Jablkový koláč

Barónkine jablkové rezy

Autor receptu: marienka44

Mala som dávnejšie kúpené jablká, ktorých šupka už bola mierne vysušená. Bolo ich treba minúť a tak som upiekla tieto rezy.

30
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na prípravu cesta pokrájame zmäknutý tuk, napr. Heru, pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a práškovým cukrom, 4 žĺtky. Vypracujeme mäkké cesto. Približne jednu tretinu cesta odoberieme a odložíme najlepšie do mrazničky na cca 30 min.
  2. Zvyšok cesta uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech ( ja som použila bravčovú masť ) klasického rozmeru. Keď sa mi nedarilo cesto preniesť válkom, plech som vyložila cestom po častiach a uhladila som ho malým valčekom, ktorý sa často používa aj na vaľkanie lokší. Kúpila som ho v predajni AZ asi za 5 €.
  3. Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubo postrúhame a navrstvíme na cesto. Postrúhané jablká som pokropila citrónovou šťavou, aby nestmavli oxidáciou. Posypeme jemne škoricou, vanilkovým cukrom. Na prilepšenie som jablká posypala mletými orechami a namočenými sušenými brusnicami.
  4. Zo 4 bielkov a trošku soli som vyšľahala tuhý sneh a za stáleho miešania som pridávala po malých častiach vriaci hustý sirup z cca 1 dcl vody a kryštálového cukru. Môže sa urobiť sneh klasickým spôsobom, teda sneh a práškový cukor bez sirupu. Mne sa páči prvý spôsob, lebo sneh je tvrdší. Sneh navrstvíme na jablká. Na sneh nastrúhame vychladnutý zvyšok cesta na najväčších slzičkách struháka. Koláč pečieme v predohriatej rúre na druhej šíne odspodu pri 180 °C do ružova. Mne sa podaril trochu tmavší koláčik. :-)
  5. Poznámka: V chladničke som mala uskladnené ďalšie bielky z predchádzajúceho pečenia a časť som priliala k 4 bielkom, aby snehová vrstva bola vyššia.