Balkánsky ajvar (fotorecept)

Autor receptu: eldina

hľadala som niečo jednoduché, lebo ajvar u nás doma milujeme a teraz je cena kápie vcelku prijateľná...na balkánskych fórach je množstvo receptov, len som musela zapojiť šedé bunky mozgové , nakoľko každý recept začína:" potrebujete 33 kg kápie , 13-15 kg baklažánu"..:)) .. - recept je jednoduchý , nie je pracný , len trochu časovo náročný , nakoľko sa suroviny musia najprv piecť...tak som všetko piekla podvečer/cca 1 hod/ a až na druhý deň dokončovala....

120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme:
  2. paprikám vybrať jadrá /semienka nechceme mať v ajvare/, uložiť ich na plech , vystlaný papierom na pečenie /mala som na dva plechy/ , dať piecť na 200°C/cca 30 minút /musia mať opečené čierne "oká"/
  3. papriky po opečení otočiť, aby sa lepšie prepiekli../medzitým vám kuchyňa vonia nádhernou vôňou papriky/....
  4. baklažány popichať vidličkou a uložiť na plech , vystlaný papierom na pečenie , pridať k nim aj rajčiny...tak isto dať piecť /dala som ich piecť , kým som piekla prvé papriky, dopiekli sa s druhým plechom paprík/
  5. baklažány a rajčiny po upečení
  6. papriky či baklažány/s rajčinami/ po upečení, tak ako sú na plechu-prikryť dvomi utierkami, aby sa zaparili....lebo ich potrebujeme ošúpať.....hovorí sa, že najlepšie je dať do igelitu , ale toto stačí a utierky nevadia horúcemu plechu..../vždy to robím takto,ked pečiem papriky napr.na šalát a kápie sa nádherne ošúpu/...
  7. rajčiny stiahneme zo šupky, cez sitko z nich precedíme prebytočnú vodu, baklažány ošúpeme, semienka z nich vyhodíme a všetko zomelieme , spolu s ošúpanými paprikami../používam chopper,vynikajúco všetko zomelie/..
  8. zomletú masu dáme do hrnca , pridáme 1,5 dcl oleja , 2 Pl soli , 2 pl cukru, feferonky p.p.,trochu ml.čierneho korenia...../soľ, cukor pridajte podľa vašej chuti,radšej menej ako viac...treba koštovať/...variť na miernom ohni , miešajúc...v recepte stálo , že masa je hotová, ked varecha zanecháva líniu,čo ale bolo hned , nakoľko v nej už nebola prebytočná voda zo zeleniny.....aj tak som to varila cca 20 minút....pred koncom pridať ocot../tiež si dodajte podľa vašej potreby, ja som dala 2-3 PL/..
  9. kým varíme ajvar, dať na plech umyté fľašky , ktoré dáme do trúby nahriať na cca 50°C..
  10. plní sa jednoducho , polievkovou lyžicou...naplnené a uzatvorené fľašky dáme do trúby sterilizovať na 100°C/cca 1 hod...
  11. z uvedeného množstva mi vyšlo toľkoto fľaštičiek
  12. ajvar je vynikajúci....chystám sa urobiť z väčšej dávky , lebo toto bola len skúšobná, nevediac, či nám bude chutiť....lebo práce so zeleninou nie je veľa ...čas potrebujeme len na pečenie papríky a baklažánu/paradajok/.....ešte jedna rada : traduje sa , že na každé kilo paprík , potrebujeme stredne veľký baklažán...možno sa vám zdá recept zdĺhavý, ale len preto, že som komentovala každý jeden krok , nakoľko myslím aj na začínajúce varecháčky/aj varecháčov , samozrejme/
  13. ešte raz zhrnutie:na pečenie treba cca 1 hod , vychladnutie chvíľu, ošúpanie chvíľu , rozmixovanie chvíľu , varenie max 20 min/ masa je hustá/..... sterilizácia cca 1 hod...
  14. ajvar má krásnu farbu..:) presne takú,ako má domáci ajvar mať.../v rubrike príprava,varenie,pečenie "zavádzam", lebo som nevedela určiť, ktorú časť prípravy tam mám dať , nakoľko sa °C a čas líšia/..a ešte niečo-ajvar sa robí len z kápie!a nie zo "zbytkov" paprík, čo máte v záhrade..:)