Foto: martinis
Baklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným Zobraziť celý popisBaklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným dúškom olivového oleja :)
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
menší (pozdĺžne prekrojený) |
|
hrnček |
|
8 ks (prekrojené) |
|
60 g (potrhaná na kúsky či perličková) |
|
(nasekaná najemno) |
|
strúčik (nasekaný so šalotkou) |
|
(nakrájaná najemno) |
|
štipka |
|
|
|
|
|
čerstvá (pokrájaná na prúžky) |
|
Postup
-
1
Baklažán umyjeme a pozdĺžne prekrojíme. Zelený koniec odporúčam nechať, hotové jedlo s ním vyzerá omnoho krajšie :) Do šupky urobíme niekoľko hrubších zárezov, aby sa baklažán rýchlejšie a lepšie upiekol. Dobre osolíme, vložíme dužinou nadol do vymastenej zapekacej misy a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.
- 2
Dobu, kým sa baklažán pečie využijeme na nasekanie jednej šalotky, strúčiku cesnaku a feferónky aj so semienkami (ak máte radi pikantné), ktoré poslúžia ako základ. Cherry paradajky prepolíme, do hrnca napúšťame vodu a do menšej panvice kvapneme lyžicu olivového oleja.
- 3
Až sú baklažány upečené, vytiahaneme ich, obrátime, vyberieme z misy a lyžicou vyberieme dužinu tak, aby pod šupkou ostala tenká vrstva. Chce to trocha praxe, ale nemusí to vyzerať dokonale :-) Dužinu nasekáme a pridáme k paradajkám.
- 4
Olej v panvici rozohrejeme a krátko orestujeme šalotku s feferónku a cesnakom. Potom pridáme paradajky a dužinu z baklažánu, dobre ochutíme soľou, mletým čiernym korením a voňavým oregánom. Opekáme 5 minút, zatiaľ povaríme v hrnci penne, 3 minúty budú akurát, keďže ich ešte budeme zapekať.
- 5
Cestoviny scedíme a vrátime do hrnca. Pridáme mozzarellu, štipku soli, trocha čerstvej bazalky a lyžicu olivového oleja. Dobre premiešame a zmesou naplníme baklažán, ktorý sme vrátili do zapekacej misky. Navrch rozložíme zmes z panvice, pokvapkáme dúškom oleja a dáme zapiecť na ďalších 15 minút pri rovnakej teplote.
- 6
Hotové jedlo opatrne vyberieme na tanier, opäť pokvapkáme olejom a pridáme ešte pár prúžkov čerstvej bazalky :)
- 7
Môj tip : Cherry paradajky doplňte či zameňte za sušené a jedlo pokvapkajte olejom, v ktorom boli naložené.
- 8
http://martins-kok.webnode.sk/products/famozny-nedelny-obed-plneny-baklazan-s-cestovinami-a-mozzarellou/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@izabella929 je čoraz náročnejšie prísť s niečim originálnym, preto si Tvoju pochvalu veľmi cením ! ;)
@janger aj tak ak píšeš je to chutné, skúšal som. Toto je však ešte o trochu lepšie, najmä vďaka tomu zapekaniu :)
@terinka55 vďaka :-)
@margaretka ako som písal vyššie, veľká vďaka ;)
@evusik super, to sa teším :-)
@peppa možno sa Ti to tak javí kvôli farbe, ale ide o celozrnné penne, ktoré sú prirodzene trochu tmavšie. Ale máš pravdu, niektoré kúsky boli chrumkavejšie (nie vyslovene tvrdé), ale to je podľa mňa na tom celom najlepšie ! :-))
@afataga tak to by teda rozhodne znieslo, dá sa nastrúhať pred zapekaním alebo aj na hotové jedlo, dobrý tip :)
@marianne ďakujem :O)