Baklažán plnený cestovinami a mozzarellou

martinis - fotkamartinis, 26. januára 2014
Baklažán plnený cestovinami a mozzarellou
Foto: martinis

Baklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným Zobraziť celý popisBaklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným dúškom olivového oleja :)

1
porcia
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

 menší (pozdĺžne prekrojený)
 hrnček
8 ks (prekrojené)
60 g (potrhaná na kúsky či perličková)
 (nasekaná najemno)
 strúčik (nasekaný so šalotkou)
 (nakrájaná najemno)
 štipka
 čerstvá (pokrájaná na prúžky)

Postup

  1. 1

    Baklažán umyjeme a pozdĺžne prekrojíme. Zelený koniec odporúčam nechať, hotové jedlo s ním vyzerá omnoho krajšie :) Do šupky urobíme niekoľko hrubších zárezov, aby sa baklažán rýchlejšie a lepšie upiekol. Dobre osolíme, vložíme dužinou nadol do vymastenej zapekacej misy a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.

  2. 2

    Dobu, kým sa baklažán pečie využijeme na nasekanie jednej šalotky, strúčiku cesnaku a feferónky aj so semienkami (ak máte radi pikantné), ktoré poslúžia ako základ. Cherry paradajky prepolíme, do hrnca napúšťame vodu a do menšej panvice kvapneme lyžicu olivového oleja.

  3. 3

    Až sú baklažány upečené, vytiahaneme ich, obrátime, vyberieme z misy a lyžicou vyberieme dužinu tak, aby pod šupkou ostala tenká vrstva. Chce to trocha praxe, ale nemusí to vyzerať dokonale :-) Dužinu nasekáme a pridáme k paradajkám.

  4. 4

    Olej v panvici rozohrejeme a krátko orestujeme šalotku s feferónku a cesnakom. Potom pridáme paradajky a dužinu z baklažánu, dobre ochutíme soľou, mletým čiernym korením a voňavým oregánom. Opekáme 5 minút, zatiaľ povaríme v hrnci penne, 3 minúty budú akurát, keďže ich ešte budeme zapekať.

  5. 5

    Cestoviny scedíme a vrátime do hrnca. Pridáme mozzarellu, štipku soli, trocha čerstvej bazalky a lyžicu olivového oleja. Dobre premiešame a zmesou naplníme baklažán, ktorý sme vrátili do zapekacej misky. Navrch rozložíme zmes z panvice, pokvapkáme dúškom oleja a dáme zapiecť na ďalších 15 minút pri rovnakej teplote.

  6. 6

    Hotové jedlo opatrne vyberieme na tanier, opäť pokvapkáme olejom a pridáme ešte pár prúžkov čerstvej bazalky :)

    Baklažán plnený cestovinami a mozzarellou - obrázok 6
  7. 7

    Môj tip : Cherry paradajky doplňte či zameňte za sušené a jedlo pokvapkajte olejom, v ktorom boli naložené.

  8. 8

    http://martins-kok.webnode.sk/products/famozny-nedelny-obed-plneny-baklazan-s-cestovinami-a-mozzarellou/

Diskusia k receptu

elixir
Dobrý nápad s baklažánom, pekne to vyzerá a istotne aj chutí :)
janger
Pekny a zaujimavy recept. Robievam naopak....Tak, ze do cestovin dam o.i. platky baklazanu. Ale preco nie na tento tvoj sposob? Vzhladovo sa mi to paci takto este viac :-).
peppa
recept je to pekny, ale neprehnal si to trocha s tym zapekanim, na fotke mi pride ta cestovina tvrda od prilisneho pecenie, ci nie ?
afataga
fajnovo si navaril, aj to dobre vyzera, znieslo by to aj nejaky syr ako pecorino alebo parmazan
martinis
@elixir mne teda chutilo, zvládol by som aj dva také baklažány :-)) ďakujem :)
@izabella929 je čoraz náročnejšie prísť s niečim originálnym, preto si Tvoju pochvalu veľmi cením ! ;)
@janger aj tak ak píšeš je to chutné, skúšal som. Toto je však ešte o trochu lepšie, najmä vďaka tomu zapekaniu :)
@terinka55 vďaka :-)
@margaretka ako som písal vyššie, veľká vďaka ;)
@evusik super, to sa teším :-)
@peppa možno sa Ti to tak javí kvôli farbe, ale ide o celozrnné penne, ktoré sú prirodzene trochu tmavšie. Ale máš pravdu, niektoré kúsky boli chrumkavejšie (nie vyslovene tvrdé), ale to je podľa mňa na tom celom najlepšie ! :-))
@afataga tak to by teda rozhodne znieslo, dá sa nastrúhať pred zapekaním alebo aj na hotové jedlo, dobrý tip :)
@marianne ďakujem :O)
andiss
Brutaaalne farebné, krásne jedlo. Musím skúsiť, baklažán som ešte nekoštovala :-))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha