Baklažán plnený cestovinami a mozzarellou
Autor receptu: martinis
Baklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými
penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným dúškom
olivového oleja :)
1 porcia |
45 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Baklažán umyjeme a pozdĺžne prekrojíme. Zelený koniec odporúčam nechať, hotové jedlo s ním vyzerá omnoho krajšie :) Do šupky urobíme niekoľko hrubších zárezov, aby sa baklažán rýchlejšie a lepšie upiekol. Dobre osolíme, vložíme dužinou nadol do vymastenej zapekacej misy a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.
- Dobu, kým sa baklažán pečie využijeme na nasekanie jednej šalotky, strúčiku cesnaku a feferónky aj so semienkami (ak máte radi pikantné), ktoré poslúžia ako základ. Cherry paradajky prepolíme, do hrnca napúšťame vodu a do menšej panvice kvapneme lyžicu olivového oleja.
- Až sú baklažány upečené, vytiahaneme ich, obrátime, vyberieme z misy a lyžicou vyberieme dužinu tak, aby pod šupkou ostala tenká vrstva. Chce to trocha praxe, ale nemusí to vyzerať dokonale :-) Dužinu nasekáme a pridáme k paradajkám.
- Olej v panvici rozohrejeme a krátko orestujeme šalotku s feferónku a cesnakom. Potom pridáme paradajky a dužinu z baklažánu, dobre ochutíme soľou, mletým čiernym korením a voňavým oregánom. Opekáme 5 minút, zatiaľ povaríme v hrnci penne, 3 minúty budú akurát, keďže ich ešte budeme zapekať.
- Cestoviny scedíme a vrátime do hrnca. Pridáme mozzarellu, štipku soli, trocha čerstvej bazalky a lyžicu olivového oleja. Dobre premiešame a zmesou naplníme baklažán, ktorý sme vrátili do zapekacej misky. Navrch rozložíme zmes z panvice, pokvapkáme dúškom oleja a dáme zapiecť na ďalších 15 minút pri rovnakej teplote.
- Hotové jedlo opatrne vyberieme na tanier, opäť pokvapkáme olejom a pridáme ešte pár prúžkov čerstvej bazalky :)
- Môj tip : Cherry paradajky doplňte či zameňte za sušené a jedlo pokvapkajte olejom, v ktorom boli naložené.
- http://martins-kok.webnode.sk/products/famozny-nedelny-obed-plneny-baklazan-s-cestovinami-a-mozzarellou/