Baklažán plnený cestovinami a mozzarellou

Autor receptu: martinis

Baklažán je zelenina ako stvorená na plnenie, preto sa oplatí ju naplniť napríklad celozrnnými penne, mozzarellou a cherry paradajkami. Dochutené čerstvou bazalkou a výdatným dúškom olivového oleja :)

1
porcia
45 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Baklažán umyjeme a pozdĺžne prekrojíme. Zelený koniec odporúčam nechať, hotové jedlo s ním vyzerá omnoho krajšie :) Do šupky urobíme niekoľko hrubších zárezov, aby sa baklažán rýchlejšie a lepšie upiekol. Dobre osolíme, vložíme dužinou nadol do vymastenej zapekacej misy a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.
  2. Dobu, kým sa baklažán pečie využijeme na nasekanie jednej šalotky, strúčiku cesnaku a feferónky aj so semienkami (ak máte radi pikantné), ktoré poslúžia ako základ. Cherry paradajky prepolíme, do hrnca napúšťame vodu a do menšej panvice kvapneme lyžicu olivového oleja.
  3. Až sú baklažány upečené, vytiahaneme ich, obrátime, vyberieme z misy a lyžicou vyberieme dužinu tak, aby pod šupkou ostala tenká vrstva. Chce to trocha praxe, ale nemusí to vyzerať dokonale :-) Dužinu nasekáme a pridáme k paradajkám.
  4. Olej v panvici rozohrejeme a krátko orestujeme šalotku s feferónku a cesnakom. Potom pridáme paradajky a dužinu z baklažánu, dobre ochutíme soľou, mletým čiernym korením a voňavým oregánom. Opekáme 5 minút, zatiaľ povaríme v hrnci penne, 3 minúty budú akurát, keďže ich ešte budeme zapekať.
  5. Cestoviny scedíme a vrátime do hrnca. Pridáme mozzarellu, štipku soli, trocha čerstvej bazalky a lyžicu olivového oleja. Dobre premiešame a zmesou naplníme baklažán, ktorý sme vrátili do zapekacej misky. Navrch rozložíme zmes z panvice, pokvapkáme dúškom oleja a dáme zapiecť na ďalších 15 minút pri rovnakej teplote.
  6. Hotové jedlo opatrne vyberieme na tanier, opäť pokvapkáme olejom a pridáme ešte pár prúžkov čerstvej bazalky :)
  7. Môj tip : Cherry paradajky doplňte či zameňte za sušené a jedlo pokvapkajte olejom, v ktorom boli naložené.
  8. http://martins-kok.webnode.sk/products/famozny-nedelny-obed-plneny-baklazan-s-cestovinami-a-mozzarellou/