Baklava - turecká sladkosť videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. apríla 2023

Takúto baklavu ste ešte určite nejedli. Výnimočnú chuť jej dáva kombinácia škorice a kardamómu. Neváhajte vyskúšať, je fantastická! My doma ju máme veľmi Zobraziť celý popisTakúto baklavu ste ešte určite nejedli. Výnimočnú chuť jej dáva kombinácia škorice a kardamómu. Neváhajte vyskúšať, je fantastická! My doma ju máme veľmi radi.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

35 minút
na 190 °C
Baklava - turecká sladkosť (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

24 plátov (hotové)
150 g drvené
150 g drvené
1 KL
1 KL
2 bal.
375 g (82 %)
Na cukrový sirup:
1,3 l
1 kg
2 kolieska




Postup

  1. 1

    Mleté alebo drvené orechy pomiešame s vanilkovým cukrom, škoricou a kardamómom. Maslo rozpustíme. Okraj baklavového filo cesta trochu ohneme a natrieme trocha maslom a posypeme orechami. Cesto poskladáme a skrútime do tvaru ruže. Ruže poukladáme vedľa seba do pekáča natretého maslom. Baklavu natrieme a celú popolievame roztopeným maslom. Baklavu pečieme na 190 °C cca 35 minút do zlatista. Upečenú baklavu dáme zatiaľ bokom. 

    Baklava - turecká sladkosť (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si uvaríme sladký sirup z vody, cukru a citrónu. Sirup varíme na strednom ohni 25 minút. Hotovým sirupom ihneď polejeme celú baklavu tak, aby plávala v sirupe. Podľa chuti posypeme vrch orechami a necháme, aby vsiaklo všetok sirup. Najlepšie je nechať baklavu takto stáť 1 noc, ale kľudne aj 3-4 dni. Prajem dobrú chuť!

    Baklava - turecká sladkosť (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zopár tipov: * horúci sirup sa leje na vychladnutú baklavu, alebo vychladnutý sirup na horúcu baklavu. Jediná výnimka je, ak ste robili maličkú a viac do sucha upečenú baklavu, vtedy treba horúce na horúce. * baklava chutí najlepšie keď postojí viac dní * orechy môžete použiť aj iné, alebo mandle, či pistácie. Kľudne môžete dať aj viac orechov ak chcete.

  4. 4

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Baklava - turecká sladkosť (videorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zahra
Aj keby som si mala zuby vylamat, tak necakam ani polhodinu.:))) V Moskve v hoteli National som jedla na ranajky uzasnu baklavu z kysnuteho cesta.
farbuska
Baklavy sa nikdy neviem dojesť, len to pomyslenie na nekonečno kalórií ma trochu brzdí ... naozaj len trochu. :( Takto pripravenú som ešte nevidela.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia