Foto: cesminaz
Baklava je velmi znama "sladkost" ktoru istotne poznaju mnohi z vas :-) Ja vam ponukam super jednoduchu a rychlu domacu verziu Orechovej Baklavy ;-) Zobraziť celý popisBaklava je velmi znama "sladkost" ktoru istotne poznaju mnohi z vas :-) Ja vam ponukam super jednoduchu a rychlu domacu verziu Orechovej Baklavy ;-) Je naozaj fantasticka,robim ju doma takto uz roky.Naozaj odporucam ;-P
na 170 °C
Postup
-
1
U nas v obchodoch sa da kupit tenulinke štrudlove cesto,ktore je na Baklavu ako stvorene.Ja ho kupujem v Madarskom Lidli,to cesto mam uz odskusane,je vyborne :-) V jednom baleni su 8ks cesta v tvare stvorca.Potrebujeme 4 balenia,to je 32ks.Ale tych 32ks by bolo naozaj vela a preto som pouzila len 28 platkov.Niekedy dam 24,niekedy 28 a niekedy 30 :-) Tentoraz do tohto postupu-receptu som pouzila 28 kusov cesta a 2x250g masla...
-
2
Najprv si dame varit cukrovy sirup.Do hrnca dame 1kg cukru a 1L vody,ktory za občasneho miesania privedieme do varu.Ked uz vrie,pridame donho 3PL čerstvej citronovej šťavy.Ta stava tam ide zato,aby nam ten sirup nescukrovel a dlho vydržal jemny a hladky ;-P Nechame takto varit na strednom ohni 25 minut.Za ten cas,vyvrie z neho asi 1dcl a aj trocha zhustne ;-) Po 25minutach ho nechame vychladnut..
-
3
Takze.. Vytrieme poriadne plech s mäknutym maslom.Nemusime nim šetrit :-)
-
4
Teraz si rozpustime maslo,k nemu budeme potrebovat jednu PL a pravdaze nase cesto.Orechy si zomelieme uz dopredu :-) Neudavam mnozstvo,kazdy si da podla seba.Mozte kludne na taky plech robit ,aky chcete.Ja som si vybrala podla velkosti cesta... ..a teraz väzmeme jedno cesto a dame ho na vymasteny plech...
-
5
Ak je cesto trocha väčšie než plech,tak jednoducho len zahneme takto ako ja tie okraje stale dovnutra na oboch stranach,nech cesto neostane na bokoch plechu.Alebo mozte striedat to zohnutie,raz zohnete jedno cesto dovnutra na jednej strane a druhykrat druhe cesto na druhej strane ;-)
-
6
Cesto popolievame hore-dole tekutym maslom,take 2-3Pl masla na jedno cesto....a takto pokračujeme dalej s každym jednym cestom,az kym ich na sebe nebudeme mat 20 kusov...
-
7
..aj 20te cesto takisto popolievame maslom a nasledne nanesieme na cele cesto mlete orechy.Orechov tam nejde ani malo,ani vela..cca 0,5cm hrubka :-)
-
8
..potom ich jemne popotlacame rukou.A znova zacneme s vrstvenim cesta,ale tentokrat len 8 kusov.Ukladame a pomaslime tak isto,ako tych prvych 20 platov :-) Kto chce,moze dat namiesto orechov j pistacie :-)
-
9
Ked sme cesta naukladali,tak jednym ostrym nožom opatrne krajame asi 3cm široke pasy.Ten nôž vždy tlačme ku dnu plechu,netahajme rychlo,lebo sa nam to roztrha a porozpada.
-
10
..natrieme cele tekutym maslom..aj zarezi,nielen vrch :-)
-
11
..a teraz zasa opatrne krajame takto šikmo.Baklava bude vyzerat krajsie,ale kludne mozte krajat aj rovno..
-
12
..znova cele dobre potreme maslom,vlastne uz dame vsetko maslo čo nam zvysilo :-)
-
13
Takto nakrajane a potrete dame do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 170°C piect na 30 minut.Ale preistotu si to sledujte,lebo kazdy si pozna vlastnu ruru..vrch ma byt zlatohnedy :-) ja zvyknem dokonca jednym priborovym nozom nadvyhnut kraj a kuknut aj spodok,ci je uz hnedkasty :-)
-
14
Po 30tich minutach je Baklava uz krasne upecena ;-P
-
15
..este za horuca,hned ako sme ju vybrali z rury,ju pozalievame letnym sirupom..Baklava musi v tom sirupe plavat ;-) Nemusite hned vyliat nanu všetok sirup.Ja ked som zaliala a moja uz plavala,mi este v hrnci ostalo asi 2dcl sirupu.A kedze ja som ju piekla vecer,tak som ju takto zaliatu dala na noc postat a na druhy den rano,ked uz vsiakla vsetok sirup,som ten zvysny prihriala aby bol trocha teply a este ju s nim pozalievala :-) Musite kuknut,mozno uz nepotrebuje ta Baklava všetok zvysny sirup,ale len 1dcl z neho.To zalezi od hrubky cesta,ako pije..
-
16
Po zaliati prejdite nožíkom medzi zarezi,aby ten sirup vedel ist az na spodok plechu.Tak sa vpije rychlejsie a lahsie ..
-
17
A toto uz je hotova vláčna Baklava po 24 hodinach :-) Ale najlepsia je o 2-3 dni,vtedy ma este lepsiu chut a to cesto je uz take rosypkavejsie :-) Ja uz orechovu Baklavu v obchode vobec nekupujem odkedy si ju viem takto doma pripravit ;-D Je fantasticka,dokonca niektori mi vraveli,že moja je lepšia než ta kupena ;-P
-
18
Prajem prijemne maškrtenie ;-P
baklavu milujem.
*****
Priznávam, že som ju ešte nikdy nerobila a táto Tvoja vyzerá tak vábne, že mi nedá neuložiť si ju a raz vďaka Tvojmu krásnemu postupu isto nájdem odvahu a vyskúšam ju... som presvedčená, že táto Tvoja predčí všetky kúpené... teším sa na ňu a veľmi rada Ti dávam všetky hviezdičky, ktoré sa dajú dať :)
najprv som mala malo masla, musela som este rozpustat a aj tak som tu najvrchnejsiu vrstvu nevedno preco zabudla potriet, takze sa mi to krutilo ako cinska pagoda po upeceni :-)))
cukroveho sirupu sa ukazalo byt trosku malo, teda sudim, ze mam velke plechy :-)
nikto z tych, co kostovali, neostal iba pri jednom kusku, takze teraz uz mi neostava ine, iba striehnut, kedy zas objavim lacne strudlove :-)))
dakujeme :-)
prepáč, vôbec som si nevšimla, že pod týmto receptom mám komentár :-/ Dakujem ti pekne za tvoju odozvu, som velmi rada že si vyskúšala a dúfam,že manželovi chutilo!
Baklavu som nerobila už nejaký čas, asi tiež zasa spravím :-) Super, že si spokojná s receptom.U nás je tiež táto "domácky" robená Baklava TOP ;-P Každý kto ju ochutnal velmi chválil, vraj oooovelaaa lepšia než kupovaná :-)) Najlepšie chutí ked postojí 2-3 dni. Vdaka za odozvu a pekný den prajem!