Baklava po slovensky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 10. júla 2014
Baklava po slovensky (fotorecept)
Foto: tatranka

Už samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja Zobraziť celý popisUž samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja som ju robila okrúhlu.Malo to svoje opodstatnenie.Dobre sa mi s kúskami manipulovalo. V Grécku,ani v Turecku som nebola,takže pravú baklavu som neochutnala. Upiekla som si ju na slovenský spôsob a je výborná ! Verte mi. Spĺňa všetky vypočuté a prečítane poznatky, baklavy.A je rýchlo hotová.Myslím,že aj to je rozhodujúce pre gazdinky.

12
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 200-180 °C

Suroviny

500 g
120 g
3 ČL
125 g na rozpustenie
 na vymastenie pekáča
3 dcl
150 g
1 ks na šťavu
5 PL




Postup

  1. 1

    Viem,že baklava, je krájaná vo štvorcoch.Na Vareche sú prezentované,krásne baklavy.Ja som porušila už tento prvotný znak.No nemusela som nič krájať a táto sladučká porcia je postačujúca. Použila som formu na mafinky.Do každej som dala kúsok masla.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Formu som dobre vymazala.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové lístkové cesto som rozdelila na dve polovice a vyváľala. Snažila som sa na tenko.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okrúhlou formičkou som vykrajovala kolieska.Potrebovala som ich 12 x 4 = 48 ks. Chcela som urobiť štyri poschodia.Nevedela som či to tam zmestím aj spolu s plnkou a aby som mala kde poliať sirup.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na spodok som poukladala prvé kolieska.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokropila som ich roztopeným maslom a na ne uložila po lyžičke posekaných vlašských orechov.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tie som po troške posypala,mletou škoricou.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto som to urobila 3x a vrch som končila kolieskom. Takže v jamke sú štyri kolieska a tri náplne.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrchné kolieska som dobre potrela roztopeným maslom.Kolieska som popichala vidličkou.Dala som ich piecť na 25 minút.Prvých 12 minút sa pieklo na 200 0C.Ostatok na 180 0C.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzi tým,ako sa mi baklava piekla,som si uvarila sirup,na poliatie baklavy.Bude sa vám zdať,že sirupu je veľa,ale nebojte sa.Cestíčko si ju vypije a tým je baklava sladučká. Sirup: Dáme si vodu,cukor med a citrónovú šťavu.Všetko uvaríme tak,aby sa cukor aj med roztopili.Nech vás nemýli na fotografii vo vrecúškach...akože niečo.Ja si takto mrazím čerstvú citrónovú šťavu.Pod vrecúškami je už roztopená citrónová šťava.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tu je už sirup,ktorým polejeme baklavu.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Baklava je upečená! Hneď ako ju horúcu vyberiete z trúby,polejte ju uvareným sirupom.Nezľaknite sa a trochu aj pozor pripolievani,na prskanie sirupu. Treba poliať asi každú jamku 3-4 lyžicami sirupu.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    On pekne vsiakne do cestíčka.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu už do nemoty napitá sladkým mokom,slovenská baklava. Možno by som ju mala nazvať ináč....ale ako? Ja som chcela upiecť baklavu,po svojom.Veď možno aj takto vznikajú nové recepty.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ináč zvýšil sa mi kúsok cesta,určite by som bola ešte urobila jedno poschodie...ale to už až na budúce. Nech vám Slovenská,baklava chutí. Je to naozaj veľmi sladký koláčik.No ale už viem,ako chutná.

    Baklava po slovensky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

florkad
super nápad, raz som baklavu robila ,vyskúšam aj toto :-)
frezia68
@tatranka : ani v tomto recepte nezaprieš svoju šikovnosť.A Grécku baklavu mám tak rada,že keď sú v Lídli Grécke dni,radšej tam neidem,aby som to pokušenie s mandľami nemala.A hoci nebudem piecť,máš ***** a idem ďalej,aby si nerobila chute :-)
denyany
Tomuto sa hovorí aj kreativita. Teda nie koláčiku, ale tomu, ako si ho urobila. Baklavu poznám a ty si zmenila len formu, takže chuť je tam a to je dôležité. Páči sa mi. Aj keď bolo prácnejšie vykrajovať toľko koliesok, nie? Narobila si mi chute, ale piecť nebudem, plavky nedovolia.:-) :-) :-) :-)
zuzanka1367
Veľmi nápadité, to sa mi páči, nech sa to už volá akokoľvek dôležité je to , že sú napečené z láskou a to je na nich vidieť. 5* a ja ich určite vyskúšam.
pusta
Milá@tatranka - Martuška moja, krásny a veľmi kreatívny recept, ako všetky recepty od teba.
*****
coldbery
Martuška vyzera lepšie ako ta pravá....urobená s láskou a jednoduchosťou a hlavne ako píšeš, netreba sa trápiť s krájanim...určite urobím....mňam ♥
paploska
baklava je môj top koláčik a ten tvoj je naozaj podarený :-) a kreatívny . práve dnes ju chcem piecť
kukulienka71
@tatranka , tvoje šikovné ruky zasa stvorili úžasné koláčiky! ja síce baklavu nemusím, jedla som ju len raz a stačilo:-), ale ten nápad v muffinovej forme sa mi veľmi páči. Ak si dobre spomínam, ani ty nemáš rada muffiny, už som formu kúpila a takto ju využijem veľmi rada, inšpirovala si ma k niečomu podobnému, ale nie tak sladkému. 5* a ďakujem
tatranka
@zolik odpovedám tebe prvej.Netreba sa ti ospravedlňovať.Mne je jasné že som neurobila baklavu aká má byť.Preto som si dovolila to nazvanie / baklava,po slovensky/.
Máš pravdu.Táto baklava je na hony vzdialená tej pravej.A ako píšem v úvode,tu sú dané krásne recepty na baklavu.
 varecha.pravda.sk/recepty/baklava-fotorecept/10985-recept...

 varecha.pravda.sk/recepty/turecka-baklava-/33604-recept.h...

Sú to krásne recepty.No my sme len dvaja,a ak prídu vnúčatá,myslím,že jednou by sa ponúkli a dosť.
Preto som si to takto vymyslela na 12 kúskov.
Presne so na tom tak,ako píše @kukulienka 71. Ochutnali sme a až takéto sladučké asi až za dva tri roky.No ochutnali sme.Ten účel môj koláčik splnil.
@coldbery ty si piekla minule baklavu a bola som rozhodnutá,pre tú tvoju.No vidíš,ako sa to zvrtlo.
@pusta ,@paploska @zuzanka1367 @denyany viem,že zlý recept teraz na leto do plaviek....ale čo už ja!!!! xixixi
@frezia68 @medulienka122 @zolik @florkad. Ďakujem za prísun elánu. Možno aj vy vyskúšate túto jednoduchú variácu.
havino
@tatranka , obdiv nad Tvojimi nápadmi, šikovnosťou, precíznosťou, krásne spracovaný recept a veľmi inšpirujúci
ola111
Tak toto je nápad za milion,baklavu mám veľmi rada,takto sa mi páči ešte viac
1x ababa
afataga
no ved si ju nenazvala Prava baklava, myslim, ze nazov je v pohode, len som chcela poradit, ze v obchodoch mavaju aj strudlove cesto, v balicku je 8 platkov uplne tenuckeho cesta, to by sa asi na toto hodilo viac, ja som baklavu ochutnala, ale mne vobec nechutila, pre mna je to strasne sladke, ale kto ma take rad, iste mu posluzi dobre tvoj napad
zolik
@tatranka asi som sa nevyjadrila zrozumitelne. Mne sa nazov tvojho receptu naozaj velmi, velmi paci!
ababa
Vďaka za inšpiráciu. Výborný nápad ako využiť muffinovú formu na rôzne vrstvené koláčiky (sladké i slané).
sovka62
Pre mňa ak sladké, tak poriadne, z toho je jasné, že baklava je mojim favoritom. No a čo? Veď mi stačí jeden kúsok, ten ma hádam nezabije.
Zaujímalo by ma, či ti v tých formičkách vyskočili všetky vrstvy cesta, či náhodou nezostali ako mydlo (také nemusím).
Ukladám a vyskúšam. Na záver len dodám, že horúca baklava sa polieva sirupom úplne studeným, ak ju necháme vychladnúť pred polievaním, potom použijeme sirup vriaci. Tak ma boli poučili Bulharky.
paploska
@tatranka ja som si aj teraz dala špeciálne upiecť v turecku s 3 dňovou trvanlivosťou a spráskala som ju doma sama :-) (s nikým sa mi nedalo deliť) čo tam plavky :-)))
edith
ukladám do KK ... super nápad vyskúšam určite
eviana
Martuška, nádherné využitie mafinovej formy, skvelý nápad, krásne prevedenie... tlieskam a všetky hviezdy dávam ;) 5*
tatranka
@sovka polievala som letným sirupom horúcu baklavu.Včera asi po dvoch hodinách a koštovke,som mala pocit,že sladkého mám dosť na týždeň a že ju upečiem o rok o dva najbližšie.
No potom čo sa baklava vyspala zo sladkej opice a sirup ju už nenapájal,bola dnes ohromná!!!!!!!!!! A to zdôrazňujem.Mojim aj manželovým favoritom u koláčikov,je sladučká,ťahaná štrúdľa.No neviem,neviem,či sa neposunie na druhé miesto.
Bola som dnes milo prekvapená,kde sa tá príkra a veľmi sladká chuť podela?Jednoducho je výborná a nie je to tým,/ že každá líška,svoj chvost chváli./
A ak sa pýtaš sovka61

na cesto: Odfotila som a prikladám.Upieklo sa dobre,bolo tenučké a napilo sa sladkého do sýtosti.Ďakujem za zaujímavé a vecné komentáriky.
@denyany spomínaš,že je veľa práce s vykrajovaním koliesok.Ver,že nie je.Cesto je hotové kúpené dva pláty vyváľaš,čo by dup a potom už len vykrajuješ a ukladáš.
Ver či never,včera pred 16.00 hod som začala a niečo po 17.00 hod som bola hotová.Ešte som v TV videla zo správ športové noviny.
A to už stál ponapájaný koláčik na mriežke.
Sama som bola zvedavá na výsledok.Dopadlo to výborne!
babav
@tatranka , tvoja slovenska baklava vyzera krasne .Ja som tiez mala pochybnosti ci listkove cesto pod sirupom nezmazglavie ,ale tvoj posledny obrazok dokazuje ,ze zakusok je perfektny.Niet co dodat....zasluzis si velku
pochvalu za zrucnost a vynaliezavost vo svojej kuchyni:-).
tatranka
@babav presne ako píšeš.Keďže som to robila po prvý krát a zvolila som na prípravu lístkové cesto / kvôli lístkovaniu / tiež som sa bála výsledku.No ako vidíš,je to ako povedia mladí Ok.
mariamka
p. @tatranka , ja s uzasom citam vase recepty, varite, fotite a pisete doslova s "prstom v nose", ospravedlnujem sa, inak to neviem nazvat, je to dokonale! s baklavou ste pekne po slovensky vybabrali, skoro mi to pripomina "tisic listkov", vase nadsenie je nakazlive, uz pri "panna cotte" som ho zazila a zdielala s vami, prajem vam pevne zdravie a tesim sa na dalsie krasne recepty a fotografie,, dodatocne blahozelam k uspechu v junovej sutazi, zasluzene! rezy mam ulozene a cakaju na svoju prilezitost, ste naozaj Dama s velkym D.
elysa
nádherne odprezentovaný recept, mám rada orechové dezerty, plánujem o mesiac ochutnať originál grécku, tento receptík si ukladám, páčia sa mi takéto porcie, prekrásne fotky @tatranka , tiež s radosťou snorím a naberám nové inšpirácie, alebo zdokonaľujem to čo viem Tvojimi receptami a radami, prajem krásny víkend...
tatranka
@mariamka @elysa dovoľte mi oslovenie dievčatá.Poznám vás z profilov varechy,takže aj vaše rôčky a preto to oslovenie !
Vážim si vaše konštatovanie a teší ma,že to čo robím a je pre mňa záľuba,iných to inšpiruje a mne k tomuto môjmu nadšeniu práve takýmito príspevkami pomáhajú.
@mariamka ďakujem za tvoje prianie.Nech by sa len plnilo.Veď zdravie potrebujeme všetci.
Ďakujem za blahoželanie k júnovej výhre.Veľmi som sa jej potešila.
Fotiť sa mi páči a stalo sa to mojou záľubou.
@elysa Aj tebe pekný víkend.Škoda,že vonku nie je pohoda a prší.U nás by bol naozaj pekný,preto že v našom meste je po tri dni,prezentácia Európskych remesiel.No čo už !
Rada by som si šla kúpiť slovenskú "ošítku" ku košikárom,na kysnutie chutného chleba.Hádam raz len pršať prestane....
Ďakujem vám.
denyany
Tak vieš čo? Môj muž baklavu zbožňuje a zhruba o mesiac ho prekvapím baklavou podľa teba na narodeniny. S tým vykrajovaním som to myslela tak, že či by nebolo jednoduchšie len naplniť pláty cesta a pokrájať ako vykrajovať. Ale keď píšeš, že to bolo raz dva, tak ti verím. A je to aj efektnejšie.:-)
marcy
5* máš odo mňa za prevedenie,koment a nóblesný finálný sladučký koláčik,s dúškom horkej kávy blaženosť samá :)
sovka62
Ďakujem, @tatranka , teraz je už všetko jasné, upečiem pri najbližšej príležitosti a už sa naozaj teším.
manya
včera upečené, aj ochutnané a jeden kúsok nestačil, sirup som robila podľa receptu a koláčik nebol až tak veľmi sladký, citrón urobil dobrú službu, baklavu som ešte nejedla, tak neviem porovnať s originálom ale podľa tvojho receptu sa mi páči, určite ešte urobím, vďaka za skvelý poslovenčený recept;
tatranka
@manya juj,juj,juj!!!!!!!!!! takto sa teším našej slovenskej baklave.Áno,ten citrón tam urobí svoj malý zázrak.Teším sa,že si spokojná.
Vieš aj ja som si myslela,že ju tak skoro neurobím pre tú sladkosť.No ale veď koláčik má byť sladký,tak ako píše @sovka.
Takže baklava bude čo nevidieť.
Ďakujem,že si mi dala vedieť,ako sa vydarila.Škoda en,že si mi neprilepila aj fotografiu.Možno na budúce.
cesminaz
Mila @tatranka naozaj velmi kreativny receptik na "krasny a vyborny" desertik ;-P Musi to byt naozaj lahodka..ja baklavu milujem,hlavne ked je dobre napita sirupom...Ak dovolite @tatranka a neurazim vas tym,tak vam dam jeden maly tip :-) nabuduce skuste bez tej skorice,kedze do baklavy skorica nejde..a uvidite,ze sa to tej tureckej baklave bude podobat este viac ;-D
tatranka
@cesminaz ďakujem za radu.Ak budem robiť na budúce,tak na pár kúskov skúsim nedať škoricu a uvidím ten rozdiel.Akéže urážanie,veď si mi dala radu.Pravú baklavu som nikdy nejedla,takže je to len také tápanie-hľadanie.
alex37
@tatranka , skvelý nápad, neviem ale ja som už jedla aj org. baklavu so škoricou :-), veď aj tej je neskutočne veľa variácií, /orechy, mandle pistácie.../ ...turci, gréci, bulhary, srby ....každný má svoju baklavu dokonca aj regionálne...a moja bulharská svokra má škoricovú veru :-)
tatranka
@alex37 neviem posúdiť a ani rozsúdiť.Neviem,ako chutí skutočná a org.baklava. Takže rady a odporúčania v tomto prípade veľmi rada prijmem.Ďakujem ti.Takže aj škorica do náplne ide...Tiež mandle,pistácie.Vidíš všetko mám,ale dala som len vlašské orechy.Takže len slovenská náplň...
tetrisss
Ja baklavu mam velmi rada, ale uz ju nerobim, lebo zvysok mojej rodiny nad nou ohrnul nos a toto si vymyslela uplne super. Nieledy veru vyskusam, vsak ona vydrzi dlhsie, ak ju schovam pred sebou :).
cesminaz
@alex37 ..ja som so skoricou este nikdy nejedla..a to som uz ochutnala vseliaku baklavu :-) Ale to bude asi tym co pises,ze turci,greci,srby atd..maju na baklavu svoj vlastny recept :-P ..nabuduce ked budem robit,tak na polovicu dam aj skoricu :-) som velmi zvedava na chut ;-P
evanaaa
No vidíš, Martuška milá, @tatranka , aký úspech má tvoja baklava. Ja som dávno, dávno po nej túžila aj som si myslela, že si ju spravím, asi dve desaťročia dozadu, napokon z toho nič nebolo a potom, keď som videla recepty a spomenula si na ňu, už bolo pre mňa neskoro, lebo ma zastihla iná sladkosť, cukrová - cukrovka, tak mi teraz zostáva len naprázdno prehĺtať, ty si to krásne vyriešila, ale už ťa poznám a viem, aká si kreatívna a šikovne všetko vyriešiš. Páči sa mi, že keď si niečo zaumieniš aj to spravíš, ja zasa zostávam len pri sľuboch - sama sebe :-) .
tatranka
@evanaaa teším sa,že sa moja baklava ujala.Aj ja som ju zaradila do svojich receptov,hoci som myslela na to,že tento sladučký koláčik len ochutnám a už ho nebudem robiť,lebo tiež som sa bála toho sladkého.No takto je to vyriešené.A určite ju zase niekedy urobím.
Ak píšeš že ak si niečo zaumienim aj spravím.... vieš Evi,ak by som to nespravila hneď,medzi tým ma už niečo iné zaujme a tak by som vlastne neurobila nikdy nič.
Kým vládzem a teší ma takáto práca,lebo to ma naozaj teší,tak sa usilujem.
Tu na Vareche som sa veľmi veľa naučila a vždy niečo nové ma prekvapí,čo skúšam.Sú tu veľmi šikovné mladé ženy,ale aj my staršie ešte máme čo odovzdať.
Ďakujem Evi za tvoj komentárik,ktorý ma potešil.
jozka2
cesminaz,greci ju robia so skoricou,raz som si ju dala v jednej vychytenej greckej restauracii a bolo tam dane Tolko skorice,ze prerazila uplne chut orechov,nemohla som to zjest,vyhodila som to.preto ak das skoricu tak,len opatrne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia