Foto: tatranka
Už samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja Zobraziť celý popisUž samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja som ju robila okrúhlu.Malo to svoje opodstatnenie.Dobre sa mi s kúskami manipulovalo. V Grécku,ani v Turecku som nebola,takže pravú baklavu som neochutnala. Upiekla som si ju na slovenský spôsob a je výborná ! Verte mi. Spĺňa všetky vypočuté a prečítane poznatky, baklavy.A je rýchlo hotová.Myslím,že aj to je rozhodujúce pre gazdinky.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Postup
-
1
Viem,že baklava, je krájaná vo štvorcoch.Na Vareche sú prezentované,krásne baklavy.Ja som porušila už tento prvotný znak.No nemusela som nič krájať a táto sladučká porcia je postačujúca. Použila som formu na mafinky.Do každej som dala kúsok masla.
-
2
Formu som dobre vymazala.
-
3
Hotové lístkové cesto som rozdelila na dve polovice a vyváľala. Snažila som sa na tenko.
-
4
Okrúhlou formičkou som vykrajovala kolieska.Potrebovala som ich 12 x 4 = 48 ks. Chcela som urobiť štyri poschodia.Nevedela som či to tam zmestím aj spolu s plnkou a aby som mala kde poliať sirup.
-
5
Na spodok som poukladala prvé kolieska.
-
6
Pokropila som ich roztopeným maslom a na ne uložila po lyžičke posekaných vlašských orechov.
-
7
Tie som po troške posypala,mletou škoricou.
-
8
Takto som to urobila 3x a vrch som končila kolieskom. Takže v jamke sú štyri kolieska a tri náplne.
-
9
Vrchné kolieska som dobre potrela roztopeným maslom.Kolieska som popichala vidličkou.Dala som ich piecť na 25 minút.Prvých 12 minút sa pieklo na 200 0C.Ostatok na 180 0C.
-
10
Medzi tým,ako sa mi baklava piekla,som si uvarila sirup,na poliatie baklavy.Bude sa vám zdať,že sirupu je veľa,ale nebojte sa.Cestíčko si ju vypije a tým je baklava sladučká. Sirup: Dáme si vodu,cukor med a citrónovú šťavu.Všetko uvaríme tak,aby sa cukor aj med roztopili.Nech vás nemýli na fotografii vo vrecúškach...akože niečo.Ja si takto mrazím čerstvú citrónovú šťavu.Pod vrecúškami je už roztopená citrónová šťava.
-
11
Tu je už sirup,ktorým polejeme baklavu.
-
12
Baklava je upečená! Hneď ako ju horúcu vyberiete z trúby,polejte ju uvareným sirupom.Nezľaknite sa a trochu aj pozor pripolievani,na prskanie sirupu. Treba poliať asi každú jamku 3-4 lyžicami sirupu.
-
13
On pekne vsiakne do cestíčka.
-
14
A tu už do nemoty napitá sladkým mokom,slovenská baklava. Možno by som ju mala nazvať ináč....ale ako? Ja som chcela upiecť baklavu,po svojom.Veď možno aj takto vznikajú nové recepty.
-
15
Ináč zvýšil sa mi kúsok cesta,určite by som bola ešte urobila jedno poschodie...ale to už až na budúce. Nech vám Slovenská,baklava chutí. Je to naozaj veľmi sladký koláčik.No ale už viem,ako chutná.
*****
Máš pravdu.Táto baklava je na hony vzdialená tej pravej.A ako píšem v úvode,tu sú dané krásne recepty na baklavu.
varecha.pravda.sk/recepty/baklava-fotorecept/10985-recept...
varecha.pravda.sk/recepty/turecka-baklava-/33604-recept.h...
Sú to krásne recepty.No my sme len dvaja,a ak prídu vnúčatá,myslím,že jednou by sa ponúkli a dosť.
Preto som si to takto vymyslela na 12 kúskov.
Presne so na tom tak,ako píše @kukulienka 71. Ochutnali sme a až takéto sladučké asi až za dva tri roky.No ochutnali sme.Ten účel môj koláčik splnil.
@coldbery ty si piekla minule baklavu a bola som rozhodnutá,pre tú tvoju.No vidíš,ako sa to zvrtlo.
@pusta ,@paploska @zuzanka1367 @denyany viem,že zlý recept teraz na leto do plaviek....ale čo už ja!!!! xixixi
@frezia68 @medulienka122 @zolik @florkad. Ďakujem za prísun elánu. Možno aj vy vyskúšate túto jednoduchú variácu.
Zaujímalo by ma, či ti v tých formičkách vyskočili všetky vrstvy cesta, či náhodou nezostali ako mydlo (také nemusím).
Ukladám a vyskúšam. Na záver len dodám, že horúca baklava sa polieva sirupom úplne studeným, ak ju necháme vychladnúť pred polievaním, potom použijeme sirup vriaci. Tak ma boli poučili Bulharky.
No potom čo sa baklava vyspala zo sladkej opice a sirup ju už nenapájal,bola dnes ohromná!!!!!!!!!! A to zdôrazňujem.Mojim aj manželovým favoritom u koláčikov,je sladučká,ťahaná štrúdľa.No neviem,neviem,či sa neposunie na druhé miesto.
Bola som dnes milo prekvapená,kde sa tá príkra a veľmi sladká chuť podela?Jednoducho je výborná a nie je to tým,/ že každá líška,svoj chvost chváli./
A ak sa pýtaš sovka61
na cesto: Odfotila som a prikladám.Upieklo sa dobre,bolo tenučké a napilo sa sladkého do sýtosti.Ďakujem za zaujímavé a vecné komentáriky.
@denyany spomínaš,že je veľa práce s vykrajovaním koliesok.Ver,že nie je.Cesto je hotové kúpené dva pláty vyváľaš,čo by dup a potom už len vykrajuješ a ukladáš.
Ver či never,včera pred 16.00 hod som začala a niečo po 17.00 hod som bola hotová.Ešte som v TV videla zo správ športové noviny.
A to už stál ponapájaný koláčik na mriežke.
Sama som bola zvedavá na výsledok.Dopadlo to výborne!
pochvalu za zrucnost a vynaliezavost vo svojej kuchyni:-).
Vážim si vaše konštatovanie a teší ma,že to čo robím a je pre mňa záľuba,iných to inšpiruje a mne k tomuto môjmu nadšeniu práve takýmito príspevkami pomáhajú.
@mariamka ďakujem za tvoje prianie.Nech by sa len plnilo.Veď zdravie potrebujeme všetci.
Ďakujem za blahoželanie k júnovej výhre.Veľmi som sa jej potešila.
Fotiť sa mi páči a stalo sa to mojou záľubou.
@elysa Aj tebe pekný víkend.Škoda,že vonku nie je pohoda a prší.U nás by bol naozaj pekný,preto že v našom meste je po tri dni,prezentácia Európskych remesiel.No čo už !
Rada by som si šla kúpiť slovenskú "ošítku" ku košikárom,na kysnutie chutného chleba.Hádam raz len pršať prestane....
Ďakujem vám.
Vieš aj ja som si myslela,že ju tak skoro neurobím pre tú sladkosť.No ale veď koláčik má byť sladký,tak ako píše @sovka.
Takže baklava bude čo nevidieť.
Ďakujem,že si mi dala vedieť,ako sa vydarila.Škoda en,že si mi neprilepila aj fotografiu.Možno na budúce.
Ak píšeš že ak si niečo zaumienim aj spravím.... vieš Evi,ak by som to nespravila hneď,medzi tým ma už niečo iné zaujme a tak by som vlastne neurobila nikdy nič.
Kým vládzem a teší ma takáto práca,lebo to ma naozaj teší,tak sa usilujem.
Tu na Vareche som sa veľmi veľa naučila a vždy niečo nové ma prekvapí,čo skúšam.Sú tu veľmi šikovné mladé ženy,ale aj my staršie ešte máme čo odovzdať.
Ďakujem Evi za tvoj komentárik,ktorý ma potešil.