Babičkina najlepšia žemľovka Charlotte bez žemlí

forneta - fotkaforneta, 4. júna 2010
Babičkina najlepšia žemľovka Charlotte bez žemlí
Foto: forneta

už som tu niekolko krát básnila o žemlovke mojej babičky... toto je jej recept... ale vobec absulútne vôbec sa mi nepodaril ako jej...

6-8
porcií

Suroviny

300 g
175 - 200 ml
1 ks
8 ks
200 g




Postup

  1. 1

    Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na plátky.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 200 °C

  3. 3

    Do kastróla so žĺtkom nalejeme časť mlieka, zamiešame a prilejeme zvyšné mlieko. Vianočku nakrájame na cca. 1cm hrubé plátky (asi na takých 12 či 14 plátkov) a dáme do mlieka luhovať.

  4. 4

    Medztým ako sa luhujú si pekáč vymastíme maslom a tvaroh premiešame s trochou kryš. cukru a hrozienkami.

  5. 5

    Polovicu (teda asi tých 6 alebo 8) plátkov vianočky poukladáme tesne vedľa seba. Na tie plátky dáme dáme tvaroh a zatlačíme ho do vianočky tak, aby bol tvaroh zarovno okrajov vianočky. Na tvaroh dáme jablká , posypeme trochou škorice a cukru a ak nám vystal ešte tvaroh, môžeme ním posypať povrchu jablká. Zakryjeme druhou polovicou zvyšných plátkov viamočky a dáme na vrch ešte kúsok masla a snažíme sa opatrne potrieť každý vrchný plátok vianočky. Dáme piecť do trúby a po vychladnutí žemlovky ju posypeme škoricou a cukrom.

  6. 6

    PS: tu je ten preblém že som zabudla stopnúť čas ako dlho by sa to malo piecť ale to určite zbadáte.

Diskusia k receptu

tinca
@forneta moja kolegyňa robí žemľovku z vianočky, ale nedávaj ju močiť, lebo to je veľmi jemné cesto, len ju pofrkaj vlažným mliekom, žltky 2-3 vymiešaj s vanilkovým cukrom, pridaj,tvaroh hrozienka, daj ovocnú plnku jablká so škoricou/,potom tvarohovú, už nezakrývaj vianočkou. Navrch daj pred dopekaním sneh z bielkov. Doba pečenia nie dlhá 20´a ešte so snehom cca 10´. Veľa cukru nedávaj len ten vanilkový, lebo vianočka je sladká. Oceňujem, že máš chuť variť, uvidíš,že na ďalší raz sa to podarí.
forneta
ale myslela som to tak, že moja babka ju vie robiť tak, že sa rozplíva na jyzyku... a ja tie biely navrcgu nemusíím...
huck
Myslim že Fornetka miluje prave takuto najlepšiu babičkinu babovku bez zmien a prave s tymto originalnym oblubenym receptom bez zmien (to by už nebolo ono) sa chcela podelit s nami . Dakujeme fornetka:)
forneta
ano presne tak... nemám rada zmeny receptov hoci aj ja ale len pár krát urobím nejaké zmeny... =DD
evanaaa
Huck, to nie je zmena receptu, tinca má pravdu, ak by sa vianočka dlhšie "luhovala" tak by z nej bola kaša.Ja robím podobne, lenže z dia vianočky a niekedy vtlačím do tvarohu sušené, vopred namočené slivky a na vrch dám tú druhú vrsvu vianočky, potom sneh ten mám rada ale ho osladím. Do tvarohu dávam trochu puding. prášku a žľtok.Ale je fakt, že každý si robí po svojom tak ako forneta po babičke.Jej to tak chutí.
bozulka
Ja osobne tiež nemám rada žemlovku so snehom a preto si nikdy nedávam žemlovku vonku.Robím tak ako fornrtina babička či už je so sendvičom alebo s vianočkou vrch iba pocukrovať cukrom ochuteným vanilkou.Ani ja neviem nikdy čas ,ale mrknem ce sklo rúry a keď žemlovka je rúžová vypnem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia