Foto: evusik
Toto je socialistický recept. Pripravovali ho ešte v minulom storočí v socialistických reštauráciách. Prečo azu a prečo po tatarsky netuším. Recept som objavila v Zobraziť celý popisToto je socialistický recept. Pripravovali ho ešte v minulom storočí v socialistických reštauráciách. Prečo azu a prečo po tatarsky netuším. Recept som objavila v mojom receptovom zošite, ktorý je veru tiež starý, ale zato pamätlivý :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ja a recept v starom zošite si myslíme, že azu sa pripravuje z bravčového mäsa. Môj muž si azu pamätá z hovädzieho mäsa. Tak či tak, je na vás akému mäsu dáte prednosť. Ja som zvolila bravčové. Mäso nakrájame na pásiky, polejeme olejom a odložíme do chladničky hoci aj na noc, alebo aspoň na chvíľku.
-
2
Cibuľku nakrájame na drobno, cesnak tiež a tak isto aj kyslé uhorky a ešte jednu feferónku bez semiačok.
-
3
Mäso zprudka opečieme na rozpálenom oleji, až teraz osolíme a okoreníme
-
4
pridáme cibuľu, cesnak, feferónku a spolu ďalej restujeme. Keď sa začne cibuľa pripaľovať podlejeme mäsovým vývarom a prikryté dusíme do polomäkka.
-
5
Teraz pridáme uhorky a ďalej dusíme. V tejto chvíli podľa môjho receptového zošita prichádza na radu Vegeta, lebo veď Vegeta bola voľakedy v každom dobrom jedle. Ale máme demokraciu ak chcete dajte, ak nie nedajte. Ja som nedala, lebo som nemala :-)
-
6
Keď je mäso mäkké, cibuľa rozvarená a šťava štiplavá od feferónky, poprášime múkou a zahustíme. Pridáme mletú papriku a kečup. Za stáleho miešania povaríme. Omáčka má byť hustá, sladko-kyselo-pikantná. Ja som dala trošíčku cukru lebo sa mi zdala moc kyselá.
-
7
A pretože azu sa podáva zásadne s chlebom, tak som si jeden taký chlebík upiekla. Piekla som ho podľa receptu na rožkochleba akurát som robila iba z dvoch druhov múky - hladkej a špaldovej, no a samozrejme som zmenila tvar.
-
8
Chlebík je upečený, azu na tanieri nezostáva nám nič iné len sa do toho pustiť.
-
9
a keďže som to prehnala s feferónkami, šľahali nám plamene z pusy..... čo ten môj výdatne hasil pivom a ja tiež, len menej výdatne.
@mischa už tu raz bola debata o jedlách zo závodky a aj @sovka tu pridala jedno jedlo z nejakého motorestu, pokiaľ si dobre pamätám
@evanaaa veru toto je recept z minulého storočia, ba priam z minulého tisícročia ha-ha
@viera1 tak to som nevedela, že maslo pomáha, zapamätám si
Myslím, že na tomto jedle vidno ako sa menia aj kuchárske postupy - keby som to robila dnes podľa seba, postupovala by som ináč... ale chcela som to pripraviť tak ako sa to robilo kedysi :-) a celkom sme si pochutili
P. enerrgizer píše, že si to pamätá zo školskej jedálne. To len ak chodil do nejakej straníckej školy, pretože toto jedlo sa podávalo len v lepších reštauráciách a ani v staničných bufetoch to nebolo na jedálnom lístku...
Azu sa nepodáva s chlebom a ani sa tak nikdy nepodávalo, to je omyl autorky receptu. Vždy to bola ryža alebo hranolky. Ale si spomínam na jednu reštauráciu (nebudem menovať) v Bratislave, kde Azu podávali s haluškami. Určite to mnohých prekvapí, ale my ho doma tiež pre zmenu niekedy s haluškami jeme (varíme ho často - sú to spomienky na mladosť, nie na komunistické hyeny, ktoré nás vyhnali z Československa, aj keď za lepším životom...)! Kyslé , na kolieska pokrájané uhorky sa pridávali až pred koncom prípravy, takže sa nejednalo o uhorkovú omáčku, skôr o niečo v našej kuchyni nezvyklé či netradičné na dochutenie mäsa.
Napísala si: "Azu sa nepodáva s chlebom a ani sa tak nikdy nepodávalo, to je omyl autorky receptu." keďže hovoríš, že sa tak ani nikdy nepodávalo, predpokladám, že hovoríš za všetky reštaurácie na Slovensku - no klobúk dole, máš perfektný prehľad.
Ale aby si mala dušu na mieste, vygúglila som si azu na internete a bola som prekvapená koľko receptov na azu (v podstate všetky rovnaké) je na internete a teraz budeš prekvapená ty - vo všetkých sa ako príloha uvádza chlieb, občas ryža.
A ešte niečo, našla som azu aj na jedálnych lístkoch reštaurácií a to v dosť veľkom počte, takže azu sa varí ešte aj dnes - a ja, že aký zabudnutý recept :-)))
A čo tak iné národy, počnúc krajinou pôvodu a susednými krajinami?
A uhorky vraj majú byť slané, presnejšie nakladané v soli. Zajtra naložím "naslano" uhorky/ recept som si našla/ a v nedeľu na obed budeme mať azu po tatarsky. Vďaka za inšpiráciu.
Určite sa pôjdem pozrieť na tú stránku, hádam ešte niečo z ruštiny viem :-)))
a ten recept na uhorky na slano pridaj na Varechu :-)
a ináč máš pravdu Azu po tatarsku takto nevyzerá - ja som totiž varila Azu po tatarsky :-)
Pod sovětským vlivem se azu dostalo i do českých hospod, kde se ale většinou připravuje z vepřového, což je pro Tatary jako muslimy nepřijatelné.