Azu po tatarsky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. júla 2011
Azu po tatarsky (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je socialistický recept. Pripravovali ho ešte v minulom storočí v socialistických reštauráciách. Prečo azu a prečo po tatarsky netuším. Recept som objavila v Zobraziť celý popisToto je socialistický recept. Pripravovali ho ešte v minulom storočí v socialistických reštauráciách. Prečo azu a prečo po tatarsky netuším. Recept som objavila v mojom receptovom zošite, ktorý je veru tiež starý, ale zato pamätlivý :-)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g




Postup

  1. 1

    Ja a recept v starom zošite si myslíme, že azu sa pripravuje z bravčového mäsa. Môj muž si azu pamätá z hovädzieho mäsa. Tak či tak, je na vás akému mäsu dáte prednosť. Ja som zvolila bravčové. Mäso nakrájame na pásiky, polejeme olejom a odložíme do chladničky hoci aj na noc, alebo aspoň na chvíľku.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku nakrájame na drobno, cesnak tiež a tak isto aj kyslé uhorky a ešte jednu feferónku bez semiačok.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso zprudka opečieme na rozpálenom oleji, až teraz osolíme a okoreníme

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme cibuľu, cesnak, feferónku a spolu ďalej restujeme. Keď sa začne cibuľa pripaľovať podlejeme mäsovým vývarom a prikryté dusíme do polomäkka.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz pridáme uhorky a ďalej dusíme. V tejto chvíli podľa môjho receptového zošita prichádza na radu Vegeta, lebo veď Vegeta bola voľakedy v každom dobrom jedle. Ale máme demokraciu ak chcete dajte, ak nie nedajte. Ja som nedala, lebo som nemala :-)

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je mäso mäkké, cibuľa rozvarená a šťava štiplavá od feferónky, poprášime múkou a zahustíme. Pridáme mletú papriku a kečup. Za stáleho miešania povaríme. Omáčka má byť hustá, sladko-kyselo-pikantná. Ja som dala trošíčku cukru lebo sa mi zdala moc kyselá.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A pretože azu sa podáva zásadne s chlebom, tak som si jeden taký chlebík upiekla. Piekla som ho podľa receptu na rožkochleba akurát som robila iba z dvoch druhov múky - hladkej a špaldovej, no a samozrejme som zmenila tvar.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chlebík je upečený, azu na tanieri nezostáva nám nič iné len sa do toho pustiť.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a keďže som to prehnala s feferónkami, šľahali nám plamene z pusy..... čo ten môj výdatne hasil pivom a ja tiež, len menej výdatne.

    Azu po tatarsky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

michsamant
A toto uz tu niekto na Vareche spominal, ze v kantinach sa za socializmu varilo masko v omacke zo zavaranych uhoriek (nebola to @sovka ?)....vyzera to dobre a taky trhaci chlebik je super vec :)
frezia68
@evusik :tak to si mi pripomenula časy dávno minulé a rada si tento recept zopakujem,je chutný a vydarený :-)))
evanaaa
Evusik, Azu... mám aj ja v mojich staro-dávnych receptoch, máš pravdu, iste ho tam mám aj 30 rokov. Budem si ho musieť poriadne prezrieť, lebo ako vidím, začali sa tu objavovať recepty z minul. storočia.
viera1
Azu,soljanka,ruský biftek,krutony po tatarsku,kaukazský šašlik,kyjevský kotlet,golubce tvorili základ jedálnička v Týždni ruskej kuchyne v reštauráciách a bola to príjemná zmena v stravovaní.Azu bolo z hovädzieho mäsa.
marcy
krásne foto,smačné retro jedlo,chlebík nemáááá chybu....:))
tetrisss
Mnam, sem s takymi receptami, ved boli chutne, veru, na kolko sme uz zabudli.
tatranka
Mám veru rada takto upravené jedlo.A ten chlebík k tomu.Recept nemá chybu.
viera1
@evusik ,keď to preženieš s feferónkami,stačí 1/2 KL masla do úst a je zahasené (to je pre tých,čo nepijú pivo),xixi...
helca103
aj u nás sa toto jedlo často varilo ale už dávno som naň zabudla. Ďakujem za pripomenutie tohoto úžasného jedla a ten tvoj chlebík nemá chybu.
evanaaa
Na páliace ústa nie sú dobré tekutiny, mne pomáha aj si zajem paradajku, to s tým maslom som neskúšala, ale aspoň viem.
evusik
tak vidím, že nás je tu viac čo si na toto jedlo pamätáme....
@mischa už tu raz bola debata o jedlách zo závodky a aj @sovka tu pridala jedno jedlo z nejakého motorestu, pokiaľ si dobre pamätám
@evanaaa veru toto je recept z minulého storočia, ba priam z minulého tisícročia ha-ha
@viera1 tak to som nevedela, že maslo pomáha, zapamätám si
kata50
Ten chlebík je taký úžasný, že nič ku nemu netreba :-))
allis
také jsem pamětník :-) - jedla jsem to poprvé a naposledy v Levici, když jsem přijela za svou tehdejší láskou, která si tu odbývala vojenskou službu :-)
jody
Som tiež pamätník, ale toto si nepamätám. :-) Nevadí, skúsim. :-)
abdul
Veľmi pekne spracovaný recept. Dávam do KK.
dedostano
Vidím ho ako dnes v Trnavskej reštike Spartak a bolo zo sviečkovej a s opekanými zemiakmi.
miloss2
Veru AZU som už dávno nerobil,dobre,že si pripomenula,robievam z hovädzieho.
sylvinka
Azu...na to sme voľakedy chodili do reštík!Jéééj,aj ja som už pamätník! Určite to uvarím.
zinnajdha
Azu som nepoznala (urobím teraz), ale omáčku z uhoriek- kyslých alebo surových (čerstvých) robievala moja babička. Naposledy aj ja, keď nám zostal uvarený hovädzí krk a nič lepšie mi nenapadlo. A musím povedať, že je to stále výborná omáčka.
enss
Aj ja si pamätám azu z reštaurácie za socializmu, robilo sa z hodvädzieho mäsa.
sovka62
Toto jedlo som prvý raz jedla pred vyše tridsiatimi rokmi na jednej hoch oslave. Varil šéfkuchár, ktorý varieval pre zahraničné delegácie, ktoré prichádzali do Bratislavy. Veľmi mi chutilo, chcelo som recept, ale dosť som sa ostýchala (vtedy ešte pomerne mladá). Ale dobrá gazdiná pre pierko aj plot preskočí, tak čo je proti tomu jeden prah do kuchyne! Pán šéfkuchár bol milý, recept mi poskytol. Bol skoro zhodný s tvojím, len ho robil z hovädzej sviečkovice a nepoužil papriku, ani mletú, ani feferónky, namiesto kečupu rajčinový pretlak (jedlo bolo výrazne červenšie), pridal aj bobkový list a nezahusťoval, šťavy bolo len toľko, aby ju zahustil pretlak. Ten bol dobre prevarený, takže tuk sa oddeľoval od šťavy. Podával to s hranolkami. Robievala som ho často, hlavne keď som čakala návštevu a chcela som sa blysnúť a potom som naň zabudla (keď už som všetkých známych a príbuzných uhostila). Nerobila som ho už roky, ale určite ho opäť spravím, je to pochúťka.
evusik
@sovka myslím, že tento recept bol pred takými 35-timi rokmi celkom rozšírený, tak je potom len logické, že si ho každý prispôsoboval a že boli rôzne varianty. Tá sviečkovica mi tam pasuje, ale ja mám v zošite bravčové stehno. Recept mám tiež od kuchára, ktorý varil v tunajšom autocampingu a ja som si tam ako študentka privyrábala.
Myslím, že na tomto jedle vidno ako sa menia aj kuchárske postupy - keby som to robila dnes podľa seba, postupovala by som ináč... ale chcela som to pripraviť tak ako sa to robilo kedysi :-) a celkom sme si pochutili
evusik
a najlepšie bolo, že keď prišiel muž z roboty a strčil nos do hrncov, hneď skonštatoval: Ty si robila azu! nezabudol, a to som toto jedlo nevarila hádam aj 20-25 rokov :-)
olet
Azu je z hovädzieho mäsa, pretože pochádza z bývalej Tatárskej SSR a preto aj nesie názov "Tatárske". Keďže tam je obyvateľstvo moslimskej viery, nejedia bravčové mäso.
P. enerrgizer píše, že si to pamätá zo školskej jedálne. To len ak chodil do nejakej straníckej školy, pretože toto jedlo sa podávalo len v lepších reštauráciách a ani v staničných bufetoch to nebolo na jedálnom lístku...
Azu sa nepodáva s chlebom a ani sa tak nikdy nepodávalo, to je omyl autorky receptu. Vždy to bola ryža alebo hranolky. Ale si spomínam na jednu reštauráciu (nebudem menovať) v Bratislave, kde Azu podávali s haluškami. Určite to mnohých prekvapí, ale my ho doma tiež pre zmenu niekedy s haluškami jeme (varíme ho často - sú to spomienky na mladosť, nie na komunistické hyeny, ktoré nás vyhnali z Československa, aj keď za lepším životom...)! Kyslé , na kolieska pokrájané uhorky sa pridávali až pred koncom prípravy, takže sa nejednalo o uhorkovú omáčku, skôr o niečo v našej kuchyni nezvyklé či netradičné na dochutenie mäsa.
viera1
@olet ,musím oponovať,pretože fajnšmekri jedia azu zásadne s chlebom alebo pečivom.Pracovala som v reštaurácii l.cenovej skupiny a prílohy sa objednávali zvlášť a pamätám si,ako sa partia mužov pohádala,keď si jeden chcel objednať ryžu.To len tak pre zaujímavosť.
bozulka
@viera1 , máš pravdu,ja som takéto jedlo prvý krát ochutnala v roku 1957 v Prahe na "sovietskom veľvyslanectve" a tam tiež podávali chlieb. V reštaurácii podávali s hranolkami.Už som na to dávno zabudla.Musím vyskúšať.
krasomil
@olet a ty co ši pojedla šicku mudrost šveta, že tu kažeš šickym jak pan farar???? Ta uvar daco naj še naučime i my glupi varic :-)))))))))
enss
Ja si zasa pamätám, že azu podávali v reštauráciách s knedľou. Ale nech si ho každý dá s tým, čo mu chutí. Pre mňa osobne by asi bola najvhodnejšia ryža.
eraserhead
@evusik si sa pohrala zo svetlom, máš sporák pred oknom? sa mi zdalo že na fotkách 5,6,7 ti tam dopadá denné svetlo
jerica
@evusik Perfekt fotopopis ako vždy !!! vynikajúce pre spomienky na mladosť (viď komenty),tiež som robievala len príloha bola ryža & knedľa :-)
evusik
@eraserhead máš dobrý postreh, samozrejme že je to fotené pred oknom, sporák mám v rohu tam by som neodfotila nič, to za prvé a za druhé keď to máš na sporáku tak z jedla vystupuje para a tiež sa nedá fotiť, tak si vždy hrniec, alebo panvicu preložím na pult pod oknom a tam cvaknem, je tam najlepšie svetlo v celom byte
evusik
@olet no čo ti mám na toto odpísať, asi nič lebo už ti mnohí odpovedali za mňa, za čo im ďakujem...
Napísala si: "Azu sa nepodáva s chlebom a ani sa tak nikdy nepodávalo, to je omyl autorky receptu." keďže hovoríš, že sa tak ani nikdy nepodávalo, predpokladám, že hovoríš za všetky reštaurácie na Slovensku - no klobúk dole, máš perfektný prehľad.
Ale aby si mala dušu na mieste, vygúglila som si azu na internete a bola som prekvapená koľko receptov na azu (v podstate všetky rovnaké) je na internete a teraz budeš prekvapená ty - vo všetkých sa ako príloha uvádza chlieb, občas ryža.
A ešte niečo, našla som azu aj na jedálnych lístkoch reštaurácií a to v dosť veľkom počte, takže azu sa varí ešte aj dnes - a ja, že aký zabudnutý recept :-)))
olet
S tým, že sa varí aj dnes, samozrejme súhlasím. S tým, že sa podáva s chlebom, už nie cekom. Zaujímalo by ma, v akom jazyku boli tie recpty v Google - slovensky alebo česky?
A čo tak iné národy, počnúc krajinou pôvodu a susednými krajinami?
evusik
@olet veď niečo nájdi a pouč nás... iniciatíve sa medze nekladú
vieronik
Vítaná spomienka na mladosť, super a na pálenie po feferónke zaberá banán
dorisa
@evusik , dnes som varila to tvoje Azu, mňamka je to. Urobila som k nemu ryžu.
evusik
@dorisa to nie je môj recept, to vymyslel nejaký Tatar a určite mal aj sterilizované uhorky :-))))) ja som len interpret a som rada, že chutilo...
dorisa
@evusik , ja viem, ja som recept už videla v časopisoch, ale ty si zverejnila, tak je tvoj. Vyzerá tak isto, ako tvoj. Ďakujem.
tancotanka
@evusik , azu podľa Teba je výborné, ďakujem za recept, chutilo nám aj s novými zemiakmi a zeleninovým šalátom
nataluka
Zaujal ma recept , aj diskusia. Našla som si niekoľko receptov na ruskom webe. V deviatich z desiatich receptov sa k mäsu pridávajú zemiaky a to tak, že sa nakrájané na záver dusia spolu s mäsom. Len v jednom sa zemiaky ako príloha neobjavila. Našla som aj tatarskú kuchyňu, aj tam boli zemiaky, môžem uviesť aj adresu, pre tých, čo ešte trochu rozumejú po rusky: www.tatarskayakuchnya.ru/index.php?BLYuDA_IZ_MYaSA:Azu_po-tatars...

A uhorky vraj majú byť slané, presnejšie nakladané v soli. Zajtra naložím "naslano" uhorky/ recept som si našla/ a v nedeľu na obed budeme mať azu po tatarsky. Vďaka za inšpiráciu.
evusik
@nataluka tak to si ma prekvapila, a asi nie len mňa, s týmto som sa vážne nikde nestretla, ale možno je to len príklad toho ako si niekto kto jedol azu v bývalom Sovietskom zväze prispôsobil recept našim zvyklostiam. Pretože pred takými 30-timi rokmi sa zemiaky skôr podávali ako príloha.
Určite sa pôjdem pozrieť na tú stránku, hádam ešte niečo z ruštiny viem :-)))
a ten recept na uhorky na slano pridaj na Varechu :-)
zirafninka1
Dakujem za recept. Robila som. Sice so sojovym "masom" ale velmi velmi chutilo. Urcite som to nevarila posledny krat.
evusik
@zirafninka1 vo varení sa fantázii medze nekladú... ja mám náhodou sójové mäso rada, len ten môj mi povie, že raz do roka stačí a som vybavená... myslím, že by si taký recept mohla aj pridať, určite by to mnohých oslovilo... a samozrejme som rada, že chutilo :-)
zirafninka1
Neni treba pridavat recept aj odomna Evusik. Vsetko robim ako ty. Akurat so sojovym. A neviem sa toho "dozrat". Zase bolo na veceru a do prace.. Mnam.
sbaglia
boze ved to kedysi varievala doma moja mamina, uz som na ten recept aj zabudla....nestihla ma to zial naucit :( a uz ani nestihne :( ale skusim ho podla tohto receptu, snad bude aj mojim detom chutit ako chutieval nam s hranolkami....
jezibabka1
@evusik dík za recept, dnes bol na obed, ale namiesto chlebíka bola tarhoňa a keďže nelubim štiplavé, tak som dala namiesto feferonky kapiu a obedík bol mňam mňam :D
chorvatka
Ani by ma nebolo napadlo, ze sa tato vyborna zmes vola AZU! V nedelu som totiz mala doma len 4 bravcové lica, peciarky zo zahrady, 1cervenu papriku a 2 kvasené uhorky. Z mrazaku som vytiahla par krajickov na pol vyschnutej bagety. Zmes na cibuli a cesnaku som zahustila struhankou, pridala papriku a cierne korenie, trosku rajcinového pretlaku na dochutenie a ked som pocula to hikanie a mlaskanie, neprezradila som sa, ze su to samé zbytky.. Zo zbytkov zostal este maly zbytok, z ktorého som vycarila po oplachnuti kastrola "gulasovu" polievku pre 2 osoby, do ktorej som kvapla kyslej smotany. Ale toto som prezradila len vam.
rulik
nehnevajte sa , ale azu po tatarsku s bravčovým ani náhodou, a tá šťava ako z guľášu takto azu po tatarsku vôbec nevyzerá,a tie rezančeky by mať tretinovú hrúbku ako na obrázku
evusik
@rulik ja sa nehnevám, nie je dôvod.... vlastne ani neviem ako ťa mám osloviť keďže neviem čo si? zrejme máš problém s identitou.... a hádať sa s tebou či majú mať mäsové rezančeky 5mm alebo 2mm sa tiež nebudem... a vieš prečo? je mi to srdečne jedno...
a ináč máš pravdu Azu po tatarsku takto nevyzerá - ja som totiž varila Azu po tatarsky :-)
lusinkab
@evusik dnes som to skusala podla tvojho receptu,kedze som hladala nejaku omacku s kyslou uhorkou ( nejako na mna chut dosla :-) ) a mala som uz rozmrazene kuracie prsia,no a ked som nasla tvoj receptik tak som uz ani dalej nehladala,no toto je vynikajuce jedlo,ja som to jedla prvy krat ale neskutocne mi to chutilo.Mam hovadzie v mraznicke tak nabuduce vyskusam s nim ale mne je uplne jedno ake masko do toho ide,hlavne je,ze je to velmi ale velmi chutne :-)
evusik
@lusinkab krásne si to napísala... tá chuť ťa jednoducho dostane :-) a tiež si myslím, že je jedno aké mäso použiješ, ale ak máš hovädzie tak vyskúšaj... je to fakt dobréééé :-)
azupotatarsky
Azu je tradiční pokrm tatarské kuchyně. Připravuje se z hovězího masa (někdy se používá také skopové maso nebo koňské maso), které se nakrájí na nudličky a dusí společně s cibulí, rajským protlakem, kvašáky a bramborami, dochutí se větším množstvím pepře a česneku. V některých variantách se přidává paprika, mrkev nebo adžika.
Pod sovětským vlivem se azu dostalo i do českých hospod, kde se ale většinou připravuje z vepřového, což je pro Tatary jako muslimy nepřijatelné.
bedo666
mnamka ja som teraz spravil mesko : bravcova panenka super to je :)
pacik
Recept už dlho uložený v KK a dnes uvarený. Skvelý aj keď mi ešte šľahajú plamene z pusy. Netušila som, že moje zavarané feferónky majú takú silu. Inak azu po tatarsky som jedávala v jednej reštauácii, kde sme sa stravovali z práce, ešte po roku 2005. Takže budem varievať aj v budúcnosti :)
1x evusik
mahreb
K potlačení pálivosti stačí sníst kousek čokolády, hořká nebo mléčná podle chuti. Vyzkoušené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia