Azu po tatarsky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je socialistický recept. Pripravovali ho ešte v minulom storočí v socialistických reštauráciách. Prečo azu a prečo po tatarsky netuším. Recept som objavila v mojom receptovom zošite, ktorý je veru tiež starý, ale zato pamätlivý :-)

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ja a recept v starom zošite si myslíme, že azu sa pripravuje z bravčového mäsa. Môj muž si azu pamätá z hovädzieho mäsa. Tak či tak, je na vás akému mäsu dáte prednosť. Ja som zvolila bravčové. Mäso nakrájame na pásiky, polejeme olejom a odložíme do chladničky hoci aj na noc, alebo aspoň na chvíľku.
  2. Cibuľku nakrájame na drobno, cesnak tiež a tak isto aj kyslé uhorky a ešte jednu feferónku bez semiačok.
  3. Mäso zprudka opečieme na rozpálenom oleji, až teraz osolíme a okoreníme
  4. pridáme cibuľu, cesnak, feferónku a spolu ďalej restujeme. Keď sa začne cibuľa pripaľovať podlejeme mäsovým vývarom a prikryté dusíme do polomäkka.
  5. Teraz pridáme uhorky a ďalej dusíme. V tejto chvíli podľa môjho receptového zošita prichádza na radu Vegeta, lebo veď Vegeta bola voľakedy v každom dobrom jedle. Ale máme demokraciu ak chcete dajte, ak nie nedajte. Ja som nedala, lebo som nemala :-)
  6. Keď je mäso mäkké, cibuľa rozvarená a šťava štiplavá od feferónky, poprášime múkou a zahustíme. Pridáme mletú papriku a kečup. Za stáleho miešania povaríme. Omáčka má byť hustá, sladko-kyselo-pikantná. Ja som dala trošíčku cukru lebo sa mi zdala moc kyselá.
  7. A pretože azu sa podáva zásadne s chlebom, tak som si jeden taký chlebík upiekla. Piekla som ho podľa receptu na rožkochleba akurát som robila iba z dvoch druhov múky - hladkej a špaldovej, no a samozrejme som zmenila tvar.
  8. Chlebík je upečený, azu na tanieri nezostáva nám nič iné len sa do toho pustiť.
  9. a keďže som to prehnala s feferónkami, šľahali nám plamene z pusy..... čo ten môj výdatne hasil pivom a ja tiež, len menej výdatne.