Kukuričné placky
Kukuričné placky

Arepas - venezuelské kukuričné placky

sandra - fotkasandra, 24. mája 2017
Arepas - venezuelské kukuričné placky
Foto: sandra

Výborné, rýchlo hotové juhoamerické placky. Viaceré národy sa hádajú o tom, kde je ich pôvod. Vo Venezuele ich vraj jedia na raňajky, na obed Zobraziť celý popisVýborné, rýchlo hotové juhoamerické placky. Viaceré národy sa hádajú o tom, kde je ich pôvod. Vo Venezuele ich vraj jedia na raňajky, na obed alebo večeru, čiže jedia ich asi stále :-), mení sa ich plnka. Ráno si ju ešte horúcu rozkroja a potierajú maslom, posypú strúhaným syrom, alebo naplnia džemom, mňa najviac uchvátila verzia plnená pečeným mäsom, zeleninou a syrom.

8-10
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 šálky
podľa potreby
štipka
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Predtým, než som sa do toho pustila, som si pozrela desiatky videí a receptov. No a prišla som na to, že každý ich robí trošku inak, ale základ je cca ten istý.

  2. 2

    Skúšala som verziu najprv zmiešať múku (špeciálna predvarená múka PAN) so soľou a pridávať po malých množstvách teplú vodu, ale aj opačne, do teplej vody som dala štipku soli a pomaly prisýpala múku a miesila. Cesto má byť kompaktné, nie však príliš tuhé. Musí sa dať z neho vytvarovať guľka a z nej placka. Moje mali rozmer cca 1 cm na výšku a priemer cca 8 cm.

  3. 3

    Na panvici na rozohriatom olivovom oleji sa placky pražia z oboch strán, kým nechytia krásnu zlatú farbu. Ešte teplé som ich rozkrojila a naplnila. Najprv to bol čerstvý syr, šunka a strúhaný ementál.

  4. 4

    Úplne najlepšia bola verzia s pomaly pečeným morčacím stehnom na rozmaríne a cesnaku (mäsko som natrhala vidličkou), plátkami avokáda a mozzarelly, potreté lyžicou hrubozrnnej horčice. Placky boli chutné aj na druhý deň. Pripravili sme si ich večer, naplnili, zabalili do alobalu, strčili do chladničky a na druhý deň v práci zjedli. Aj na studeno chutili parádne :-) Tu je link na super video: https://www.youtube.com/watch?v=xdiUcPuZ7-A

Diskusia k receptu

haji
Zajímavé informace o kukuřičných plackách, díky za rozšíření vědomostí. Placky se mi líbí, jsi šikulka!
marika9
Vyzerá to fantasticky. Dá sa tá múka kúpiť aj u nás?
evanaaa
Ak by to nemusela byť práve múka PAN, možno by to išlo aj z obyčajnej kukuričnej múky ( Kaufland....), hádam by sa podarilo, dobre to vyzerá.
sandra
@Evanaaa , ja už som to veru skúšala aj z tej z Kauflandu, bolo to trošku horkejšie, ale mne to vôbec neprekážalo.
zelka12345
Tak nakoniec vyskúšané, ale neosvedčené. Fuj, nechutilo to nikomu z domácnosti - mne, manželovi a dokonca ani psovi. Vhodné iba ako rohožka, neodporúčam nikomu!
zelka12345
@Kimlo (29.5.2017 20:47)

Tak za prvé, pozri sa na svoje recepty, ty kečupový umelec, a za druhé, ak niečo chutí tebe, to znamená, že musí chutiť aj všetkým ostatným?
sandra
Odfajcilo mi pol komentara.... Este stale sa smejem :-) Cau @kimlo , rada ta opat citam :-)
P.S. Aj nas pes ich ochutnal a vylizal misku. ;-)
mijaita
Venezuelci ani jinou mouku nemaji a dnes jsou radi, kdyz nejakou mouku vubec sezenou. A jsou neskutecne tlusti. Snad vic nez Amici. A to prave z te kukurice. Placky jsou uzasny!