Kukuričné placky

Arepas - venezuelské kukuričné placky

Autor receptu: sandra

Výborné, rýchlo hotové juhoamerické placky. Viaceré národy sa hádajú o tom, kde je ich pôvod. Vo Venezuele ich vraj jedia na raňajky, na obed alebo večeru, čiže jedia ich asi stále :-), mení sa ich plnka. Ráno si ju ešte horúcu rozkroja a potierajú maslom, posypú strúhaným syrom, alebo naplnia džemom, mňa najviac uchvátila verzia plnená pečeným mäsom, zeleninou a syrom.

8-10
porcií
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Predtým, než som sa do toho pustila, som si pozrela desiatky videí a receptov. No a prišla som na to, že každý ich robí trošku inak, ale základ je cca ten istý.
  2. Skúšala som verziu najprv zmiešať múku (špeciálna predvarená múka PAN) so soľou a pridávať po malých množstvách teplú vodu, ale aj opačne, do teplej vody som dala štipku soli a pomaly prisýpala múku a miesila. Cesto má byť kompaktné, nie však príliš tuhé. Musí sa dať z neho vytvarovať guľka a z nej placka. Moje mali rozmer cca 1 cm na výšku a priemer cca 8 cm.
  3. Na panvici na rozohriatom olivovom oleji sa placky pražia z oboch strán, kým nechytia krásnu zlatú farbu. Ešte teplé som ich rozkrojila a naplnila. Najprv to bol čerstvý syr, šunka a strúhaný ementál.
  4. Úplne najlepšia bola verzia s pomaly pečeným morčacím stehnom na rozmaríne a cesnaku (mäsko som natrhala vidličkou), plátkami avokáda a mozzarelly, potreté lyžicou hrubozrnnej horčice. Placky boli chutné aj na druhý deň. Pripravili sme si ich večer, naplnili, zabalili do alobalu, strčili do chladničky a na druhý deň v práci zjedli. Aj na studeno chutili parádne :-) Tu je link na super video: https://www.youtube.com/watch?v=xdiUcPuZ7-A