Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami fotorecept
Foto: alexdidi
Pre tých,ktorí obľubujú kombináciu mäsa,ovocia a chilli.Slávnostné a exkluzívne zároveň.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.Zabudla som na maslo a škrob.
-
2
Sušené slivky namočíme vo víne najlepšie už deň vopred alebo aspoň na 3 hodiny.Použila som Tokaj,ktorý sa tu výborne hodí,ale samozrejme môžeme použiť aj iné ťažšie víno.V panenke pomocou varešky vytvoríme otvor,ktorý vyplníme namočenými slivkami.Vopred som si z panenky vytvorila kus podľa veľkosti ananásu a zbytok panenky som pripravovala zvlášť.V mažiari rozdrvíme zelené korenie,pridáme chilli a hrubozrnnú morskú soľ.V tejto zmesi obalíme panenku a odložíme do chladničky na 3 hodiny.
-
3
Očistíme ananás:odrežeme oba konce,orežeme aj po obvode a špirálovite vyrežeme aj ostatné nečistoty.Nakoniec zo stredu vyrežeme kruhovitú tvrdú časť.Existuje na to aj (vraj)dobrá pomôcka,ale kto ju nemá(ako aj ja),dobre poslúži aj dlhý, tenký a ostrý nôž.Nabudúce vyrežem ešte väčší otvor v strede,aby tam lepšie vošla panenka,lebo mne na jednej strane trochu ananás praskol,keď som ju tam strkala a ananásu bude stačiť i menej.
-
4
Odležanú panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji.Opečieme aj ostatné časti panenky.
-
5
Opečené mäso vložíme do otvoru v ananáse a uložíme do zapekacej misy.Celý povrch prelejeme roztopeným maslom a zapekáme v rúre vyhriatej na 180stC 20minút.Pridáme aj ostatné kúsky panenky,ktorým však stačí 10minút.
-
6
Do výpeku po opečení mäsa pridáme šťavu z dvoch pomarančov(aj s kúskami pomarača i ananásu),kurací vývar a zredukujeme.
-
7
Omáčku prepasírujeme cez sito.Prilejeme i precedený výpek zo zapekaného ananásu.
-
8
Omáčku opäť prehrejeme a zjemníme kúskom surového masla.Môžeme prípadne zahustiť aj škróbom.Omáčka má byť sladkokyslá,ale zároveň aj jemne pálivá po chilli a zelenom korení.Práve tieto koreniny jej dávajú veľmi príjemnú a zaujímavú chuť.
-
9
Zapečený ananás preliaty maslom necháme ešte chvíľu odpočívať a potom servírujeme.Pri zvlášť slávnostnom menu ešte prelejeme alkoholom a zapálime-flambujeme.
tá omáčka môže byť fantastická, takto si to spravíme, hoci aj zapekania, len tak na rajnici. a ty si pasírovala, plnila. flambovala...aj pre mňa by to mohol niekto urobiť, ach jaj:) počkám, kým dcéry vyrastú