Americký jablkový koláč trošku zdravšie fotorecept

domisska - bez fotkydomisska, 12. januára 2013
Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept)
Foto: domisska

Naša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila Zobraziť celý popisNaša jabloň sa nám tento rok postarala o veľmi bohatú úrodu, takže sa konečne vyskytol priestor vyskúšať americký apple pie. Ako základ som použila recept (http://varecha.pravda.sk/recepty/americky-jablkovy-kolac-apple-pie/22309- recept.html) od užívateľa @Neverwinter s miernou obmenou, takže vám ponúkam svoju verziu. Na túto nádhernú zimu je ideálny a chutí :).

30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
100 g
štipka
120 ml
Plnka:
5 veľkých alebo 8 malých
100 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    *Začíname prípravou cesta, keďže je potrebné, aby chvíľu v chladničke odpočívalo. Múku a soľ rozpracujeme s maslom a postupne prilievame vodu. Hotové cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť a necháme v chlade, kým pripravíme plnku.* (V pôvodnom recepte bolo 115 gramov masla, mne sa to zdalo priveľa, trošku som ubrala a nevadilo to. Navyše - moja forma na apple pie má spodný priemer asi 21 cm, takže cesta bolo pomerne dosť. Odhadujem, že na takú 25-centimetrovú formu. Nabudúce sa budem snažiť pomer trochu prispôsobiť a ubrať múky.)

    Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru si dáme vyhriať na 200°C. Zatiaľ očistíme jablká, nakrájame ich na osminky a pridáme orechy (mleté, sekané alebo celé - ja som ich iba trochu roztĺkla tĺčikom na mäso).

    Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    *Zalejeme medom, posypeme škoricou a lyžicou polohrubej múky. Celú zmes potom dobre premiešame a necháme odstáť.* (Pôvodný recept bol s cukrom a bez orechov. Ja mám však veľmi rada kombináciu jabĺk, orechov, škorice a medu, takže som sa to rozhodla trochu zmeniť. Ak máte problémy s určením správneho pomeru, dočítala som sa, že 125g cukru nahradí 100ml medu.)

    Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymastíme si formu a vyvaľkáme väčšiu časť cesta do kruhového tvaru. Cesto musí presahovať okraje formy, aby sa nám dalo neskôr po obvode pohodlne zavinúť. Keď máme spodnú časť cesta vo forme, pridáme náplň.

    Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Menší diel cesta vyvaľkáme tiež do kruhového tvaru, prikryjeme ním plnku a okraje pozatláčame smerom dnu, aby nám podľa možnosti plnka nevytiekla. Na vrchu urobíme nožom alebo vidličkou pár dier. Pre istotu si do rúry pod formu vložíme plech s papierom na pečenie - ak by nám aj šťava z jabĺk vytiekla, nebudeme musieť toľko drhnúť. :) Koláč nám chutil, kým bol ešte teplý, cesto bolo krehké a plnka mala vďaka škorici vianočný nádych. Fantastický je však aj na raňajky s mliekom.

    Americký jablkový koláč trošku zdravšie (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tiginko
veľmi sa mi tento recept páči, ukladám a hádam ho čo najskôr vyskúšam
srnkas
Hned by som si dala, milujem jablckove kolaciky;) Krasny kolacik,sa ti vydaril!
sany11
ten musi byt vyborny,mohla si ho odfotit aj v reze :) urcite vyskusam.
skockostraka
2012-05-12 006.jpg
2012-05-12 010.jpg
tento som robil a pridávam v reze ak sa mi to podarí, ak nie, prosím o dodatočné prepáčenie.
skockostraka
Pardon, tu je oprava, vypomohla mi pri tom @Danielas .
@Daniels , ďakujem ti za to a tu máte link jej stránky, na ktorej sú zverejnené tie 2 fotky a momentálne sa @Danielas na mňa za tento koment. hnevá, ale kliknite na jej stránku, na ktorej bude časom fotiek len a len pribúdať.
Tu je konečne ten link:
 varecha1.webnode.sk

Ďakujem za trpezlivosť s takým nemehlom, ktoré tu stále vypisuje.
domisska
Dlho som tu nebola, ale vidim, ze sa cinite :) tesim sa. Dufam, ze vam chutil a urobil radost ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia