Alsaský jablkový koláč

matus113 - fotkamatus113, 17. novembra 2009
Alsaský jablkový koláč
Foto: Matus113

Za záhadným názvom sa skrýva koláč, ktorý vám bude určite chutiť.

4-5
porcie
80 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
220 g
150 g
2 štipky
3 ks
50 ml
300 g
1 ks
100 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Cesto: 300 g hladkej múky, zmiešame s 15 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 2 štipkami soli, jedným celým vajíčkom a 50 ml studenej vody. Vymiesime cesto, ktoré dáme do chladničky na 1 hodinu.

  2. 2

    Rozotrieme na pizzovú formu tak, aby sme zakryli i kraje. Napicháme vidličkou. Necháme ešte 30 minút v chladničke. Medzitým nakrájame približne 300 g jabĺk na mesiačiky, ktoré následne naukladáme na cesto. Posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov na 20 minút.

  3. 3

    Plnka: Medzitým zmiešame 70 g kryštálového cukru, s 1 dcl mlieka, 1 dcl smotany na varenie alebo šľahačkou na varenie, pridáme 2 vajíčka a pridáme 1 vanilkový cukor. Všetko vyšľaháme.

  4. 4

    Po 20 minútach pečenia cesta s jablkami zalejeme touto zmesou koláč a necháme piecť pri 170 stupňoch kým nie je plnka stuhnutá, cca 35 - 40 minút.

  5. 5

    Zdroj receptu: Kluci v akcii, www.ceskatelevize.cz/klucivakci

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia