Alsaský jablkový koláč
Autor receptu: matus113
Za záhadným názvom sa skrýva koláč, ktorý vám bude určite chutiť.
4-5 porcie |
80 minút príprava |
50 minút na 170 °C |
Postup
- Cesto: 300 g hladkej múky, zmiešame s 15 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 2 štipkami soli, jedným celým vajíčkom a 50 ml studenej vody. Vymiesime cesto, ktoré dáme do chladničky na 1 hodinu.
- Rozotrieme na pizzovú formu tak, aby sme zakryli i kraje. Napicháme vidličkou. Necháme ešte 30 minút v chladničke. Medzitým nakrájame približne 300 g jabĺk na mesiačiky, ktoré následne naukladáme na cesto. Posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov na 20 minút.
- Plnka: Medzitým zmiešame 70 g kryštálového cukru, s 1 dcl mlieka, 1 dcl smotany na varenie alebo šľahačkou na varenie, pridáme 2 vajíčka a pridáme 1 vanilkový cukor. Všetko vyšľaháme.
- Po 20 minútach pečenia cesta s jablkami zalejeme touto zmesou koláč a necháme piecť pri 170 stupňoch kým nie je plnka stuhnutá, cca 35 - 40 minút.
- Zdroj receptu: Kluci v akcii, www.ceskatelevize.cz/klucivakci