Affogato s kávovou penou
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 16. augusta 2016

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
| Espreso granita: | |
| 125 g |
|
| 25 g |
|
| 2 plátky |
|
| Kávová pena: | |
| 185 g |
|
| 60 g |
|
| 1 ks |
|
| 30 g (stabilizátor pre studené zmesi) |
|
| 1 g |
|
| Kahlúa želé: | |
| 4 plátky |
|
| 300 ml |
|
| 1 ČL |
|
| 50 ml (kávový likér) |
|
| Zmrzlina: | |
| 448 g |
|
| 448 g |
|
| 2 ks |
|
| 75 g |
|
| 225 g |
|
| 200 g |
|
| 100 ml (americká whiskey) |
|
Postup
-
1
Granita: Simple sirup (cukor a voda v pomere 1:1 – 13 g cukru a 13 g vody) rozmiešame a necháme zovrieť. Túto vychladenú zmes zmiešame s kávou a napučanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do gastro nádoby, zamrazíme a vidličkou škrabeme na granitu.
- 2
Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme vanilkový struk, prikryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Pridáme 60 g cukru, 1 g soli, 30 g ProEspumy, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.
- 3
Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlúa, kávu a cukor, jemne prehrejeme, nalejeme do gastro nádoby a necháme vychladnúť.
- 4
Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a vanilku prevaríme v hrnci, zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes vrátime do hrnca, nahrievame na 82 °C, spolu s bourbonom. Potom zmes prelejeme do výrobníka zmrzliny.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu