Adana Kebap

cesminaz - fotkacesminaz, 2. júna 2014
Adana Kebap
Foto: cesminaz

Takto pripravený "Adana Kebap" sme jedávali pred rokmi v jednej tureckej reštaurácii v Rakúsku.Je naozaj vynikajúci a najmä velmi jednoduchý a rýchly na prípravu Zobraziť celý popisTakto pripravený "Adana Kebap" sme jedávali pred rokmi v jednej tureckej reštaurácii v Rakúsku.Je naozaj vynikajúci a najmä velmi jednoduchý a rýchly na prípravu ;-) a práve preto,nám ho už pripravujem doma ja sama..

3
porcie
30-40 minút
príprava

Suroviny

Kebap 1 :
600 g (alebo hovädzie)
1 ks
2 - 3 ČL
2 ČL
podľa chuti (alebo chilli)
1 ČL
Kebap 2:
600 g (alebo hovädzie)
1 ks
2-3 ČL
podľa chuti
podľa chuti (alebo chilli)
Dressing:
750 g
1 - 1,5 dcl
5 - 6 strúčikov
podľa chuti
Paradajková omáčka:
1,5 PL (paradajkové pyré, pretlak)
2 - 2,5 dcl
podľa chuti
podľa chuti
1 kl
1 ČL
6 krajcov




Postup

  1. 1

    Príprava tohto Kebapu je velmi jednoduchá ;-D Najprv si pripravíme jogurtový dressing..zmiešame 750g jogurtu,postrúhaný cesnak a sol.Ak je jogurt príliž hustý,pridáme vodu asi 1-1,5dl..jogurt nemá byt ani pririedky,lebo sa potom chleba rýchlo premočí,má byt niečo ako omáčka..

    Adana Kebap - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si pripravíme paradajkovú omáčku..tiež strašne jednoduchú.. Do hrnca dáme za 1Kl maslo a 1,5Pl salçe..troška necháme popiect a potom zalejeme 2dcl vody.Osolíme,pridáme šťiplavú papriku(kto chce) a varíme cca.3-5 minut.Podla toho aké to je husté,sa rozhodnete či tam dáte 1Kl múky,alebo nie.Salça je velmi hustá,takže tam velmi zriedka treba zvlášť zahusťovať pri tejto omáčke..ale ked použijete pretlak,tak asi budete musiet dat cca.1Kl muky vymiešanú v trolinke vody a vlejete to do omáčky a povaríte ešte 1minutku :-)

    Adana Kebap - obrázok 2
  3. 3

    Teraz ideme zamiešať mäso..Používa sa väčšinou baranie mleté,ale ja robím aj z hovädzieho a je to naozaj skvelé ;-P Ktoré doma mám,také dám a verte,že "nikto" neprotestuje ;-))) Napísala som sem dva rozdielne zmesi na kebap.Používajú sa oboje,ale niekomu chutí viac tak a niekomu zas tak.Obidve sú výborné,pasujú super..no mne osobne chutí ovela viac tá druhá varianta,bez papriky..Ja som 600g mäsa rozdelila na polovicu a urobila obidve varianty.. ..Do misky dáte 600g mäsa,sol,nadrobno nakrájanú cibulu,oregano a chilli.Dobre rukou premiešate..a teraz ak chcete urobit aj druhú variantu,odoberete polku zmesi a v druhej miske pridáte k nej ešťe 2kl papriky a 1kl salçe a dobre znovu premiešate..

    Adana Kebap - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme mäso..a kedže sa to bude grilovať,tak si môžte vybrat akým spôsobom to spravíte..Ak grilujete vonku na ohni,tak je lepšie si dať mäsko takto na opekacie ihlice...kludne pozdlz celej ihlice :-)

    Adana Kebap - obrázok 4
  5. 5

    ..ale ked grilujete len na elektrickom malom grile,tak si môžte urobiť takéto podlhovasté troška hrubšie "ťapky" ;-))

    Adana Kebap - obrázok 5
  6. 6

    Teraz si rozohrejeme gril a kebap na ňom z oboch strán opečieme asi cca.8-10 minut z každej strany.Ale to aj vidíte,lebo záleží aj na tom,aký rozpálený máte gril.. A takto na grile si opečieme do chrumkava aj chleba..

    Adana Kebap - obrázok 6
  7. 7

    Každý má 2krajce chleba,to je jedna porcia...Servíruje sa väčšinou na taký velký podlhovastý tanier.Takže 2krajce chleba rozštipkáme na menšie-stredne velké kúsky-také aby sa vám ľahko zmestili do úst :-))

    Adana Kebap - obrázok 7
  8. 8

    ..potom porozkladáme nato pokrájaný kebap,tak aby bolo mäso približne všade..Niekto zvykne nepokrájané len tak položiť na chleba,ale podla mna je to takto ovela lepšie :-P Na jednu porciu sa počítajú 3kúsky kebapu,no kto je "velmi" mäsový,ten si môže dať aj viac mäsa ;-D

    Adana Kebap - obrázok 8
  9. 9

    Teraz popolievame celé pomocou lyžice cesnakovým jogurtom...jogurt si od oka rozdelte,aby mal každý rovnako..

    Adana Kebap - obrázok 9
  10. 10

    ..popolievame paradajkovou omáčkou..

    Adana Kebap - obrázok 10
  11. 11

    No a už len lubovolne ozdobíme petržlanovou vňaťou,alebo posypeme chilli paprikou ;-) Môžte si k tomu na grile upiect aj zopár štiplavých paprík,ako prílohu..Takto pripravené,nechajte 10 minut stáť..týmto státím kde-tu chlebík nasiakne jogurt a bude chutit fantasticky ;-P ..niekde bude šťavnatý a niekde zas chrumkavý..no proste pôžitok ;-P Prajem dobrú chuť :-)

    Adana Kebap - obrázok 11

Diskusia k receptu

safran
poprosím rozdiel medzi isot a chilli? robievame na drevenom uhlí, chlapi chvália čistú chuť mäsa :-) bez vajíčok, žemlí a iných pojív
safran
vydarené foto :-) som zabudla napísať, ale všimla som si hneď :-)
kukulienka71
@cezminaz , z hovädzinky s bravčovinou urobím tento skvelý recept, páči sa mi varianta kebap2, tie sósiky sú presne podľa mojej chuti k tomu, takže zaraďujem do KK, isot je asi niečo pálivé. Vďaka :-)
cesminaz
@safran :-) ..na drevenom uhli..parade mnam,vsetko prirodne grilovane chuti ovela inaksie a lepsie ;-) @kukulienka ..budem rada,ak vyskusas :-) varianta2 je aj moja oblubena ;-P ...a co sa tyka Isotu... ISOT je stiplava cervena paprika,ktora pochadza z Turecka z mesta "Sanli Urfa" ..ako cervena sa pozbiera a potom sa susi na slnku do "cierna" ;-) a prave to jej da vynimocnu chut..Chilli je len obycajna paliva paprika,ale Isot nieje len stiplava paprika..Isot da jedlam celkom inu chut.ak budete mat moznost @kukulienka @safran si ju niekde kupit,tak to urobte..neolutujete ;-P



denyany
Veľmi pekné foto! A skvelé jedlo! Mám rada takéto kombinácie grilovaného mäsa a omáčok a k tomu ta konečná úprava-to musím vyskúšať!
cesminaz
@safran ..v Rakusku najdes ISOT v kazdom tureckom obchode :-) ale najdes ho aj v BA..jedna znama ktora byva v BA mi vravela bola,ze pri Slovnafte je jeden turecky obchod,kde mas aj melasu,tahin atd.. ;-P @izabelka :-) @denyany ..dakujem za pochvalu,si mila :-) a som rada,ze sa ti takto upraveny kebap paci ;-P Chuti naozaj vyborne,mozem len odporucat ;-D
1x leomax
safran
pýtala som sa dnes človeka, čo robí v Slovnafte, netušil, nechyroval :(
tatranka
Pekná a precízna príprava.Z toho hovädzieho mäska si skúsime urobiť tvoj kebab.Ako vidím z ponúknutých obrázkov,určite si pochutnáme.
cesminaz
@safran ..Hmmm..vraj to je niaky zasity mensi obchod niekde tam pri Slovnafte... ja ti skusim zistit presnu ulicu a dam ti potom vediet :-) @tatranka Dakujem pekne za pochvalu a som naozaj rada,ze sa ti recepzik paci ;-) budem velmi rada ak receptik vyskusate a aj vam bude chutit ;-P
eviana
@cesminkaz moja mila... to je krásny recepis, už na prvý pohľad kebap vyzerá úžasne... Máme kebap veľmi radi a takto som ho ešte nepripravovala ani nejedla. Ale veľmi rada podľa Teba spravím. Skúsim sa pokukať po ISOTe, po Tvojom opise a vložených fotografiách som na ňu veeeeľmi zvedava. Ďakujem a samozrejme Ti veľmi rada všetky hviezdy posielam :)
cesminaz
Mila @eviana ..dakujem za tvoje "stale" mile slova ;-)) som rada,ze sa ti kebap paci.Takto pripraveny je nielen velmi chutney,ale lahodi to aj oku!-nie nadarmo sa vravi,ze aj oci jedia ;-)) Budem rada ak vyskusas a ak vam bude chutit :-) ISOT je velmi dobra paprika,ked si nanu clovek navykne,budes ju davat vsade :-)) a potom ak sa ti nahodou doma minie a uvaris nieco bez nej...tak ti to jedlo uz vobec tak nechuti :-)..hovorim podla seba ;-) dakujem za *