Acidkové palacinky fotorecept

elenas - fotkaelenas, 19. mája 2021
Acidkové palacinky (fotorecept)
Foto: elenas

Mám veľmi rada tieto palacinky, sú mäkučké, tenké a voňavé. Pripravujú sa zo zabáraného cesta s acidkom alebo kefírom. Recept je hrnčekový, Zobraziť celý popisMám veľmi rada tieto palacinky, sú mäkučké, tenké a voňavé. Pripravujú sa zo zabáraného cesta s acidkom alebo kefírom. Recept je hrnčekový, hrnček 250 ml.

4-5
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2 ks
2 PL (alebo podľa chuti)
1/3 ČL
2 hrnčeky (alebo kefír)
2 hrnčeky
1/2 ČL
250-300 ml vriaca
4 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia vymiešame s cukrom a soľou do peny (môžete miešať venčekom alebo aj mixérom). Pridáme vlažné acidko (asi 30-40 °C) alebo kefír, nepridávame hneď všetko, pridáme len väčšiu časť, zamiešame. Do zmesi pridáme múku, zamiesime najprv husté hladké cesto a prilejeme zvyšok acidka a zamiešame do hladka.

    Acidkové palacinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak by sme pridali ihneď celé acidko, múka sa bude horšie rozmiešavať a môžu vzniknúť hrudky.

  3. 3

    Dáme uvariť vodu. V menšom hrnčeku zmiešame sódu bikarbónu s trochou vriacej vody a ihneď pridáme do cesta. Potom do cesta prilejeme zvyšnú vriacu vodu a dobre všetko premiešame. (Vody ja pridávam trochu viac ako hrnček asi na 30-50 ml, tu platí čím viac vody, tým tenšie palacinky). Nakoniec pridáme a zamiešame olej. Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť 15 minút.

    Acidkové palacinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Palacinky pečieme na rozohriatej panvici z oboch strán. Na prvú-druhú palacinku panvicu potriem olejom a ďalej olej už nepoužívam. Z tohto množstva mi vychádza asi 18-20 palaciniek. Palacinky sú mäkučké, takže treba sa trochu prispôsobiť ich pečeniu a prevracaniu.

    Acidkové palacinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové ešte horúce palacinky môžete pretrieť rozpusteným maslom (ja to nerobím) a prikryť pokrievkou alebo miskou na 10 minút aby ešte viac zmäkli. Podávame s obľúbenou plnkou. Dobrú chuť.

    Acidkové palacinky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Práve včera som robila palacinky na obed. Klasické. Boli tenučké a s jahodovým džemom skvelé. Najbližšie urobím podľa tohto receptu, je zaujímavý, pre mňa nový, určite chcem vedieť, ako chutia takéto palacinky. Aj keď ja zjem len jednu, hneď prvú, aby som vedela, či je ok.
elenas
@haji (19.5.2021 19:28)

Ďakujem za komentár, teší ma, že sa ti recept páči, budem rada ak vyskúšaš.
elenas
@zojenka (19.5.2021 19:58)

Ďakujem za komentár, som rada, že recept zaujal, sú trochu iné ako klasické, vyskúšaj, sú výborné.
elenas
@denyany (19.5.2021 21:31)

Ďakujem za komentár, robievam aj ja klasické ale ak mám neminutý kefír alebo acidko, tak si neodpustím tieto palacinky, sú krásne voňavé, niekedy ani plnka netreba, len tak sa zjedia. Sú chutné sami o sebe.
elenas
@farbuska (20.5.2021 07:04)

Ďakujem za komentár, receptov na palacinky nikdy nie dosť, mám rada všetky aj klasické aj tieto, budem rada ak vyskúšaš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia