Palacinky

Acidkové palacinky (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Mám veľmi rada tieto palacinky, sú mäkučké, tenké a voňavé.* Pripravujú sa zo zabáraného cesta s acidkom alebo kefírom. Recept je hrnčekový, hrnček 250 ml.

4-5
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vajcia vymiešame s cukrom a soľou do peny (môžete miešať venčekom alebo aj mixérom). Pridáme vlažné acidko (asi 30-40 °C) alebo kefír, nepridávame hneď všetko, pridáme len väčšiu časť, zamiešame. Do zmesi pridáme múku, zamiesime najprv husté hladké cesto a prilejeme zvyšok acidka a zamiešame do hladka.
  2. Ak by sme pridali ihneď celé acidko, múka sa bude horšie rozmiešavať a môžu vzniknúť hrudky.
  3. Dáme uvariť vodu. V menšom hrnčeku zmiešame sódu bikarbónu s trochou vriacej vody a ihneď pridáme do cesta. Potom do cesta prilejeme zvyšnú vriacu vodu a dobre všetko premiešame. (Vody ja pridávam trochu viac ako hrnček asi na 30-50 ml, tu platí čím viac vody, tým tenšie palacinky). Nakoniec pridáme a zamiešame olej. Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočinúť 15 minút.
  4. Palacinky pečieme na rozohriatej panvici z oboch strán. Na prvú-druhú palacinku panvicu potriem olejom a ďalej olej už nepoužívam. Z tohto množstva mi vychádza asi 18-20 palaciniek. Palacinky sú mäkučké, takže treba sa trochu prispôsobiť ich pečeniu a prevracaniu.
  5. Hotové ešte horúce palacinky môžete pretrieť rozpusteným maslom (ja to nerobím) a prikryť pokrievkou alebo miskou na 10 minút aby ešte viac zmäkli. Podávame s obľúbenou plnkou. Dobrú chuť.