5P pre plnené papriky fotorecept

jody - fotkajody, 20. augusta 2010
5P pre plnené papriky (fotorecept)
Foto: jody

Plnené pečené pikantné PCR papriky :-))) A keď sme pri tých Pé, tak som chcela napísať photorecept. :-)

20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Stôl zaplníme surovinami na prípravu. Ofotíme pre Varechu a odložíme zo stola, aby sme mali kde pracovať.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z paprík odrežeme klobúk a vyberieme srdiečko, nevyhadzujeme, odložíme. Žilky, ani zrniečka nevyberáme (Ako komu chutí, ale my sme zvyknutí takto). Rajčiny nakrájame na kocky (šupku dole nedávam, ale kto chce, obarí a ošúpe), rovnako očistenú cibuľu a cesnak. Pokrájame aj klobúky paprík. Rajčiny, cibuľu, cesnak, kúsky paprík, soľ, bobkový list a stonky bazalky dáme do hrnca variť. Niekedy pre zmenu pridám aj mleté korenie, vňať, červenú papriku - vždy ako ma momentálne napadne.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Predvaríme ryžu. (Skúšali sme miesto ryže dať pohánku, tú sme potom len zabarili. Ale! Bolo to príliš mäsové, pohánka "napila" mäsovú chuť, takže ak pohánku, potom len tretinu mäsa, než obvykle.) Za hrnček ryže opečieme na oleji, zalejeme tým istým hrnčekom vody a od zovretia varíme 7 minút. Vypneme, necháme vychládnuť. Potom zmiešame s mäsom, soľou, čiernym korením, vňaťou, popučeným cesnakom, pokrájanými srdiečkami paprík, mletou paprikou a vajíčkom.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Používam taký malý zlepšovák. Mäsovú zmes miešam v igelitovej rukavici (tie, ktoré sú pribalené pri farbe na vlasy :-)), tou istou rukou v rukavici potom aj plním papriky a naberám zmes na gule a potom ju len stiahnem a zahodím. Čisté nehty. :-)

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo zmesi, ktorá sa nechcela a nechcela zmestiť do paprík, spravíme gule.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Gule s paprikami poukladáme na omastený plech (dávam vždy naspodok alobal, nie je potom až toľko práce s umývaním plechu), podlejeme pohárom vody a prikryté dáme piecť. Približne po pol hodine odokryjeme, polejeme vypečenou šťavou a dáme dopiecť bez vrchnáku do chrumkava.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z rozvarených rajčín vyberieme vavrín a stonky bazalky, odložíme hrniec z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. My nepasírujeme, ale každému ako chutí.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď mám dosť rajčín, pretlak nepridávam, ale mala som menej a tak som ešte pridala celý pretlak, trochu vody, dosolila, zasypala dvoma hrsťami čerstvej bazalky a nechala prejsť varom. Potom už len mierne prihustíme dvomi lyžicami škrobu rozpusteného v troche vody, povaríme minutku dve a vypneme. Tesne pred vypnutím pridáme tajnú prísadu - sušené oregáno, majorán, šafrán a tymián zalejeme lyžicou horúceho oleja a necháme pustiť vôňu. Potom pridáme do omáčky. Už nevaríme. Ak pridávame čerstvé bylinky, necháme prevrieť.

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec už len servírujeme, s knedľou, zemiakmi, chlebom, samotné... Paprika na úžasnej omáčke:

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Alebo do chrumkava upečená guľa:

    5P pre plnené papriky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

enerrgizer
vydarený recept...plnenú papriku sa chystám robiť už asi dva mesiace...snáď v septembri :-)
evusik
plnená paprika - mňam, aj ja sa chystám, lenže u nás keď robím papriku tak nejakých 15 paprík a aspoň 50 guliek - dávam do mrazáka aby bolo na zimu. Zabijem tým jedno sobotňajšie odpoludnie, ale potom to mám bez roboty, @jody robím podobne ako ty, vydarila sa ti perfektne, super foto a určite sú aj výborné
tetuska
zajtra bude na obed, ale ja ryžu nepredváram, je s tým zbytočne veľa roboty, len ju premyjem a dám podľa odhadu, radšej menej, lebo keď sa dá veľa ryže, je to dosť dusné, také suchšie...
samanka
tak som dopadla naposledy, že guľky sa mi rozsypali, neviem, prečo. Tak bola paprika a ryžovo-mäsovo-paradajková omáčka.....
jody
@samanka , nezabudla si dat vajicko? Ale zasa, aspon si mala novy recept... :-)
jerica
Zas niečo nové pre mňa,:-)) to si píš, zajtra podľa Tvojho receptu robím , papriku máme svoju , paradajky tiež , mleté mäsko pripravené , všetky bylinky čo píšeš mám čerstvé v črepníku , môžem dať miesto sušených? , :-))
chassia
odporucam do omacky v ktorej sa varia papriky aj s masom ci iba gulky /ja varim v omacke aj ked potom dost dlho../ zo dve - tri susene slivky vhodit a sprtec balzamikoveho octu...
honestka
Papriky tiez zapekam s troska paradajkovou omackou a vodou a potom zlvast uvarim omacku, lebo inak mi to vzdy omacku "vypilo" a ryza bola dost rozvarena. tento sposob sa mi paci fajn a dnes som prave dovarila hrniec, lebo nas je tu momentalne vela a kedze je teplo, tak len zemiaciky ...Fajnove jedlo JODY!
zitar
Dobrý nápad s tou rukavicou, no a papriky na jednotku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia