Foto: jody
Plnené pečené pikantné PCR papriky :-))) A keď sme pri tých Pé, tak som chcela napísať photorecept. :-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Stôl zaplníme surovinami na prípravu. Ofotíme pre Varechu a odložíme zo stola, aby sme mali kde pracovať.
-
2
Z paprík odrežeme klobúk a vyberieme srdiečko, nevyhadzujeme, odložíme. Žilky, ani zrniečka nevyberáme (Ako komu chutí, ale my sme zvyknutí takto). Rajčiny nakrájame na kocky (šupku dole nedávam, ale kto chce, obarí a ošúpe), rovnako očistenú cibuľu a cesnak. Pokrájame aj klobúky paprík. Rajčiny, cibuľu, cesnak, kúsky paprík, soľ, bobkový list a stonky bazalky dáme do hrnca variť. Niekedy pre zmenu pridám aj mleté korenie, vňať, červenú papriku - vždy ako ma momentálne napadne.
-
3
Predvaríme ryžu. (Skúšali sme miesto ryže dať pohánku, tú sme potom len zabarili. Ale! Bolo to príliš mäsové, pohánka "napila" mäsovú chuť, takže ak pohánku, potom len tretinu mäsa, než obvykle.) Za hrnček ryže opečieme na oleji, zalejeme tým istým hrnčekom vody a od zovretia varíme 7 minút. Vypneme, necháme vychládnuť. Potom zmiešame s mäsom, soľou, čiernym korením, vňaťou, popučeným cesnakom, pokrájanými srdiečkami paprík, mletou paprikou a vajíčkom.
-
4
Používam taký malý zlepšovák. Mäsovú zmes miešam v igelitovej rukavici (tie, ktoré sú pribalené pri farbe na vlasy :-)), tou istou rukou v rukavici potom aj plním papriky a naberám zmes na gule a potom ju len stiahnem a zahodím. Čisté nehty. :-)
-
5
Zo zmesi, ktorá sa nechcela a nechcela zmestiť do paprík, spravíme gule.
-
6
Gule s paprikami poukladáme na omastený plech (dávam vždy naspodok alobal, nie je potom až toľko práce s umývaním plechu), podlejeme pohárom vody a prikryté dáme piecť. Približne po pol hodine odokryjeme, polejeme vypečenou šťavou a dáme dopiecť bez vrchnáku do chrumkava.
-
7
Z rozvarených rajčín vyberieme vavrín a stonky bazalky, odložíme hrniec z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. My nepasírujeme, ale každému ako chutí.
-
8
Keď mám dosť rajčín, pretlak nepridávam, ale mala som menej a tak som ešte pridala celý pretlak, trochu vody, dosolila, zasypala dvoma hrsťami čerstvej bazalky a nechala prejsť varom. Potom už len mierne prihustíme dvomi lyžicami škrobu rozpusteného v troche vody, povaríme minutku dve a vypneme. Tesne pred vypnutím pridáme tajnú prísadu - sušené oregáno, majorán, šafrán a tymián zalejeme lyžicou horúceho oleja a necháme pustiť vôňu. Potom pridáme do omáčky. Už nevaríme. Ak pridávame čerstvé bylinky, necháme prevrieť.
-
9
Nakoniec už len servírujeme, s knedľou, zemiakmi, chlebom, samotné... Paprika na úžasnej omáčke:
-
10
Alebo do chrumkava upečená guľa:
Diskusia k receptu