Fedor Malík:
Žobrák Anton Tulula

Fedor Malík, 5. marca 2013     2 minúty čítania

Konečne sa i „Šenkvičári pochlapili“. Po Budmeričanoch a Modranoch vydali nedávno sympatickú brožúru Na šenkvickom tanieri.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Ešte zopár malokarpatských obcí a budeme mať už peknú zbierku receptov z kraja, ktorý všetci milujeme... Pani Sklárová, páni Lančarič a Nemčovič si dali na texte záležať. Citlivo opisujú cesty šenkvického kulinárstva, ľudovú stravu v obci a napokon prinášajú i šesťdesiatku sviežich receptov. Šenkvický tanier je často zviazaný s osudom ľudí, ktorí tu žili, tvorili i biedili.

Jedným z nich bol i žobrák Anton Tulula. Do Šenkvíc prišiel po 2. svetovej vojne, zle artikuloval a bral najšpinavšie práce. Ľúbil si však i dobre zapapkať. Malo to však háčik. Muselo to voňať a chutiť cesnakom! Anton často robil u Trojanovcov a domáca pripravovala vtedy najlepšie cesnakové gerheny v dedine. Postrúhané zemiaky, hrubá múka, trochu cibule, veľa cesnaku, dve hrste oškvarkov. Všetko sa dobre zmiešalo a upieklo v rúre. Chrumkalo to, chutilo to a dalo sa to prihriať i k večeri.

Vtedy už bola na stole ďalšia cesnaková dobrota. Zemiaková zapražená polievka s nakrájanou cibuľkou, cesnakom a majoránom. Z polievky sa parilo, gerheny chrumkali. Tulák Tulula dojedol, poďakoval a pred domom sa navliekol do svojho dlhého špinavého kabáta, ktorý nosil v zime i v lete. Tak to „chodilo“ ešte pár rokov.

A potom do dediny prišiel boľševik. Trojanovci vstúpili do družstva a žobrák Anton sa vytratil. Len chutné gerheny v Šenkvicicah zostali podnes...



Diskusia k článku

turistka
Pán Malík, je to niečo podobné haruli pečenej v plechu, nuž veru i ja by som si pochutila. Tiež si rada spomeniem na jednu starú pani, tá zas robila najlepšie plnené baranie droby, kúpali sa v masti. keď ste ich jedli, tak masť stekala dole bradou, nech ste robili čo ste chceli, jedlo sa z ruky, žiadny príbor a k tomu my deti čaj. Fajnotinka.
elena
U nás sa slovo gerheň používa s mäkčeňom a teda by to bolo gerhene
(to " u nás" je myslené Vojvodina, Kysáč) .
Skoro som na tú chrumkavú pochúťku aj zabudla, mňam...vďaka, pán Malík.
skela
Gerhen je skvelý! Mám zo Senkvic otca, u nás je to oblubene jedlo.






 



TOPlist