Fedor Malík:
Žobrácky trojchod

Fedor Malík, 10. novembra 2015     2 minúty čítania

Aj prešporskí žobráci mali v minulosti svoju „kráľovskú“ kuchyňu. Nuž a takáto kuchyňa musela mať svoju šéfkuchárku. Volala sa Verona a pamätal si ju i nebohý gastrodoktor Peter Ševčovič.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Pripravovala lahodný „hundguláš“, mliečnu „žufku“, zeleninovú „cibériu“, hruškovú „lefetu“, kapustnú „hladovicu“. Vrcholom jej kuchárskeho umenia však boli jedlá zo strukovín. Jej fazuľová „šusterica“ nemala chyby – chybičky a jej žobrácky hrniec chválili i mestskí radní. Bolo to jedlo, ktorým sa zabilinaraz tri muchy...

Do väčšieho hrnca dáte variť kúsok hovädzieho, kúsok koňaciny, jedno zadné údené bravčové koleno a dve klobásky. Keď polievka zovrie, pridáte pol kila namočeného cíceru, a keď mäso zmäkne, pridáte zeleninu. Tú, čo ste práve „vyžobrali“, tú, čo máte práve v chladničke. Nuž a ešte na kocky nakrájané zemiaky. Pred koncom varenia všetko ešte prisolíte, prikoreníte a podávate hladošom. Ponúkate obed s tromi chodmi. Napred číru polievku s opraženými kúskami chleba. Potom teplý cícerový predkrm s kúskami zeleniny, pokropený praženou cibuľkou. A napokon, chod hlavný. Kúsky hovädzieho, konského a bravčového mäsa s ostrou horčicou a pálivým chrenom.

Mäso si napichujte na vidličku a zajedajte ho chrumkavým slaným rožkom.



Diskusia k článku

mracik9
Tak takúto dobrotu,by som určite neodmietla :))
gabi58
Dobrý recept, len kde zohrať konské maso.
babucka
Moze to dobre chutit ale kde zohnat koninu,stalo by to za hriech.






 



TOPlist