Zdena Studenková:
Poľutovala by som sa, keby som sa musela ísť najesť na benzínku alebo do vývarovne

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 23. decembra 2022     21 minút čítania

Populárna herečka, ale aj vychýrená hostiteľka, nám porozprávala nielen o svojej kuchárskej knižke, najobľúbenejších vianočných koláčikoch, ale aj životných princípoch, ktoré jej pomáhajú zachovať si krásu aj životný nadhľad.



Foto: Jakub Klimo

Spájate tradičné recepty so zdravými?

Áno, ale nemôžete odo mňa v zdravom recepte čakať, že bude všetko odtučnené, to teda vôbec nie. Hovorím, že zdravé jedlo je také, ktoré je pripravené doma a viem, z čoho ho uvarím. Často si ľudia myslia, že zdravé je jesť len šaláty, no potom majú problém, že im nerastú svaly, nemajú energiu a dostatok sily. Alebo niektorí síce žijú ako vegáni, no popritom si denne dávajú aj dvadsať cigariet a tvár majú ako z preglejky. Takéto rady v knižke nenájdete.

Roky vás vnímam ako krásnu ženu, preto som rada, že v knihe ponúkate aj svoje rady z oblasti životného štýlu. Aké sú?

Sú tam také bežné rady. Hovorievam, že keď sa ma vráskavá staršia žena opýta, čo má so sebou robiť, položím jej otázku: Fajčíte? Keď mi odpovie áno, ale len dvadsať denne, tak jej môžem odporučiť len to, že už so sebou nemá robiť nič. Jednoducho, začať sa o seba starať vtedy, keď je zle, je už neskoro, je to práca na celý život. Som herečka, živím sa svojou tvárou, telom, tak do nich investujem, čo sa dá. To je okrem domácej stravy aj to, že som fyzicky aktívna, snažím sa cvičiť, starám sa o seba a neprejedám sa. Každý deň si síce doprajem sladkosť, lebo bez nej nemôže byť kávička, ale len jednu, a nie polovicu plechu. Je potrebné používať aj kvalitnú kozmetiku. Stáva sa, že ženy na moju otázku: Krémuješ sa? odpovedajú: No len niekedy. To neexistuje, dnes žijeme v 21. storočí, sme zamorení smogom a všetko dýchame aj cez kožu, preto ju treba vyčistiť, dopriať jej regeneráciu a dobré krémy. A rovnako aj vlasom. Je to taká komplexná starostlivosť, o ktorej každá žena vie. Keď mi povie, že na to nemá čas, je to pre mňa neospravedlniteľné. Z práce chodievam domov často až o pol jedenástej večer a mnohé ženy sú doma už o piatej. Nemôže mi nikto hovoriť, že nemá čas starať sa o seba, je to predsa otázka toho, ako si všetko naplánujem. Inak sa to nedá, pretože žijeme vo veľkom časovom strese. Je potrebné nájsť si na seba čas a povedať si, že keď chcem dobre vyzerať a pôsobiť na svoje okolie, musím pre to aj niečo urobiť. Panenský pýr zmizne z tváre veľmi rýchlo.

Hovorili ste o plánovaní, máte pravidelný rytmus dňa?

Rytmus dňa mám absolútne nepravidelný. Často ani zo dňa na deň neviem, do akej práce pôjdem. Veľmi často sa stáva, že dostávam na poslednú chvíľu dispozície napríklad od dabingu alebo sa zmenia plány v divadle, je nečakane skúška alebo predstavenie. Preto musím so svojím časom narábať veľmi operatívne, mnohé veci sa predvídať nedajú, ale čas pre seba si zadeliť viem. Naplánujem si, kedy pôjdem na masáž, raz za mesiac na kozmetiku, každé tri týždne na farbenie vlasov.

„Na Štedrý deň akurát spravím poriadok, prestriem stôl a to je všetko. a darčeky? Ja už mám všetky darčeky zabalené v skrini začiatkom októbra.“

Moja stará mama mi hovorila, že aj vtedy, keď prežívala ťažké chvíle, sa krásne obliekla, učesala a z domu vychádzala so vztýčenou hlavou. Radila mi, že takto aj ťažšie chvíle v živote prekonám omnoho lepšie.

Áno, tak to má byť. Čo je predsa druhým do toho, čo je s vami? Vy nesmiete pripustiť, aby ľudia do vás videli, že máte bolesti, trápenie, smútok. To je to najhoršie, pustiť si celé okolie do svojho vnútra. To je len pre vašich najbližších, predsa nemá čo celý svet vedieť, čo vás trápi a kvári, to v žiadnom prípade.

Áno, veď prečo by som druhých mala zaťažovať...

Väčšinou ich to nezaťažuje, oni majú radi klebety.

Vy to v tomto máte omnoho náročnejšie, pretože ste stále na očiach.

Nedať sa v žiadnom prípade všanc. Nazývam to jednoducho „show must go on“.

Diva ako vy varí každý deň?

No, priznám sa, že každý deň len niekedy. Branko veľmi vďačne zje jedlo aj dva dni po sebe. Nech mi niekto nehovorí, že musí variť každý deň, pretože muž by to nezjedol. Naopak, keď sa dobre pripraví napríklad segedínsky, ten výborne chutí aj na tretí deň. Okrem toho niektoré jedlá, ako je napríklad plnená paprika, sa dajú variť len vo veľkom hrnci. Potom ju rozporciujem a dám pekne do mrazničky. Aj keď idem na tri dni točiť do Prahy, tak má Branko pekne svoje škatuľky s jedlom nachystané v mrazničke.





Diskusia k článku







 



TOPlist