Z obalu rovno do hrnca:
Prečo sa vám umývanie surového mäsa nemusí vyplatiť

Jarmila Horváthová, 30. júna 2024     3 minúty čítania

Odborníci oplachovať surové mäso neodporúčajú. A majú na to pádny dôvod.



Foto: Shutterstock

Mnoho ľudí z pohnútky zbaviť sa nebezpečných baktérií kúpené mäso po vybraní z obalu či z papiera oplachuje. Nie je to však dobrý ťah, pri jeho umývaní sa ich totiž rozhodne nezbavíte, ba práve naopak, môžete im tým ešte pomôcť rozmnožiť sa.

I keď platí, že čerstvé mäso je spracované a balené za prísnych hygienických opatrení, stále môže byť kontaminované choroboplodnými zárodkami a baktériami. No aj napriek tomu sa oplachovať surové mäso neodporúča, aj keď vyslovene zakázané to nie je.

Faktom totiž je, že varením, dusením alebo pečením, teda pôsobením vysokej teploty (nad 71 °C), sa tieto mikroorganizmy zničia, avšak ak mäso vyberiete z obalu a podržíte ho pod tečúcou vodou, baktérie sa prostredníctvom striekajúcej vody môžu rozniesť na drez, kuchynskú linku, či riad a v krátkom čase sa rozmnožiť. Takže namiesto zvýšenia čistoty dosiahnete presný opak.



Foto: Shutterstock

Ktoré mäso je najcitlivejšie

Najcitlivejšie na kontaminovanie baktériami je kuracie mäso. Sú to patogény s názvom Campylobacter, ktoré sa nachádzajú sa v tráviacom trakte zvieraťa a na povrch sa dostávajú aj počas výroby mäsa. V dôsledku nesprávneho skladovania sa môžu objaviť aj baktérie salmonely.

Bravčové a hovädzie mäso môže byť tiež nositeľom týchto baktérií, riziko je však nižšie. Je to preto, že ošípané a hovädzí dobytok majú nižšiu telesnú teplotu ako kurčatá. Tieto dva druhy mäsa však môžu byť tiež napadnuté aj salmonelou

Najmenej citlivé na tieto patogény sú ryby. Kým priemyselne vypitvané ryby nie je potrebné oplachovať, ulovené ryby sa musia dôkladne vypitvať a opláchnuť.

Ak napriek tomu musíte...

Takže – keďže sa škodlivé baktérie varením, dusením alebo pečením zničia, je zbytočné dopomáhať ich rozširovaniu tak, že ho budeme umývať. Určite sa neodporúča vybrať mäso z obalu či z papiera, umyť ho a uložiť do chladničky. A ak to už chceme urobiť, tak len bezprostredne pred tepelnou úpravou.

Po manipulácii so surovým mäsom si treba poriadne umyť ruky v teplej vode s mydlom, minimálne dvadsať sekúnd. Samozrejme, dôkladne treba poumývať aj drez, a všetky kuchynské pomôcky, ktoré prišli do styku s mäsom.



ANKETA: Umývate mäso pred prípravou?

87,1%



12,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist