Vyznajte sa:
Soté verzus ragú. Zistite, čím sa líšia, aby ste vedeli, čo to vlastne varíte

Jana Klimanová, 11. augusta 2024     3 minúty čítania

Soté a ragú - dva časté pojmy v knihách receptov. Viete však, čo tieto techniky prípravy mäsa skutočne odlišuje?



Foto: Shutterstock

Soté: Prudko opečené

Slovo „soté“ pochádza z francúzskeho slova „sauter“, čo znamená skákať (mäso do horúcej panvice). Je to vlastne minútka - prudké opečenie surovín na vysokej teplote. Hlavným cieľom je rýchla príprava pri zachovaní chuti a textúry surovín.

Príprava soté začína rozohriatím panvice s malým množstvom tuku (olej, maslo). Suroviny, často nakrájané na malé kúsky, sa pridávajú na panvicu a rýchlo sa opečú. Vďaka vysokej teplote a krátkemu času prípravy si ingrediencie zachovávajú sviežu chuť a krehkú textúru. Typickými príkladmi sú kuracie soté s bylinkami, hovädzie soté so zeleninou či soté z morských plodov.

Ragú: Pomaly dusené

Na druhej strane, „ragú“ alebo ragoût je jedlo, ktoré pochádza z francúzskej kuchyne ovplyvnenej Talianskom. Ragú je pomaly dusený pokrm, ktorý sa pripravuje na nižšej teplote. Táto technika umožňuje surovinám postupne uvoľniť svoje chute a spojiť sa do bohatého, komplexného pokrmu.



Foto: Shutterstock

Názvom ragù sa označuje aj talianska mäsová omáčka k cestovinám, pripravená z nadrobno nakrájaného alebo mletého mäsa, zeleniny, prípadne paradajok. Aj bolonskú omáčku nájdete v Taliansku len pod týmto názvom.

Príprava ragú začína opekaním mäsa alebo zeleniny, často aj oboma naraz. Po počiatočnom opečení sa do panvice pridáva víno, vývar alebo paradajková omáčka a jedlo sa nechá pomaly dusiť. Tento proces môže trvať hodiny, čo umožňuje mäsu zmäknúť, takmer sa rozpadnúť a chute dokonale prepojiť. Výsledkom je nielen mäkké mäso, ale aj výrazná, hustá omáčka.

Hlavné rozdiely medzi soté a ragú

  • Čas prípravy: Soté je rýchle jedlo, hotové za pár minút, zatiaľ čo ragú sa varí dlhé hodiny.
  • Spôsob varenia: Soté je rýchle opekanie, ragú je pomalé dusenie.
  • Teplota: Soté sa pripravuje na vysokej teplote, ragú na nižšej.
  • Textúra a chuť: Soté si zachováva sviežosť a krehkosť surovín, zatiaľ čo ragú je bohaté a komplexné v chuti, s mäkkým mäsom aj zeleninou.




  • ANKETA: Tak ako, vedeli ste, aký je rozdiel medzi soté a ragú?

    25,3%



    74,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist