Foto: Shutterstock
Losos je u nás jedna z najobľúbenejších rýb a niekto ho určite bude mať aj na štedrovečernom stole. Ako ho však urobiť tak, aby bol šťavnatý a nie suchý ako piliny?
Úspech začína pri kúpe
O tom, či sa vám podarí pripraviť šťavnatého lososa, sa rozhoduje už pri jeho kúpe. Filety nemôžu byť príliš tenké, lebo sa rýchlo vysušia. Nikdy nekupujte lososa bez kože, vyberajte si ho vždy s kožou, lebo tá chráni mäso pred stratou vlhkosti.Foto: Shutterstock
Z rovnakého dôvodu by ste mali lososa vždy s kožou aj pripravovať, bez ohľadu na to, či ho chcete podávať s ňou alebo bez nej. Ďalšou výhodou kože je, že chráni rybu pred rozpadnutím pri oprážaní alebo grilovaní.
Dobrý losos by nemal byť príliš prerastený tukom, svedčí to o nedostatku pohybu a nekvalitnom krmive a teda aj menej kvalitnom mäse.
Dôležitý krok pred prípravou
Pred tepelnou úpravou treba rybu osušiť kúskom kuchynského papiera. Je to preto, lebo obsahuje veľa vody a ak dáte neosušeného lososa na panvicu alebo do tuku, voda, ktorá z neho uniká, panvicu alebo tuk ochladí a teplota na jeho prípravu nie je potom ideálna.Ak máte mrazené filety lososa, môžete ich pomaly rozmraziť, najlepšie tak, že ich dáte večer pred prípravou rozmraziť do chladničky. Viac o rozmrazovaní rýb sa dozviete v našom článku:
Teplota mäsa v jadre
Pri príprave ryby, lososa nevynímajúc, sa ľudia obávajú, že bude príliš suchá alebo že ju budú hosťom podávať surovú. Aby sa to nestalo, je dôležité sledovať teplotu v strede mäsa.Ak chcete, aby bol losos správne šťavnatý, teplota by sa mala pohybovať medzi 52 a 56 °C. Maximálna teplota v strede lososa má byť 60 °C. Túto hodnotu by ste nemali prekročiť, inak sa môže vysušiť.
Ako teplotu v strede mäsa zistiť? Dá sa to jedine potravinárskym teplomerom alebo teplotnou sondou. Dajú sa bežne kúpiť za málo peňazí a poskytnú vám cenné služby, a to nielen pri príprave lososa, takže sa vám v kuchyni určite zídu.
Foto: Shutterstock
Ako ho najlepšie dochutiť
Lososa možno pripraviť úplne jednoducho len so soľou a korením. Ak ho chcete povýšiť na ozajstnú delikatesu, môžete sa pri dochucovaní vyšantiť.Vhodné sú bylinky, ako kôpor, tymian a petržlenová vňať a je dobré ak ich zmiešate s trochou oleja a lososa nimi potriete až pred koncom prípravy. Ich chuť spolu s rybou bude vtedy výraznejšia.
Ak chcete pripraviť lososa s ázijským šmrncom, na dochutenie je vhodný najmä zázvor a tiež sójová omáčka s trochou medu. V prípade, že uprednostníte lososa s nádychom Stredomoria, dochuťte ho limetkovou šťavou a kôrou.
Diskusia k článku