Užitočné tipy:
Budete na Štedrý večer robiť lososa? Poradíme vám, ako ho nesfušovať

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Pri príprave rýb sa ľudia obávajú, dvoch vecí. Buď že bude príliš suchá alebo vo vnútri surová. Je jeden spôsob, ako to zistiť skôr, než ju budete podávať.



Foto: Shutterstock

Losos je u nás jedna z najobľúbenejších rýb a niekto ho určite bude mať aj na štedrovečernom stole. Ako ho však urobiť tak, aby bol šťavnatý a nie suchý ako piliny?

Úspech začína pri kúpe

O tom, či sa vám podarí pripraviť šťavnatého lososa, sa rozhoduje už pri jeho kúpe. Filety nemôžu byť príliš tenké, lebo sa rýchlo vysušia. Nikdy nekupujte lososa bez kože, vyberajte si ho vždy s kožou, lebo tá chráni mäso pred stratou vlhkosti.



Foto: Shutterstock

Z rovnakého dôvodu by ste mali lososa vždy s kožou aj pripravovať, bez ohľadu na to, či ho chcete podávať s ňou alebo bez nej. Ďalšou výhodou kože je, že chráni rybu pred rozpadnutím pri oprážaní alebo grilovaní.

Dobrý losos by nemal byť príliš prerastený tukom, svedčí to o nedostatku pohybu a nekvalitnom krmive a teda aj menej kvalitnom mäse.

Dôležitý krok pred prípravou

Pred tepelnou úpravou treba rybu osušiť kúskom kuchynského papiera. Je to preto, lebo obsahuje veľa vody a ak dáte neosušeného lososa na panvicu alebo do tuku, voda, ktorá z neho uniká, panvicu alebo tuk ochladí a teplota na jeho prípravu nie je potom ideálna.

Ak máte mrazené filety lososa, môžete ich pomaly rozmraziť, najlepšie tak, že ich dáte večer pred prípravou rozmraziť do chladničky. Viac o rozmrazovaní rýb sa dozviete v našom článku:


Teplota mäsa v jadre

Pri príprave ryby, lososa nevynímajúc, sa ľudia obávajú, že bude príliš suchá alebo že ju budú hosťom podávať surovú. Aby sa to nestalo, je dôležité sledovať teplotu v strede mäsa.

Ak chcete, aby bol losos správne šťavnatý, teplota by sa mala pohybovať medzi 52 a 56 °C. Maximálna teplota v strede lososa má byť 60 °C. Túto hodnotu by ste nemali prekročiť, inak sa môže vysušiť.

Ako teplotu v strede mäsa zistiť? Dá sa to jedine potravinárskym teplomerom alebo teplotnou sondou. Dajú sa bežne kúpiť za málo peňazí a poskytnú vám cenné služby, a to nielen pri príprave lososa, takže sa vám v kuchyni určite zídu.



Foto: Shutterstock

Ako ho najlepšie dochutiť

Lososa možno pripraviť úplne jednoducho len so soľou a korením. Ak ho chcete povýšiť na ozajstnú delikatesu, môžete sa pri dochucovaní vyšantiť.

Vhodné sú bylinky, ako kôpor, tymian a petržlenová vňať a je dobré ak ich zmiešate s trochou oleja a lososa nimi potriete až pred koncom prípravy. Ich chuť spolu s rybou bude vtedy výraznejšia.

Ak chcete pripraviť lososa s ázijským šmrncom, na dochutenie je vhodný najmä zázvor a tiež sójová omáčka s trochou medu. V prípade, že uprednostníte lososa s nádychom Stredomoria, dochuťte ho limetkovou šťavou a kôrou.





ANKETA: Máte radšej šťavnatého ružového lososa než prepečeného?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist