Foto: Shutterstock
Posledné dni pred Vianocami, to je často jedna veľká naháňačka – v práci aj doma. Ak ste na to mysleli už vopred a kúpili ste si vianočnú rybu v predstihu a šupli ju do mrazničky, aby sa dostala na štedrovečerný tanier, bude ju treba rozmraziť. Ako to správne urobiť? Existuje niekoľko spôsobov a jeden, ktorý by ste skúšať radšej nemali.
1. V chladničke
Ak máte čas, doprajte ho aj rybám. Pozvoľné rozmrazovanie v chladničke cez noc zabezpečí najlepšiu chuť aj konzistenciu. Pomaly v chladničke sa odporúča rozmrazovať najmä celé ryby alebo ak máte naporciovanú rybu na väčšie časti.Mrazenú rybu vyberte z obalu a vložte do nádoby s vekom. Ideálne je, ak sa do nádoby dá vložiť nejaké sitko, alebo naparovacia vložka, v ktorej pripravujete napríklad knedle, aby voda z ryby odkvapkávala na dno a ryba v nej neležala.
Rybu nechajte v chladničke 8 až 12 hodín, najlepšie cez noc. Potom ju vyberte, vodu vylejte, rybu osušte a môžete hneď tepelne upraviť. Rozmrazené ryby by sa totiž mali pripraviť čo najrýchlejšie a skladovať maximálne 24 hodín (vrátane času rozmrazovania).
2. V mikrovlnnej rúre
Ak ste sa trocha pozabudli a potrebujete rozmraziť rybu rýchlo, dobrým pomocníkom je mikrovlnná rúra. Vložte rybu do vhodnej nádoby a na rozmrazovanie 500 gramov rýb si vyhraďte 15 minút. Nastavte mikrovlnnú rúru na rozmrazovanie alebo na 200 W a každých 5 minút rybu otočte. Ak chcete rozmrazovanie urýchliť, môžete dať rybu do vákuovacieho vrecka.Foto: Shutterstock
Táto metóda je vhodná pre celé ryby, nie je vhodná pre rozmrazovanie filiet, pretože tie pri tomto spôsobe strácajú svoju pevnosť. Rozmrazenú rybu tiež treba v ten deň tepelne upraviť.
3. Vo vode
Hoci to z nie zvláštne, rybu možno rozmraziť aj vo vode – dôležité však je, aby neprišla do kontaktu s ňou. Naplňte veľkú misu alebo hrniec studenou (!) vodou.Vložte rybu do vrecka na mrazenie a pevne ho uzavrite, nesmie prísť ku kontaktu s vodou, inak to ovplyvní chuť ryby. Vrecko s rybou dajte do vody - musí byť úplne pokryté vodou a približne po hodine je ryba vhodná na spracovanie.
Ako rybu určite nerozmrazovať
Existuje jeden spôsob, ktorý sa rozhodne neodporúča - rozmrazovanie pri izbovej teplote. Je to preto, lebo rybie mäso je veľmi citlivé a rýchlo sa kazí.Dá sa variť či piecť aj zmrazená ryba?
Áno rybu môžete pripraviť aj rovno z mrazničky – dôležité je, že to musia byť tenké kúsky, napríklad filety, ktoré sa ľahko prepečú. Aj filety v trojobale môžete dať priamo z mrazničky do rozohriateho oleja.Foto: Shutterstock
Ak chcete pripraviť mrazené filety v rúre, predhrejte ju na 180 stupňov. Filety vyberte z mrazničky a vložte do vhodnej nádoby na pečenie. Pridajte trochu tuku, napríklad masla alebo olivového oleja.
Umiestnite nádobu s filetami na stredný rošt v rúre. V prípade potreby ich počas pečenia opatrne otáčajte a môžete ich z obidvoch strán aj dochutiť.
Mrazené filety sa dajú rovno pripraviť aj na panvici. Vyberte ich z mrazničky, osušte a potrite z oboch strán trochou olivového oleja. Zabránite tak prilepeniu na panvicu a dodáte im chuť. Filety položte na panvicu kožou hore a mäsitou stranou nadol. Opekajte na strednom ohni, kým nie mäso mierne opečené.
Teraz ich na panvici otočte a položte na panvicu stranou s kožou. To je najlepší čas na dochutenie ryby. Okrem rôznych korenín môžete pridať aj polovicu citróna a strúčik roztlačeného cesnaku.
Na každej strane sa filety pripravujú 5-8 minút, záleží to od ich hrúbky. Ak chcete, aby bola ryba obzvlášť šťavnatá, môžete ju smažiť na strane s kožou s pokrievkou.
Diskusia k článku