Tucet tipov:
Ako na dokonalé palacinky? Toto sú rady od profíčky. Poznáte ich všetky?

Jarmila Horváthová, 17. júla 2024     4 minúty čítania

Kto by nemiloval palacinky? Robia sa snáď v každej domácnosti, ale pripravujú ich aj šéfcukrári. Svoje odporúčania, ako urobiť perfektné palacinky, nám prezradila Karolína Faltinová, Pastry Chef Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici.



Foto: Shutterstock

1. Použite kvalitné suroviny

Na palacinky stačí mlieko, múka, cukor, vajcia, olej a soľ. Aby bola príprava ľahká a bezproblémová, je dôležité, aby mali použité suroviny čo najlepšiu kvalitu. Alebo inak povedané, tie najkvalitnejšie, aké si môžete dovoliť.

2. Uprednostnite hladkú múku

Palacinky chutia najlepšie z hladkej múky, pretože má jemnejšiu konzistenciu a zabezpečuje palacinkám hladšiu a lepšiu textúru.

3. Plnotučné mlieko je najlepšie

Najbežnejšou voľbou je plnotučné kravské mlieko, ktoré zabezpečuje plnú chuť a najlepšiu konzistenciu palacinkového cesta.

4. Pre tých, ktorí radi experimentujú

Ak by ste chceli experimentovať, môžete použiť aj ovčie alebo kozie mlieko. Palacinky budú mať jemnejšiu chuť a zaujímavý chuťový podtón.

5. Rastlinné náhrady? Áno!

Ak máte intoleranciu na laktózu či preferujete vegánsku stravu, nemusíte sa palaciniek vzdať. Ako náhrada za kravské mlieko sa môžu použiť aj rastlinné alternatívy ako mandľové, sójové, ovsené alebo kokosové mlieko. Rastlinné mlieka dodajú palacinkám zaujímavú chuť.

6. Veľké vajcia majú prednosť

Pri príprave palaciniek je najlepšie používať vajcia veľkosti „L“. Vajíčka tejto veľkosti poskytujú správnu mieru vlhkosti, tuku a bielkov pre dobrú konzistenciu cesta aj chuť palaciniek.

7. Palacinky bez vajec? Je to možné

Možno to neviete, ale palacinky sa dajú pripraviť aj bez vajec – ako ich náhradu môžete použiť chia alebo ľanové semienka, ktoré zmiešate s vodou.



Foto: Shutterstock

8. Olej pridajte aj do cesta

Štandardne sa olej používa na vymastenie panvice pri pečení, aby ste predišli prilepeniu palaciniek a zabezpečili ich chrumkavosť aj peknú zlatistú farbu. Odporúčam ho však pridať aj do cesta. Nielenže sa vyhnete prilepeniu, ale s cestom sa bude počas pečenia aj lepšie narábať.

9. Nebojte sa experimentovať s chuťami

Príprava palaciniek je zvyčajne jednoduchá a rýchla a experimentovať môžete aj s ďalšími zaujímavými prísadami, ako je mletá škorica, dreň z vanilkového struku či muškátový oriešok, ktoré môžete navzájom aj kombinovať a dosiahnuť tak chuť a konzistenciu podľa vlastných preferencií.

10. Tajomstvo tenkých palaciniek

Na západe Slovenska sa voľakedy hovorilo, že cez palacinku musí byť vidieť do Viedne, lebo najlepšia palacinka je taká tenká, aby bola takmer priesvitná. Aby boli palacinky čo najtenšie, pripravte redšie cesto, ktoré sa ľahšie rozleje po panvici. Dôležitá je aj dobre rozohriata panvica, ktorá zabráni prilepeniu cesta a umožní jeho rovnomerné rozliatie po celej ploche. Vplyv má aj samotný typ panvice – lepšia je s tenším dnom. Panvica by mala byť rozohriata, ale nie príliš, pretože privysoká teplota môže palacinky rýchlo spáliť.

11. Prečo sa trhajú?

Ak sa vám palacinky pri obracaní alebo vyberaní z panvice trhajú, príčinou môže byť príliš husté cesto, nedostatočne rozmiešané cesto, pridlhý čas pečenia alebo nedostatočné potretie panvice olejom pri pečení. Samozrejme, aj z roztrhaných palaciniek možno urobiť delikatesu. Stačí ich roztrhať vidličkou na menšie kúsky, pocukrovať, pridať slivkové alebo jablkové pyré a môžete servírovať slávny cisársky trhanec.



Foto: Shutterstock

12. Na zjemnenie – šľahačka

Niekto má rád aj samotné palacinky, ale väčšina uprednostňuje plnené. Náplní do palaciniek je obrovská škála. Ľubovoľné džemy, ovocné lekváre aj tvarohové, škoricové, karamelové či čokoládové krémy. Tiež čerstvé ovocie, domáci kompót či orechy. Ak chcete palacinky zjemniť, podávajte ich so šľahačkou ochutenou vanilkovým cukrom.



ANKETA: Máte radi aj čisté palacinky bez náplne?

80,7%



19,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist