Moje Vianoce pokračujú v tradícii, ako nám ich pripravovala moja maminka, i keď nie so všetkými chodmi ako kedysi. U nás v okolí Prievidze začínal Štedrý deň pôstom, ako deti sme mohli len kysnuté koláče s čajom. Večera začínala vianočnými oblátkami a trubičkami s medom, kapustnicou, v ktorej bolo všetko, teda aj mäso a veľa hríbov. Potom to bol vyprážaný kapor so zemiakovým majonézovým šalátom, ale pre ocka maminka robila skladaný šalát bez majonézy. Nesmeli chýbať makové pupáčky (niekde bobáľky), mlieková polievka s melencami a hrachová kaša. Jedli sa aj uvarené sušené slivky. Aby som nezabudla vždy sa popíjalo hriatô. Čo sa týkalo dobrôt, tak kysnuté záviny, orechový a makový a pravá ťahaná štrúdľa s makom a višňami a druhá s jablkami. Zo suchého pečiva vanilkové rohlíčky, medvedie labky, linecké pečivo, bratislavské rožky a nesmeli chýbať orechové štangličky. Nikdy sme nezabudli ani na tých, ktorí odišli na večný odpočinok, teda v rámci Vianoc sme navštívili cintorín. Zavŕšením Štedrého dňa bola polnočná omša.
Foto: Tinca
Vždy si potrpím na vianočné stolovanie v obývačke ako i v kuchyni.
Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
Ako slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články
Diskusia k článku