Tinca:
Štedrá večera začína oblátkami a trubičkami s medom

Tinca, spracovala Andrea Červenková, 27. decembra 2015     6 minút čítania

Varecháči píšu o svojich Vianociach: Aj Tinca z Prievidze sa drží vianočných tradícií svojich predkov.






Moje Vianoce pokračujú v tradícii, ako nám ich pripravovala moja maminka, i keď nie so všetkými chodmi ako kedysi. U nás v okolí Prievidze začínal Štedrý deň pôstom, ako deti sme mohli len kysnuté koláče s čajom. Večera začínala vianočnými oblátkami a trubičkami s medom, kapustnicou, v ktorej bolo všetko, teda aj mäso a veľa hríbov. Potom to bol vyprážaný kapor so zemiakovým majonézovým šalátom, ale pre ocka maminka robila skladaný šalát bez majonézy. Nesmeli chýbať makové pupáčky (niekde bobáľky), mlieková polievka s melencami a hrachová kaša. Jedli sa aj uvarené sušené slivky. Aby som nezabudla vždy sa popíjalo hriatô. Čo sa týkalo dobrôt, tak kysnuté záviny, orechový a makový a pravá ťahaná štrúdľa s makom a višňami a druhá s jablkami. Zo suchého pečiva vanilkové rohlíčky, medvedie labky, linecké pečivo, bratislavské rožky a nesmeli chýbať orechové štangličky. Nikdy sme nezabudli ani na tých, ktorí odišli na večný odpočinok, teda v rámci Vianoc sme navštívili cintorín. Zavŕšením Štedrého dňa bola polnočná omša.


Foto: Tinca

Vždy si potrpím na vianočné stolovanie v obývačke ako i v kuchyni.


Aj keď už všetky jedlá dnes nepripravujem, vždy musí byť skvelá kapustnica a kapor so šalátom. A z pečiva orechové štangličky. Ani jeden rok nechýba návšteva miesta posledného odpočinku mojich blízkych a stretnutia s rodinou a priateľmi. Celý deň trávim pri vianočných koledách.





























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku

klukodvody
tinca asi došlo k omylu, ten stůl je náš. Nám to samozřejmě nevadí a určitě to v návalu práce, kterou teď paní Andrea má s přípravou článků nějak uniklo a nebyl to úmysl. Máš moc pěkný článek, milujeme a ctíme tradice. Krásný den.
tinca
@klukodvody ďakujem pekne, písala som e-mail Andrejke ona to napraví, prepáč,ale je krásne aj tvoje stolovanie






 



TOPlist