Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept)

Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept)
Foto: tinca
tincaTinca, recept pridal: 9. novembra 2011 16:52Ďalšie jeho recepty

Tento recept som zdedila po maminke a je fakt výborný. Za moju prax pečenia som vyskúšala kopu rcp na kysnuté cestá, ale tento je naj..Všimnite si, že tam nejde žiadne vajce, ale cesto sa mi zdá lepšie ako tie s vajcom. No a prečo univerzal? Lebo z neho môžete robiť okrem závinov plnené rožky, tyčinky,moravské koláče,buchty nasladko dokonca naslano atď.

Suroviny

3 ks závinov
porcie
30
minút
príprava
20
minút
na 190 °C

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si všetky suroviny na cesto.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 1

2

Zo surovín si zamiesime cesto tak, že pridáme všetky suroviny a nakoniec pridávame mlieko, ktoré musí byť vlažné. Ak máme čerstvé droždie, tak si samozrejme urobíme kvások. Vypracujeme ho tak, že sa tvoria bubliny. Poprášime hladkou múkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca. 45 minút.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 2

3

Kým nám cesto kysne si zomelieme orechy, mak, nastrúhame jablká a pripravíme plnky. Vymažeme plech tukom. Ja uvádzam dve plnky, ktoré mám najradšej orechová musí byť 2x, ale môže byť napr. aj tvarohová, alebo nejaká slaná ako komu chutí. Z tohto rcp vyjdú 3 ks závinov na veľký plech. Množstvo surovín na plnky neuvádzam, každý si dá koľko chce, ale ja plnkami nešetrím, čím viac tým chutnejšie.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 3

4

Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri približne rovnaké bochníky. Každý ešte mierne prepracujeme. Rozvaľkáme cca na dlžku plechu a môžeme plniť. Do makového závinu dám na mak ešte nastrúhané jablká. Posypeme hrozienkami, nastrúhanou kôrou z citróna polejeme rozpusteným maslom. Počas točenia závinov si kraje zakladáme, aby nám plnky nevytiekli. Záviny stočíme, preložíme na plech, bohate potrieme rozpusteným maslom,mierne popicháme, aby nám nepraskli a pečieme pri 190 st.C cca 20 minút /podľa typu rúry/.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 4

5

RADA NAVYŠE, ktorú mám osvedčenú: keď záviny vytiahnete z rúry ihneď ich ešte raz horúce potrite rozpusteným maslom. Zostanú krehké, nie gumové, ak sa hneď nezjedia. Mám dobrú skúsenosť, ak zvýši dať aj do mraziaku, ale to väčšinou nehrozí.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 5

6

No a môžeme podávať ku kávičke alebo s teplým čajíkom a nezabudnite ponúknuť aj susedku, my si takto vymieňame koláčiky a máme vždy aj keď niektorá nepečie.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 6

7

Stojí za to zakúriť aj v krbe a idylka je ako vyšitá. Ja mám síce na bioalkohol, v činžiaku sa ináč nedá, ale aj pri tom nám je skvele.
Mamkine záviny - univerzálne kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 7



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 8 ľudí (4,5 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 9. novembra 2011 o 18:20
    su paradne @tinca a ani Ti nepraskli,mne sem-tam ano:-)


  • helca103, 9. novembra 2011 o 18:35
    obdivujem a chválim, mne vždy prasknú skúsim urobiť podla teba


  • dorisa, 9. novembra 2011 o 19:10
    Tiež obdivujem a tiež chválim.


  • mata3636, 9. novembra 2011 o 19:13
    ani ja nedávam do cesta vajíčko a dokonca ani nezarábam cesto s mliekom, ale s vodou. obkukala som to na inom webe o varení, kde jednu užívateľku ostatní chvália, že je macher na veci z kysnutého cesta. a musím povedať, že nevidím rozdiel v ceste s mliekom a bez mlieka. skôr si potrpím na kvalitnú múku, nekúpim žiadnu lacnú.


  • diabambulka, 9. novembra 2011 o 19:28
    krásne ako vždy a tiež prvé čo som si všimla, že vôbec nepraskli:-) krásne...


  • vierik, 9. novembra 2011 o 19:30
    Veľmi pekné záviny,ako maľované a plnkou si ozaj neštrila 1*.Najbižšie budú bez vajíčiek podľa Teba a porovnám si :-)


  • hviezdickaz, 9. novembra 2011 o 19:31
    Ako malovane ;-)


  • gabrielka, 9. novembra 2011 o 20:00
    vyzerajú fajn, škoda že tam nie je aspoň približne koľko čoho má ísť do plnky, ešte by som chcela vedieť čo robiť aby "nepraskli", ja si myslím že prasknú keď je tam veľa plnky, tak ak viete poraďťe.


  • ancicka, 9. novembra 2011 o 20:13
    Pekné zaviny.
    Ja po vytiahnutí z rúry potieram olejom.


  • nika60, 9. novembra 2011 o 20:50
    Záviny sú ukážkové ,všimla som si ,že nie sú prasklé mne sa to stáva .Horúce potieram olejom.


  • mojack, 9. novembra 2011 o 20:57
    Ak si stočila záviny a potrela maslom- nepíšeš dala si ich hned piect alebo nechala ešte nakysnut.Ak ano, ako dlho?


  • 3sandra3, 9. novembra 2011 o 21:01
    krásne záviny


  • vavan, 9. novembra 2011 o 21:29
    nádherné úvodne foto,perfektné záviny


  • zdenka1009, 9. novembra 2011 o 21:31
    Veľmi sympatiské záviny, ako veľa tvojich receptov. Uložené na odskúšanie.


  • hubata, 9. novembra 2011 o 22:10
    Prekvapuje ma teda absencia toho vajíčka: inak dávam do cesta všetko to čo ty. Aj mne sem-tam prasknú a vlastne keď plnka vytečie, nielenže je plnky málo, ale ešte mám robotu aj s plechom. Skúšala som aj radu jednej kamošky, aby som hotový zmotaný závin ešte dobre postláčala aby sa plnka prilepila k cestu - no aj tak sa mi stane že prasknú. Máš ich aj pekne upečené, rúra ti dobre pečie. Tiež pekne nafotené, dobrý, zrozumiteľný popis, veľmi si šikovná.


  • sovka62, 10. novembra 2011 o 06:41
    Krásne koláčiky, ukladám.
    Dievčatá, mám skúsenosť, že koláčiky praskajú, keď je plnka riedka, teda tá, kde sa mak alebo orechy dusia v mlieku. Aspoň mne sa to už viac razy stalo, tak pre istotu robím ako @tinca a plnku dobre pokvapkám maslo, aby nebola suchá.


  • esi, 10. novembra 2011 o 06:47
    Veľmi dobré rady tu žienky dávate. Srdečná vďaka. Učíme sa naozaj celý život. Koláčik ukladám a vyskúšam.


  • hortenzia51, 10. novembra 2011 o 08:57
    veľmi pekné spracované fotečky chválim..upravené na PICASA--@tinca čo sa týka cesta aj ja tak robim aj nikdy mi nepukné závin..pred pečením ho treba potrieť žltkom zmiešaným z trochou mlieka.. kým ho dávam piecť ešte ho nechám trocha podkýsnuť,potom už nepukné cesto....


  • terik, 10. novembra 2011 o 09:15
    Mne sa osvedčilo to, že tdo cesta zapracujem aj sneh z dvoch bielkov, je to také vláčnejšie a jemnejšie.
    Ale ináč je to super receptík, mne tieč niekedy prasknú, tak vyskúšam tvoju radu.


  • danculka, 10. novembra 2011 o 10:29
    Pekné záviny,super vyskúšame...


  • pacik, 10. novembra 2011 o 10:33
    Toto cesto robievam aj ja, je to fakt najlepšie kysnuté cesto použiteľne na všetko...


  • remcula, 10. novembra 2011 o 12:25
    No, kam se já hrabu, tohle je dokonalé.


  • astheart, 10. novembra 2011 o 13:02
    Mohlo by pomoci, kdyby se záviny před pečením popíchaly vidličkou, aby pára mohla ven a nenapínala těsto, které pak proto praskne..... Co myslíte?


  • astheart, 10. novembra 2011 o 13:03
    Jsou krásné!!!!!!


  • orchidea, 10. novembra 2011 o 13:43
    Sú ukážkové!


  • rela, 10. novembra 2011 o 14:51
    Sú krásne, mne tiež záviny vždy prasknú. Skúšala som už všetky možné rady. Ešte by ma zaujímalo, aký je rozdiel keď použijem droždie sušené alebo čerstvé. Všimla som si, že pri viacerých receptoch varecháčky použili sušené. Doteraz som používala vždy iba droždie čerstvé.


  • mia2404, 10. novembra 2011 o 15:26
    sú krásne tie záviny , ukladám a vyskúšam


  • tatranka, 10. novembra 2011 o 16:01
    Blahoželám k výhre.


  • tinca, 10. novembra 2011 o 16:20
    @mojack , áno samozrejme ešte ich nechám podkysnúť cca 15-20 min. Všetkým varecháčkam čo majú problém s praskaním, tak treba ich popichať ale tak len do hrúbky cesta, NIE aby vykukla plnka-isto sa vám neprasknú, lebo para pri pnutí počas pečenia vyfučí. No a súhlasím so @sovka mám to zakódované od maminy ona nikdy nedávala na záviny zabarenú plnku, ale sypkú a bohate poliala maslom ako aj ja však som minula temer celé maslo 250g. Aj tie lablká sú super-do makového, ten bol asi najšťavňatejší.A ďakujem vám pekne všetkým, že sa vám páčil receptík.


  • tinca, 10. novembra 2011 o 16:21
    @tatranka ja ani neviem,že som vyhrala, lebo prvé odpisujem, idem tam nazrieť.


  • jeka, 10. novembra 2011 o 16:24
    ja tiež robím takéto kysnuté no vždy mi praskne,neviem čím to je.Tak som sa zaťala,že radšej upečiem nejakú rýchlovku a záviny iba na vianoce.


  • dorisa, 10. novembra 2011 o 16:33
    Obdivovala som záviny, a som rada, že si aj ty vyhrala cenu, blahoželám.


  • tinca, 10. novembra 2011 o 17:29
    @doriska ďakujem aj ja tebe gratulujem, a vieš že tvoj rcp bol môj typ na výhru?


  • diabambulka, 10. novembra 2011 o 19:44
    ahoj tinca, srdečne gratulujem ku výhre, máš to krásne zdokumentované :-)))


  • vavan, 10. novembra 2011 o 19:55
    Srdečne blahoželám!!!!!!


  • anaska, 10. novembra 2011 o 20:46
    Gratulujem ku krásnym koláčom, výhre, ale aj k perfektnej fotodokumentácii. Ukladám a odskúšam.


  • mojack, 10. novembra 2011 o 22:01
    Gratulujem , a zajtra sa chystam na ten tvoj... drž palce.


  • tinca, 11. novembra 2011 o 08:13
    @gabrielka prepáč prehliadla som tvoj dotaz, vieš čo ja plnky robím odoka, ale dávam tak cca 15 dkg orechy,mak a 3-4 PL práškový cukor a slabú hrsť hrozienok, asi 6-7 KL rozpusteného masla.@mojack držím palce, len nezabudni popichaj si ich len do hrúbky cesta,NIE až do plnky a uvidíš neprasknú ti.


  • pekaleka, 11. novembra 2011 o 09:46
    krásne...


  • sany11, 11. novembra 2011 o 16:45
    Tinca, ako vzdy nadherne.


  • cica2, 12. novembra 2011 o 12:40
    nádherné záviny a ešte to posledné foto, nádhera a tiež gratulujem:D


  • tinca, 12. novembra 2011 o 12:54
    @cica2 že ďakujem:)


  • jezibabka59, 10. decembra 2011 o 13:19
    juuuj ale by som si dala........aj bez krbika ale bodol by keby bol


  • jsamajova, 22. decembra 2011 o 09:47
    už sa teším po obede ich idem piecť


  • modrykamen, 31. marca 2012 o 06:09
    Darmo, kto vie, ten vie a všetko sa mu vydarí ľavou zadnou. Zrejme to chce veľa piecť a nájsť si svoj grif. "Závidím" tú krásu.


  • monikaz, 4. októbra 2012 o 13:21
    Sú krásne a super chutné.Dnes som ich robila.Makový a kakaový.A vôbec nepraskli.Moja malá dcérka si moc pochutnala.Ďakuje za recept už ho mám aj uložený a ver že ho budem robiť často. ;-)


  • tinca, 5. októbra 2012 o 08:29
    @monikaz ďakujem ti za pochvalu, potešila si ma,že vyšli, zdravím tvoju dcérku aj teba :)


  • martika73, 8. októbra 2012 o 11:14
    Prvý raz sa mi naozaj podarili záviny poživateľné i estetické zároveň, presne tak nejako som si ich vždy predstavovala... A zbavila som sa mindráku - ...ja to nikdy nedokážem... Sú ohromné, a ja sebavedomá a šťastnáááá, vrelá vďaka!!!


  • tinca, 8. októbra 2012 o 13:37
    @martika73 no vidíš len treba skúšať aj dobrým gazdinám na prvýkrát všetko nevyjde,teším sa s tebou:)


  • sany11, 13. októbra 2012 o 09:26
    toto je najlepsie kysnute cesto na svete,velka vdaka za recept,uz budem robit len toto.


  • tinca, 14. októbra 2012 o 15:25
    @sany11 ďakujem aj ja si to myslím,občas vyskúšam aj iné, ale tento rcp je najlepší, darmo je od maminy. Ešte jedno je dobré pri mojom rcp pečené buchty s trio náplňou,aj to sa mi páči:)


  • kamaja, 16. februára 2013 o 14:39
    Prvý krát v živote som piekla kysnuté koláče, ešte aj zo sušeného droždia a musím sa pochváliť, sú parádné. A týmto chválim aj tvoj recept, lebo je to to najlepšie a najjednoduchšie kysnuté cesto. Ďakujem a ukladám do kk.


  • tinca, 17. februára 2013 o 11:26
    @kamaja no vidíš a premiéra vyšla, blahoželám:)


  • bambulka51, 27. mája 2013 o 11:58
    @tinca krásne záviny a hlavne že bez vajec-vnúčik má alergiu na vajcia aj na zemiaky takže zbieram pre neho recepty.Keď som ho videla ako mľaskal nad jedným koláčikom /a bol pred ním schovaný/ tak reku ,,babka musíš vyhľadať a piecť drobčekovi " má dva roky a osem mesiacov....


  • tinca, 29. mája 2013 o 11:22
    @bambulka51 tak mu urob radosť a napeč,sú výborné ako všetky rcp od našich mám:)


  • cokoladka6990, 28. augusta 2013 o 19:18
    nemáš náhodou recept aj na nejakú kakaovú plnku do závinu?


  • tinca, 29. augusta 2013 o 21:38
    @cokoladka6990 ja robím kakaovú plnku takto: zmiešam kakao /môže byť aj granko s práškovým cukrom,vanilkovým cukrom, strúhaným kokosom, troška mletej škorice. Navrstvím na závin, polejem bohate maslom a zatočím. Pomer si urči podľa vlastnej chute.:)


  • jamama, 22. decembra 2013 o 18:53
    Krásne sa vydarili. Neviete mi poradiť kde robím chybu keď mi vždy po dľžke pred koncom pečenie prasknú ? Nerobila som síce tento recept, ale veľký rozdiel v surovinách nebol. Ďakujem.


  • ketty3811, 19. januára 2014 o 14:38
    @tinca ,dnes som prvý krát piekla makovník a orechovník.Vyskúšala som podľa tvojho receptu,dopadlo to výborne.Určite to budem piecť častejšie.:-)


  • tinca, 20. januára 2014 o 10:29
    @ketty3811 teším sa,že sa podarili @jamama neviem, ja keď ich pred pečením popichám tak mi neprasknú


  • canita, 9. júla 2014 o 00:18
    Dobrý deň, keď použijem čerstvé droždie, tak iba polovicu kocky? lebo som trošku zmätená z popisu :) Ďakujem


  • smejkad, 9. júla 2014 o 06:26
    ahoj @canita
    cerstve drozdie sa zvykne davat kocka na kilo muky
    niekto dava aj na menej, ked chce, aby mu rychlejsie vykyslo, ale tam uz potom mozes citit chut po drozdi v hotovom vyrobku
    nech sa dari :-)


  • tinca, 9. júla 2014 o 09:43
    @canita myslím,že popis je jasný buď 1 sáček sušené droždie,alebo 1/2 kocky čerstvé. Ja radšej používam čerstvé,čiže 1/2 kocky, ako je v popise.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist