Bratislavské rožky bez kysnutia

tinca - fotkatinca, 10. mája 2010
Bratislavské rožky bez kysnutia
Foto: tinca

Pridala som viac receptov "bez" a tu je ďalší. Našla som skvelý recept od maminy na tieto rožky, sú trochu iné ako kysnuté, také Zobraziť celý popisPridala som viac receptov "bez" a tu je ďalší. Našla som skvelý recept od maminy na tieto rožky, sú trochu iné ako kysnuté, také krehučké. Vyskúšajte nebudete ľutovať.

48
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250  g
500 g
1 ks
170  ml
1 kocka
1 ks
Maková plnka:
150 g
50 g
1 ks
1 hrsť
2 PL
1/3 KL
1/2 KL
1-2 PL
2-3 PL
Orechová plnka:
150 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila vopred obe plnky zmiešaním všetkých uvedených surovín. Plnku NEVARIŤ! Múku preosejeme, pridáme vanil.cukor ja mám z vanil. struku pripravený doma,rozdrobíme droždie, do jamky vajíčko, nakrájaný tuk a toto trošku premiesime.Nakoniec pridáme mlieko. Vypracujeme cesto, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a vytvoríme bochník, ktorý vyváľame do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí.

  2. 2

    Každú časť si dlaňami dotavrujeme do okrúhleho tvaru avyva+káme na kruh v priemere 25 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Kruh rozdelíme nožom na 8 častí /trojuhol./. Na širšiu čas dávame plnku, ktorú potom preložíma, boky rožteka preklopíme dovnútra, aby nám plka nevytekala a zrolujeme smerom k najužšej časti. nakoniec ohneme do tvaru rožka. Uložíme na vymastený plech končekom dole,potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody a cukru a pečieme pri 180 cca 20 minút. Makové si môžeme označiť v strede radielkom.

  3. 3

    Vychladnuté posypeme práškovým cukrom. Čo sa týka cesta, výborne sa s ním pracuje, len vždy pomúčiť dosku. Rada NAVYŠE:Dobrá je aj slaná varianta, vtedy do cesta nedáme vanil.cukor,cesto potrieme kečupom, na to kúsok šunky, nahrubo nastrúhaný syr a bylinky na pizzu.

    Bratislavské rožky bez kysnutia - obrázok 3

Diskusia k receptu

kucharronald
Vždy mi nevyšli takéto pekné tvary :) Robil som z lístkového cesta. Plnku som mal lekvár. Teraz už keď spravím z lístkového cesta, budem mať výborné plnky! :) ďakujem a recept si ukladám do MKK :)
kucharronald
A zabudol som :) U nás ich označiť netreba, zjedia ich aj bez toho, aby vedeli, aká je tam plnka :)
tinca
Rony,čakala som návštevu, prišli pozrieť maróda a jedna kamoška neľúbi orechy, ja tiež zbodnem všetko. Tie plnky sú fantastické, ale nič nevynechaj! Takto ich robila moja maminka, no a staré gazdiné to vedeli.
marienka44
Jasné, že bez kysnutia. Môj recept dokonca káže dať plech s rozkami pred pečením do chladničky. Vždy mi časť plnky vytecie na plech, ktorý mám vyložený papierom. Minule som odstranila aj túto chybu-do každej plnky som dala asi za KL maizeny,resp.Zlatého kasu. *Ozaj Zlaty klas kupujem v škatulke po 200 g /to je za 5 baličkov po 40 g/, väčšie balenie vyjde lacnejšie!
2x bukoca a alda
marienka44
Ešte niečo! Každý kruh rozdelím na 8 dielov-trojuholníkov. Potom stranu trojuholníka /základňa/ narežem nožíkom, zárez je asi 1 cm dlhý. Potom tento zárez nám dovolí potiahnut boky do stran pred skrúcanim do tvaru rozka a boky zahnúť dovnútra hned pred stačaním cesta. Zároveň stred rožka sa dobre prepečie, tam býva najviac cesta. Videla som to v telke na Prime. Odkukala som to. Je to dobrý zlepšovák.
tinca
Marienka, nemá čo plnka vytekať, lebo ak si dobre prečítaš recept, tak tam radím,že rohlík raz otočíme s plnkou a kraje rošteka prehneme dnu a pokračujeme v rolovaní. Ak sa urobí plnka ako radím, tak je pevná nie tekutá, čiže nie je potrebná žiadna maizena. Toto cesto je veľmi vláčne,takže aj rožteky sa krásne tvarujú.
jerica
Tento recept na cesto , je tiež výborný na záviny, mám to odskúšané,ďakujem za pripomenutie.
hefi
Poznám tento recept, už dávno som ho nerobila, ja ešte robím tvarohovú plnku a do tvarohu pridám trochu vanilkového práškového pudingu. Tvaroh zostane potom taký pevnejší. Výborné rožky, doporučujem všetkým varechárom čo ich nepoznajú.
tinca
Marienka, po naložení plnky urobíš prvé zatočenie rožteka s plkou a potom kraje rohlíka založíš dnu a pokračuješ v točení a potom vyrfomuješ rožtek. Neviem to lepšie vysvetliť, škoda že som to neodfotila, ak ich budem robiť ešte, tak to nafotím a pridám. Len som sa ponáhľala nemala som kedy fotiť aj medziúkony. Hefi máš pravdu, keď robím kysnuté na druhý deň to nie je ono sú gumenné, ale tieto sú aj 2-3 dni krehučké, teraz som jeden skúsila a je výborný.
veronka8
tento recept som dlho čakala a konečne je tu prikladám do KK
ďakujem
tinca
veronka, skús sú výborné, ja ich ešte zo včera dojedám sú stále ako čerstvé.
honestka
Tinca, aj ja tak krutim rozky dokonca aj tie "chlebove" (tu som si ich piekla sama, lebo nedostat v oboche) a tak sa mi to osvedcilo lebo okraje neostali suche, ako ked sa nezakrutia dnu. a plnene robievam ale takto bez kysnutia este nie, tento tyzden skusam recept for sure. vdaka!
honestka
Este mam otazku Tinca: hera a palmarin je maslo??
lebo ja tu vsetko peciem radsej s malsom ako vselijake tie margariny- to tu nie je dobre... alebo je to stuzeny tuk. dakujem
evanaaa
už to mám zaznačené ! Honestka, sú to rastlinné tuky vyrobené priamo na pečenie, ale myslím,že aj maslo sa dá použiť, snáď ti tinca poradí.
tinca
Honestka to sú tuky určené priamo na pečenie,hera má chuť priam ako maslo. Kedysi, keď ich mamina robila tieto tuky-náhrady neboli, takže používala maslo. Tak kľudne môžeš použiť, myslím že budú ešte fajnovejšie.
tinca
Ešte dodávam,že z tohoto cesta sú výborné aj záviny /plnka ľubovoľná dľa chuti/ ale najlepší je mrežovník zo slivkovým lekvárom.
tinca
@jani aj na štvrtý deň sú ako čerstvo upečené,skús ich budeš prekvapená.
tinca
@janinka díky, a skús aj záviny aj slané pečivo, to je universal recept !!!!
bambitka
Tinca,fantasticky recept,pekne si to vysvetlila ako sa maju tie rozteky zatocit:))))dakujeeeem
myis
Sú naozaj výborné, dnes som ich upiekla s obidvoma plnkami, len mi plnka zostala asi som jej dávala málo.
hubarka35
no zajtra pečiem tieto rožteky.....chcela som niečo dnes no nevyšiel mi čas...boli sme vonku a varila som sirup bazovy....
sucha
tento recept poznám,sú výborné ešte poradím,že ja ich dva krát potieram vajíčkom pred pečením po vytiahnutí z rúry sú krásne mramorové.Treba vyskúšať.....
mikat
Tieto Tvoje rožteky, @tinca , sú už u nás obľúbené, malý miluje mak, tak mu robievam výhradne makové. Pekáva ich už aj sestra, aj mama :) Ja som včera mala pripravené cesto, ale keďže som mala príliš málo času a potrebovala dorobiť aj obed, tak som si to uľahčila a urobila na spôsob mrežovníka :)) Mala som obavu, čo urobí tento druh cesta, ale bola som milo prekvapená, po vychladnutí, keď cesto zmäklo, bol koláč vynikajúci, aj vďaka makovej plnke, ktorej som mala veľa, takže vyšla dosť hrubá vrstva. Po 2-hodinovej návšteve bazéna nám prenáramne chutil :))
tinca
@mikat aj tak sa dá, ja som ho tiež už robila aj ako mrežovník. som rada, že ti chutí rcp odo mňa
3sandra3
perfektný recept,,,vôbec som ho tu doteraz nevidela,,,ukladám si do kk
miklima
akurát som piekla tieto rohlíčky,recept mám po starkej a volajú sa aj polročné koláčiky....
janalad
recept odskusany, chutili vsetkym co sa uslo :))) a nasledne som rozdavala recept , vdaka zan
tinca
@janalad mám radosť a vieš že som ich už dávno nerobila? Musím to zmeniť:)
janalad
a ja ich idem robit zas :) pre tych co sa uslo minule ale sa im malilo :)))
45678
Mila @tinca , pripajam sa k pochvalnym komentarom, na zaklade nich som hned pripravila cesto z dvoch davok a obohatila som plnkou tvarohovou, teda boli tri druhy☺ s cestom sa dobre pracovalo a na odpoirucenie som potrela 2x vajickom,takze nadobudli krasny mramorovany vzhlad a dnes mam odozvu, ze to bolo najuspesnejsie vianocne pecivo.Dakujem za recept a prajem prijemne sviatocne dni.
kika1212
@Tinca , tieto rožky sa u nás udomácnili. Zvykla som ich piecť na sviatky, ale ak sú orechy a mak, tak ich robím aj v priebehu roka. Sú vynikajúce, z cesta som robila aj záviny. Máš ich pekné, ako podľa šablony. Aj mne sa zatiaľ vždy vydarili tak rohlíkovo:)
rony21
...rožky sú výborné a čo sa týka plnky,netreba žiadnu maizenu,je super...ďakujem krásne za fantastický recept.
helasu
Dnes som ich vyskúšala a myslím že to nebolo posledný raz a ďakujem za skvelý recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia