Tajný trik cukrárov:
Pridajte túto nečakanú prísadu do čokoládového koláča. Spraví s ním naozajstné divy!

Jana Klimanová, včera 06:00     3 minúty čítania

Ingrediencia, ktorú zvyčajne používame do slaných jedál dokáže vylepšiť aj sladké dezerty. Kto sa nebojí experimentovať, bude žať úspechy.



Foto: Shutterstock

Keď sa povie sójová omáčka, väčšina z nás si okamžite predstaví sushi, ázijské woky alebo marinované mäso. Tento slaný, tmavý zázrak však dokáže chuťovo pozdvihnúť aj dezerty. Znie to ako gastronomické sci-fi, ale v skutočnosti ide o kulinársky trik odvážnych šéfkuchárov a cukrárov.

Ako to funguje?

Čo má sójová omáčka spoločné s čokoládou? Jedno slovo: umami. Táto „piata chuť“ (popri sladkej, slanej, kyslej a horkej) je to, čo robí jedlo uspokojivo lahodným.

Sójová omáčka je umami bomba – vďaka fermentácii získava bohatú, zemitú chuť, ktorá dokáže zázračne prehĺbiť chuťové tóny aj v sladkých dezertoch, najmä v kombinácii s čokoládou, karamelom či orechmi.

Predstavte si klasický čokoládový koláč. Je sladký, možno aj trochu horký, v závislosti od použitého druhu kakaa či čokolády. Keď pridáte trošku (naozaj len pol čajovej lyžičky) sójovej omáčky do cesta, zrazu sa chute zjednotia, zosilnia a zanechajú dlhší, komplexnejší dojem. Nejde o to, aby koláč chutil po sójovke – ide o to, že výsledná chuť bude jednoducho lepšia.



Foto: Shutterstock

3 tipy, kde môžete sójovku pridať

Ak sa nebojíte experimentovať, zapojte sójovú omáčku aj do vašej sladkej kuchyne. Môžete ju skúsiť pridať do čokoládového cesta, do sušienok, či do karamelu.

Do čokoládového cesta: Primiešajte 1/2 – 1 ČL tmavej sójovej omáčky do cesta na brownies, muffiny alebo do koláčov s kakaom.
Do sušienok: Najmä v kombinácii s arašidovým maslom alebo horkou čokoládou je sójová omáčka skvelým dochucovadlom. V recepte ňou jednoducho nahraďte štipku soli.
Do karamelu: Pri výrobe domáceho karamelu alebo karamelovej omáčky môžete pridať ku koncu kvapku sójovky namiesto soli. Vznikne tak slaný karamel, ale predsa len trochu iný.



Foto: Shutterstock

Koľko je akurát?

So sójovou omáčkou v dezertoch pracujte opatrne. Začnite s 1/2 ČL na celú dávku cesta, ochutnajte a uvidíte či si môžete dovoliť pridať pár kvapiek viac.

Ak predsa len máte obavy z jej použitia v sladkých dezertoch, skúste sa najprv otestovať a pridať kvapku sójovky napríklad do čokoládového alebo kakaového pudingu.



ANKETA: Máte odvahu takto experimentovať pri pečení?

69,8%



30,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist