
Foto: Shutterstock
Keď sa povie sójová omáčka, väčšina z nás si okamžite predstaví sushi, ázijské woky alebo marinované mäso. Tento slaný, tmavý zázrak však dokáže chuťovo pozdvihnúť aj dezerty. Znie to ako gastronomické sci-fi, ale v skutočnosti ide o kulinársky trik odvážnych šéfkuchárov a cukrárov.
Ako to funguje?
Čo má sójová omáčka spoločné s čokoládou? Jedno slovo: umami. Táto „piata chuť“ (popri sladkej, slanej, kyslej a horkej) je to, čo robí jedlo uspokojivo lahodným.Sójová omáčka je umami bomba – vďaka fermentácii získava bohatú, zemitú chuť, ktorá dokáže zázračne prehĺbiť chuťové tóny aj v sladkých dezertoch, najmä v kombinácii s čokoládou, karamelom či orechmi.
Predstavte si klasický čokoládový koláč. Je sladký, možno aj trochu horký, v závislosti od použitého druhu kakaa či čokolády. Keď pridáte trošku (naozaj len pol čajovej lyžičky) sójovej omáčky do cesta, zrazu sa chute zjednotia, zosilnia a zanechajú dlhší, komplexnejší dojem. Nejde o to, aby koláč chutil po sójovke – ide o to, že výsledná chuť bude jednoducho lepšia.

Foto: Shutterstock
3 tipy, kde môžete sójovku pridať
Ak sa nebojíte experimentovať, zapojte sójovú omáčku aj do vašej sladkej kuchyne. Môžete ju skúsiť pridať do čokoládového cesta, do sušienok, či do karamelu.Do čokoládového cesta: Primiešajte 1/2 – 1 ČL tmavej sójovej omáčky do cesta na brownies, muffiny alebo do koláčov s kakaom.
Do sušienok: Najmä v kombinácii s arašidovým maslom alebo horkou čokoládou je sójová omáčka skvelým dochucovadlom. V recepte ňou jednoducho nahraďte štipku soli.
Do karamelu: Pri výrobe domáceho karamelu alebo karamelovej omáčky môžete pridať ku koncu kvapku sójovky namiesto soli. Vznikne tak slaný karamel, ale predsa len trochu iný.

Foto: Shutterstock
Koľko je akurát?
So sójovou omáčkou v dezertoch pracujte opatrne. Začnite s 1/2 ČL na celú dávku cesta, ochutnajte a uvidíte či si môžete dovoliť pridať pár kvapiek viac.Ak predsa len máte obavy z jej použitia v sladkých dezertoch, skúste sa najprv otestovať a pridať kvapku sójovky napríklad do čokoládového alebo kakaového pudingu.
Diskusia k článku