Navyše medzi Varecháčkami sme privítali prvú zahraničnú účastníčku - Mijaitu, ktorá pricestovala až z Prahy. No nielen ona prišla z ďaleka: aj Sisinkacik meral dlhú cestu až zo Sabinova a Tinca z Prievidze. Dobre naladenú partiu tentoraz tvorili (na fotografii zľava doprava): Sisinkacik, Tinca, Mirkajan, adminka Varechy Jana - Stark, Rennatte, lektor Marek Mráz, Violeta, Chutnezdravie, Mijaita (v čiernom tričku) a Danda3 (v károvanej blúzke).
Menu pozostávalo hlavne z mexických receptov, preto boli pripravené suroviny tento krát pomerne exotické.
Veľkú úlohu zohrávala čerstvá zelenina a rôzne bylinky a vňate.
Tinca a Danda3 sú aktívne na Vareche už dlhé roky. Konečne sa mali možnosť stretnúť aj naživo.
Úlohy sú rozdelené, začína sa piecť koláč. Len si treba s Marekom ujasniť všetky detaily.
Marek vysvetľuje, ako sa používajú jednotlivé korenia. Takéto rady sú vzácne, preto majú všetci uši na stopkách.
Suroviny na šalát - cvikla aj chren - sa strúhali ručne, ostali po nich pekne farebné a voňavé dlane.
Nikto učený z neba nespadol: Mijaita a Marek sa snažia regulovať sporák, aby im nič neprihorelo. Mijaita je veľká cestovateľka, navštívila i Južnú Ameriku, takže si s Marekom mali o čom rozprávať. Neznáša však koriander, takže paradajkovú salsu s koriandrovou vňaťou ani neochutnala.
Príprava fazuľovej polievky s kakaom začína restovaním cibuľky, cesnaku a korenín.
Pri varení stimulujeme všetky zmysly, pri tom dnešnom si výrazne užili aj čuchové bunky.
Sústredene nalievame marinádu do šalátu.
A šalát dochucujeme. (Všimnite si v pozadí, ako sú Varecháčky naučené po sebe si vždy upratať :)
Hlavný chod vegetariánskeho mexického obedu bola quesadilla - teda tortilla plnená pečenou tekvicou, chipotles papričkami a cheddarom. Podávala sa s paradajkovou salsou.
Ako dezert sme mali možnosť ochutnať vynikajúci šťavnatý pomarančový koláč. Znova sa blysla aj Danda3, ktorá priniesla svoje výborné Gaštanové kocky.
Príjmené s užitočným - i tak by sa dal definovať tento kulinársky zážitok. Veríme, že všetci zúčastnení naň budú dlho spomínať.
Zažite s nami neopakovateľné zážitky a naučte sa uvariť niečo nové. Ako? Je to jednoduché. Stačí, ak ešte stihnete augustové kolo našej súťaže Varíme s Varechou. Tentoraz je téma atraktívna aj pre mužské osadenstvo našej Varechy - budeme totiž pripravovať mäsové recepty!
Máme však pre vás pripravené už aj septembrové kolo a cena pre až desiatich víťazov je kurz varenia na tému Grécka kuchyňa. Takže sa máte na čo tešiť!
Ponúkame vám skvelé vegetariánske recepty od Mareka Mráza:
Foto: Stanislava Melcherová, Radosť variť - Škola varenia v Poluse
Dufam, ze sme povzbudili aj vas ostatnych a ze pridate recept do nasej sutaze Varime s Varechou. Este 3 dni bezi augustove kolo a na nasledujucej skole varenia sa budeme s profi kucharom konecne venovat mäsu, tema znie: Pre mäskožrútov. Tesime sa na vas!