Dobré trávenie:
Sušené ovocie – pochúťka po celý rok

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 15. októbra 2015     6 minút čítania

Nebudem písať o ničom novom. už naše staré mamy vedeli ako uchovávať po celý rok ovocie, huby a prípadne mäso, ak sú vaši predkovia predovšetkým z južnejších krajín. Jednoducho ich vysušili a používali celý rok. Dnes už nemusíte zdĺhavo sušiť na drôtenej podložke, ako všetko v tejto dobe, aj toto sa dá zvládnuť oveľa rýchlejšie.


Foto: Shutterstock

Ak si ovocie usušíte, jednak ho zakonzervujete bez chémie oveľa zdravšie a takéto ovocie si zachová veľa zo svojich minerálnych látok, vitamínov a vlákniny (len cca o 20% menej ako v čerstvej forme). Sušením z neho odstránite vodu, obsah cukru sa však nemení – preto odborníci odporúčajú, aby ste sušené ovocie jedli v menšom množstve ako ovocie čerstvé. Neobsahuje našťastie žiadny tuk a cholesterol, takže aj ľudia s niektorými ochoreniami si môžu pochutiť na takejto dobrote. Najlepšia je kombinácia sušeného ovocia s orieškami.

Už ma trochu poznáte a viete, že som zástancom prirodzených chutí – ani v tomto prípade nie som fanúšikom sušeného kandizovaného ovocia, kde sa ešte pridáva dodatočný cukor alebo je namočené v čokoláde. Veď ak chcete cukrovú bombu, máte ďaleko širšie možnosti ako zjesť ešte dosladené ovocie predsa, nie?

Najlepšie je ovocie, ktoré si usušíte doma, pretože viete, čo ste si usušili a ako. Pri výrobkoch, ktoré kupujete, si pozorne prečítajte etiketu – mnohí výrobcovia používajú oxid siričitý, ktorý dokáže vo vysokých dávkach pomerne dosť uškodiť.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Sušené slivky sa u nás využívajú asi najviac. Boli súčasťou mnohých polievok predovšetkým vianočných druhov kapustníc. Ja ich pridávam do šošovicovej alebo hubovej polievky a aj do dezertov. Rovnako aj sušená verzia sliviek podporuje trávenie, tak je celkom fajn, ak nejaké doma máte aj počas roka. Jeden nikdy nevie ...
Pre našu oblasť sú ešte typické marhule, jablká, hrušky či hrozienka. Marhule obsahujú veľké množstvo betakaroténu, ktoré ostáva zachované a pomáhajú predovšetkým srdcu. Jablká sú zase dobrým pomocníkom pri chudnutí.
Z ovocia, ktoré prirodzene nepochádza z našej zemepisnej šírky je vhodné sušiť banán, ananás, papáju, mango, ďatle alebo figy. Záleží od toho, čo vaši členovia rodiny majú radi.

Vonku sa postupne ochladzuje, doma v teplej izbe bude čoraz lepšie ako vonku. Ak budete oddychovať pri sledovaní televíznej obrazovky alebo dobrej knihe, zoberte si na večerné „zobkanie“ radšej misku sušeného ovocia s orieškami, ako zemiakové čipsy alebo mliečnu čokoládu.

...a ešte jeden tip na netradičnú pochúťku so sušeným ovocím:


Foto: Jaroslav Židek


Slivková polievka


Suroviny:
• sušené slivky (podľa chuti)
• klinčeky 10-15 ks
• škorica celá 2 ks
• soľ
• vanilkový cukor (podľa chuti)
• biele víno 1 hrnček
• maslo (môžeme si zo smotany a trochy teplej vody spraviť aj doma v maselnici)
• cukor (na karamel)
• hladká múka (podľa chuti)
• vajce
• trošku vody

Postup:
Do hrnca s vodou nasypeme slivky. Pridáme škoricu, klinčeky, štipku soli a necháme variť.

Medzitým si pripravíme cesto: zmiešame hladkú múku s vajcom, prilejeme málinko vody a vymiesime cesto. Vyvaľkáme ho, pomúčime, preložíme napoly a nakrájame na hrubšie rezance, tie pokrájame na asi 1,5 cm dlhé rezančeky. 

V hrnci si spravíme karamel z cukru, zalejeme ho jednou menšou naberačkou vody (môžeme použiť vodu, v ktorej sa varia slivky). Maslo necháme roztopiť na slabom ohni.

Rezance dáme variť do vody, v ktorej sa varia slivky, až kým nevyplávajú na povrch a potom prilejeme roztopené maslo a karamel.  Môžeme doliať aj biele víno a necháme prevariť.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku







 



TOPlist