Foto: Shutterstock
Strukoviny sú chutné aj zdravé.
Vďaka obsahu bielkovín sú strukoviny totiž vhodnou náhradou mäsa, ak niekto z hocijakých príčin nemôže mäso jesť. U vegánov, vegetariánov, či makrobiotikov sú preto mimoriadne obľúbené. Strukoviny je vhodné konzumovať, aj keď chceme nejaké to kilo zhodiť, obsahujú totiž veľa vlákniny, a napomáhajú chudnutiu.
Ťažko povedať, či v Mexiku, alebo v Indii, kde konzumujú strukoviny takmer denne, im pomáhajú udržiavať váhu v norme. Niečo však bude na tom, že ide o zdravé suroviny, ktoré sa treba naučiť dobre pripravovať a hlavne ich konzumovať v takom množstve, aby to náš organizmus zvládol. Zopár poznatkov o obľúbených strukovinách Slovákov, aj tipov na jedlá napríklad na sobotňajší hokejový zápas, nájdete v najbližších riadkoch.
Obľúbená šošovica
Keď si pozriete u nás na Vareche, čo najčastejšie z nej varíte, nájdete tam recepty od výmyslu sveta. Polievky na kyslo aj na slano, prívarky, placky, vyprážané guľky, šaláty, ragú... Dá sa použiť aj ako plnka, ako náplň do placiek, tiež do nátierok. Veľa receptov nájdete v indických kuchárkach , práve z tejto krajiny totiž šošovica pochádza, a hojne sa pri varení využíva.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Šošovica chutí výborne aj v rizote.
Na Slovensku patrí medzi obľúbené druhy najmä hnedo-červená šošovica. Treba ju vopred namočiť, aby sa nemusela dlho variť. Potom sa uvarí a použije ďalej podľa chuti konzumenta. Na výber máme už dnes viac druhov, zatiaľ najmä v bio obchodoch, aj bežné potravinárske obchody sa však snažia ponuku šošovice rozširovať.
Farebná škála šošovice je ozaj pestrá, od žltohnedej, červenej, zelenej, cez tmavú aj strakatú. V poslednej dobe sa teší veľkej obľube červená, alebo lepšie povedané oranžová sorta šošovice. Je menšia ako tmavá, netreba ju pred varením namáčať a je rýchlo uvarená. Používa sa často v orientálnej kuchyni, a odtiaľ pochádza aj náš tip na vynikajúcu a výživnú šošovicovú polievku. .
Náš tip na chuťovku zo šošovice k hokeju: Šošovicové guľky s cestovinami
Fazuľou si zdravie tvrdíme
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Fazuľa varená s mäsom chutí famózne.
Táto strukovina je pôvodom z tropických oblastí Ameriky, dnes sa však pestuje už na celom svete. Existuje mnoho veľkostí a sfarbení, od bielej, po tmavú a strakatú. Fazuľa by sa nikdy nemala konzumovať surová, obsahuje totiž toxickú bielkovinu. Tak ako šošovica je nášmu zdraviu prospešná pre množstvo rastlinných bielkovín, vitamíny A a B, a minerály vápnik, železo a draslík. Pomáha tiež znižovať množstvo cukru v krvi a pôsobí aj močopudne, vďaka čomu účinne vyplavuje z nášho tela odpadové látky.
Na Slovensku patrí fazuľová polievka medzi najobľúbenejšiu strukovinovú polievku. Milujú ju dospelí aj deti, bez rozdielu veku, aj keď pre menšie detičky stačí polievočka, kde je fazuľa len vyvarená, aspoň zostane viac chutnej fazule pre dospelých, však? Slovač vie pridať pri varení fazuľu naozaj všade, naša fantázia takmer nepozná hranice.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Fazuľové pyré je chutná maškrta.
Ak je reč o fazuli, nesmieme zabudnúť ani na fazuľové struky, ktoré sa v našich kuchyniach tešia čoraz väčšej obľube. Sú vynikajúce uvarené ako samostatná zeleninová príloha k hovädziemu mäsu, v prívarkoch a tiež v šalátoch, vynikajúco chutí aj ugrilovaná. Pochúťkou je však aj bôb , ktorý sa zvykne v niektorých našich domácnostiach variť počas Vianočných sviatkov, ale aj počas roku.
Náš tip na fazuľovú dobrotu k hokeju: Čili alebo mexická fazuľa
Populárny hrášok
Hrášok medzi našimi ratolesťami isto spopularizovala rozprávka Janko Hraško, ale napríklad aj Andersenova Princezná na hrášku. Spôsob, ako deti prinútiť zjesť túto obľúbenú strukovinu, sa teda našiel, aj keď, sladučké plody čerstvo vylúskaného hrášku obľubuje azda každý. A keďže je práve hrášková sezóna, môžeme sa tým čerstvým napráskať do sýta. Ak dostanete chuť na hrášok v zimných mesiacoch, na pultoch obchodoch ho zoženiete mrazený, alebo sterilizovaný.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Kozľacie mäso s hráškovým pyré
je skutočná lahôdka.
Hrášok chutí najlepšie surový, výborný je však najmä v jarných polievkach, kam sa pridáva chvíľu pred dovarením, aby si zachoval čo najviac cenných vitamínov aj minerálov. V našich končinách ho používame do slovenského rizota, do plniek, šalátov, ako samostatná príloha, do placiek, zeleninových šalátov, často sa používa aj v studenej kuchyni. Vynikajúco chutí v majonézových šalátoch , aspikoch , v rôznych zeleninových jedlách, znamenite chutí pripravené ako rozmixované pyré so smotanou k mäsu.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Pečené mäso a lahodné hráškové
a fazuľové struky.
Do polievok a prívarkov je vhodný aj hrach suchý. Pred tepelnou úpravou je tiež vhodné ho namočiť, aby sa skrátila doba varenia. V poslednej dobe sa do pozornosti našich gazdiniek dostala múčka z pomletého hrachu - hraška. Je vhodná na obaľovanie zeleniny, zeleninových aj mäsových fašírok, na zahustenie pokrmov, ak nemá štipľavú príchuť, hodí sa aj na obaľovanie a následné vypraženie ovocia v cestíčku – hrachová múčka sa vymieša s vodou na kašičku a môže sa obaľovať.
Náš tip na hráškovú pochúťku k hokeju: Crostini s hráškom a cuketou
Tak, čo, vyskúšate niektorý z našich tipov pripraviť ako maškrtu k televízii pri sledovaní zápasov našich hokejistov? P.S. Držme palce, nech to našim vyjde!
Zdroj: wikipedia.
Toto je dalsi dobry clanok - poucny - pre siroku verejnost nielen varechacov.
Autor: redakcia, 17. mája 2012 o 17:40
v čom spočíva autorstvo?
Nie je to takto: Redakcia podľa wikipédie?
Pripomína mi to plagiátortsvo diplomových prác. Neviem kde som to tu čítal, ale pripájam sa ku Kleipetrovi., nech sa naňho "varešky" ježia koľko chcú.