Slávnostná fazuľová torta

Zdenka Mlynarčíková
šéfkuchárka hotela Amália v Novej Lesnej, 20. marca 2011
Slávnostná fazuľová torta
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

200 g uvarená a pretretá
5 ks
180 g
1 ks
100 g
Plnka:
3 dl
30 g
150 g
1 ks
100  g, uvarená a pretretá
200 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešame do peny, pridáme vychladenú pretretú fazuľu a zamiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu s orechmi ho primiešame k žĺtkom.

  2. 2

    Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme. Upečenú a vychladnutú tortu prekrojíme napoly, pokvapkáme rumom, natrieme plnkou a spojíme. Povrch a boky natrieme plnkou a ozdobíme šľahačkou a orechmi.

  3. 3

    Plnka: V mlieku rozmiešame cukor, múku, vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Maslo vymiešame s pretretou fazuľou, rumom a po malých množstvách pridávame vychladnutú kašu.

Diskusia k receptu

vcelka
Tak táto torta je úžasná. Budem skúšať, pokým až môže zájsť podiel fazule, aby to ešte stále bolo jediteľné... :-)
janger
Viem, ze fazula sa pouziva v niektorych plnkach ako nahrada mandli. Ze aj v ceste, to som nevedela....Torticka vyzera pekne!
mata3636
presne tak, úžasná, vynikajúca! keď sme ju ako deti jedli, vždy sme sa čudovali, že tú fazuľu necítiť. moja kamoška ju raz robila pre svojho frajera a on sa do krvi urazil, že vraj z fazule? a potom, počas oslavy, zjedol sám polovicu torty! naozaj sa oplatí ju urobiť
bambitka
To som nevedela,ze fazula sa da pouzit aj do kolacov.Pocujem to 1.krat.Niekedy vyskusam:)))))
nessy
tak tento recept ma láka, len mi povedzte, množstvo fazule je po uvarení, či pred ním? A ak po uvarení, tak koľko je potrebnej suchej fazule uvariť? Dúfam, že to nie je hlúpa otázka... :-)))
julica
Mňam, len to pretieranie fazule nie je taká hračka... veď dám skúsenosť s mojím Yokanom :)
dorisa
Aj ja som minule nasla v nejakom časopise, tortu s fazuľou,ale ja by som to nemohla doma upiecť, asi by mi to nejedli, ale proti gustu.........
honestka
@Dorisa : skus raz a nepovedz nikomu nic, Budes sama velmi prekvapena jej chutou! Ked fazule rozmixujes, nenajdes stopu po tom cim niekedy boli a hmota je velmi prijemna a bez pachute, ak pouzjes troska tuzemsky rum, hmm...
Naviac je to krasna torta pre tych co nemozu lepok, lebo muka v plnke sa da lahko nahradit.
Dnes sa uz pecie velmi vela kolacikov tak, ze sa nahradzuju rozvarenymi duzinami ovocia a zeleniny a patria medzi speci pochutky. Rozbehli to "smajmekri" ktori sa stali cukrovkarmi a pritom potrebovali aj nieco take sladke, lebo casto nahradzuju aj samotny cukor...
baboja
Tortu s fazule som este neskusala.Ale deti zo skolky doniesli recept na kokosove gulky s fazule,a bola to velka dobrota.Tiez ma to najskor zarazilo,ale stoji to za to.Torta musi byt tiez vyborna.
dorisa
@honestka , ja verím, aj koláč s tekvicou je pre mojho priatela velká neznama, doteraz netuší, je jedol koláč z tekvice. Ver mi, že ked som si tortu v časopise všimla, velmi ma lakalo ju ukuchtit. Ďakujem za reakciu.
babav
Ak fazula moze nahradit gastany v plnkach ,tak preco nie aj muku v ceste? Vyborny recept, pekna ,vyzivna torta!
zvoncek
Ďakujem za recept, aj keĎ nerada pečiem, pre dvoch sa to neoplatí, resp. ja potom to musím dojedať a ako pre cukrovkárku nie je to vhodné.
Niekedy pred mesiacom som v komentári spomínala , že moja mamička nám piekla fazuľovú tortu, spomínam si, že to nebolo z bielej fazule , ale z veľkej hnedej a strakatej, takých aké sú na obr. Recept mala zo starej kuchárskej knihy , ktorú mala od babky ( tak z dvadciatych rokov minulého storočia), v ktorej bola kapitola receptov z vojny, mýslím, že sa to volalo vojnová kuchyňa, orechy tam nešli, myslím, že sme tam dávali pomleté jadierka z marhuľ a vrch bol potretý
marhuľovým lekvárom, ktorý sa varil z neošúpaných marhúľ a zo šupiek. Z mäkkých ošúpaných marhuľ sa varieval džem.
vcelka
Zaujímavé by boli experimenty s rôznymi odrodami fazule, že ktorá sa na to hodí najviac...:-))
honestka
@nessy : ja som podobnu tortu robila a mnozstvo som pouzila tiez 20dkg suchej fazule, naviac som prisypala za hrst dobrej opecenej sruhanky. ta spolu s orechami troska tortu prevzdusni, ale vyskusajte, je to ozaj fajn recept/
tornadolue
@nessy ja som zistila len to, že suchá fazuľa po namočení zväčší svoj objem 2 až 2 a 1/2 násobne. Ak to tak zostane aj po uvarení, treba na 200 g uvarenej fazule 80 až 100 g suchej, ak dobre rátam.
tornadolue
Ale teraz rozmýšľam, že objem je objem, ale neviem, či sa rovnako správa aj váha...
evanaaa
Bielu fazuľu by som ani moc nedávala, najlepšia je, ako píše aj Zvocek tá veľká, strakatá, je aj sladšia a je dobrou náhradou aj za gaštany.
Pardon, som to spotvorila, má byť - Zvoncek.
vcelka
Ja si myslím, že je tam asi tá veľká biela fazuľa.
kuchticka
Prima torta, niekedy skusim. Viem, ze sa fazula pouziva do cesta ako gastany.
mariaklara
Keď som bola dieťa, moja mamička robievala " Fazuľový zákusok ", bolo to dobré a pripomínalo to ozaj gaštany. My sme ho aj volali " Falošný gaštanový zákusok ". Práve dnes som sa na ten recept pozerala, že by som ho mala dať na " Varechu ".
eliz
potešil ma tento výborný recept,( lákajú ma takéto recepty) pretože dnes tie kadejaké umelé veci, plno chémii, no určite si túto tortu budem robit častejšie a teším sa, že sú takéto šikovné varecháčky:))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia