Speváčka Kristina Tran:
Varím veľmi rada, keď mám pre koho

Nora Krchňáková, TV Varecha, 26. septembra 2021     5 minút čítania

Speváčka Kristina Tran je polovičná Vietnamka, varí aj slovenské jedlá, ale tie vietnamské radšej. Najviac sa v kuchyni vyblázni, keď čaká návštevu, kuchtiť iba pre seba ju nebaví.



Kristina Tran nám v TV Varecha pripravila pripravila svoje obľúbené tradičné jarné závitky.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Kristina Tran s hudbou začala pod pseudonymom Layla v roku 2010. Na konte má spoluprácu s menami ako Majk Spirit, Separ, Adiss, Dano Kapitán či Tomy Kotty. Od roku 2016 spieva už pod svojím civilným menom Kristina Tran.

Ste medzinárodná rodina, u vás v kuchyni aj pri stole to určite vyzerá inak ako v bežnej slovenskej rodine. Kto teda u vás varí a kto je?

Čo si spomínam z detstva, u nás doma vždy varili mama aj otec, obaja veľmi dobre. Otec väčšinou keď prišla návšteva, keďže vietnamské špeciality boli zaujímavejšie. V bežných dňoch sme však mávali takmer každý deň ryžu. Aj na Vianoce ku kaprovi. Nikdy však nechýbal ani zemiakový šalát. Tiež sme jedli dosť pikantné jedlá. Teraz varím doma iba ja a môj partner. Je veľmi vďačný konzument, takže môžem experimentovať a vždy mu chutí. Teda aspoň sa tak tvári.

Varíte rada, to bolo vidieť u nás v TV Varecha. Ako často a kto vás to naučil?

Varím veľmi rada, keď mám pre koho. Keď je partner dlhšie v práci, tak sa mi často stane, že jem po prvýkrát až v poobedňajších hodinách. Nechce sa mi variť iba pre seba. Preto milujem aj návštevy – vtedy sa môžem v kuchyni doslova vyblázniť. Vo varení som skôr samouk. Niečo som „odkukala“ od rodičov, ale tiež občas kuchtím podľa receptov. Zaujímavé jedlá som našla napríklad v knihách od Ottolenghiho.

Varíte vietnamské aj slovenské jedlá? Ktoré máte radšej?

Áno, varím aj slovenské, aj vietnamské. V slovenskej kuchyni je veľa ťažších jedál, takže mám radšej vietnamské. Ale dobrým bryndzovým haluškám sa občas nedá odolať. Úplne najradšej mám vietnamskú polievku Pho. To je jedlo, ktoré môžem jesť každý deň.

Stretávate sa pri jedle celá rodina, ako je to zvykom vo Vietname?

Odkedy som bola po prvýkrát vo Vietname, uvedomujem si, v akom hektickom svete tu v Európe žijeme. Vo Vietname je úplne prirodzené, že na obed aj večeru sa celá rodina stretne pokope. Posadajú si na zem a doslova hodujú. Všade sú misky s rôznymi druhmi mäsa, zeleniny, listov, ovocia a len si ich podávajú. Je to úžasné a prajem si, aby sme aj u nás doma dospeli do štádia, že na to bude čas a stane sa to zvykom.

Ako sa stravujete? Máte nejaký fígeľ, ako si udržať dobrú postavu?

Odmalička som športovala, takže som si nikdy nemusela strážiť, čo a koľko jem. Som zaťažená na sladké, najmä gumené cukríky. Počas prvej vlny pandémie som sa však zrazu dostala na váhu, s ktorou som sa už necítila dobre. Začala som držať prerušovaný pôst a aj sa opäť viac hýbať. Cvičím doma aj v posilňovni. Vyše pol roka máme doma psíka z útulku, ktorý má 40 kilogramov, a vďaka nemu som nabrala aj silu, keďže nás zo začiatku vonku iba ťahal.

Prejdime od varenia k vašej profesii. Ste speváčka. Aké máte hudobné novinky?

Po niekoľkých rokoch sa mi spolu s producentom Maxom Miklošom podarilo vytvoriť EP Transmission, kde je sedem nových piesní a dvaja hudobní hostia – Tomy Kotty a Dano Kapitán. K trom pesničkám sme spravili aj videoklipy. Teraz dokončujem nové EP, kde bude ďalších päť nových pesničiek a zaujímaví hostia.

Okrem spevu sa venujete aj inej aktivite, a to tiež, dá sa povedať, na profesionálnej úrovni...

Áno, už päť rokov sa venujem aj ručnej výrobe pleteného a šitého oblečenia pod vlastnou značkou Soay. Teraz dokončujem web spojený s e–shopom, kde sa budú dať moje „handmade“ výrobky kúpiť.



Pozrite si videorecept, ktorý Kristina Tran nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist