Fedor Malík:
Smotanový kivi krém

Fedor Malík, 22. januára 2019     3 minúty čítania

Balkán je moja srdcovka. Chodím tam už štyri desiatky rokov a chodím tam rád. More, skalnaté hory a ľudia, ktorí vás neprestávajú magnetizovať. A potom ešte gastronómia. S takou sa vo svete len tak často nestretávate. A na konci chodov sladké dezerty a stoly plné ovocia.



Tam som po prvý raz v živote z krov a zo stromov oberal citróny, pomaranče, mandarínky, granátové jablká, kivi. Kivi mi učarovalo ešte počas pobytu v severochorvátskom Umagu. Tam sme pár dní pobudli u šľachtiteľa subtropického ovocia Ivicu Andrića. Spriatelili sme sa a on nám podaroval samicu a samca tej čudesnej lianovitej rastliny.

Oboch jedincov som potom zasadil do chudobnej modranskej pôdy v našej záhrade. Kivi bolo od severu chránené a kvitlo, rástlo, plodilo už po piatich rokoch ako divé. Navyše plodov malo neúrekom. Z pergoly priebežne vytlačilo vinič a rozrástlo sa na plochu pol dvora. Samica bláznila a samec nestačil s dychom.

Pred pár rokmi nám vyhynul. Poradili sme si. Dámske súkvetia počas kvetu opeľujeme cudzími samčími jedincami. Len tak ručne. Funguje to a každý rok počiatkom novembra naoberáme 2 – 3 debničky chlpatých plodov „opičieho egreša". Plody sú chutné, šťavnaté, kyselkavo–vitamínové. Keď sa uležia, hltáme ich a pripravujeme z nich malíkovské dezerty. Tu je jeden z nich.

Potrebujeme 2 kyslé smotany, 2 lyžice medu, vanilkový cukor, 2 lyžice cukru, pol kila olúpaných plodov kivi, šľahačku a pár lístkov medovky. Smotanu rozšľaháme s medom a cukrom, piškóty rozdrvíme na omrvinky. Na dno misiek poukladáme plátky kivi, na ne smotanový krém, na krém piškótové „prézle". A na piškóty opäť vrstvu ovocia, môže byť aj jeho drvina, vrstvu smotany a piškótovej posýpky. Keď vrstvenie ukončíme, vrch misiek ozdobíme šľahačkou a 2 – 3 plátkami kivi. Medovku možno nahradiť citrónovou trávou alebo lístkami mäty.

Zo zmesi mäty, medovky a „trávy" odporúčam pre deti pripraviť bylinný čaj. Dospelí vám ho piť nebudú. Tí si k smotanovému kivi krému dajú naliať deci vychladeného mladého neuburgu. Len kde ho vziať?



Diskusia k článku







 



TOPlist