Trendy:
Slovak Food Festival tento rok viac slovenský (VIDEO)

redakcia, 8. apríla 2011     7 minút čítania

Druhý ročník Slovak Food Festivalu bude 13. až 15. mája opäť na Bratislavskom hrade.

Po minuloročnom úspechu sa organizátori Slovak Food Festivalu rozhodli opäť usporiadať toto podujatie. O úspechu sa dá hovoriť v súvislosti s návštevnosťou, ktorá minulý rok presiahla číslo 15 000. Počas troch dní sa predstavilo množstvo slovenských reštaurácií a hotelov, na pódiu sa zasa prezentovalo 20 kuchárov a ďalších špecialistov v gastronomickej oblasti.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Slovak Food Festival team zľava: Justin Topolský,
Martina Luknárová, Juraj Hruška.


Záujem návštevníkov tiež mimoriadne upútala súťaž médií vo varení, kde medzi sebou bojovalo 11 tímov a ktorej sa zúčastnilo aj naše vydavateľstvo. Podporiť nás prišlo množstvo našich „varecháčov“, reportáž z podujatia pod názvom Fanúšikovia Varechy prevalcovali Slovak Food Festival! sme vám vtedy priniesli aj na našej stránke.

Aj tento rok sa podujatie uskutoční v exteriéroch Bratislavského hradu, v areáli plnom zelene, s nádherným výhľadom na historické centrum nášho hlavného mesta. Organizátori opäť návštevníkom odporúčajú priniesť si so sebou deky na sedenie na tráve, čas vonku si tak môžu vychutnať príjemným piknikom na jednom z najkrajších miest v Bratislave. Podujatie sa začína v piatok 13. mája na obed, a trvať bude až do nedele 15. mája, do večerných hodín..

Na Slovensku máme kvalitné jedlo

Hlavná organizátorka podujatia Martina Luknárová na tlačovej besede predstavila kuchárov a tiež milovníkov dobrého jedla, ktorí spolu s ňou pomáhajú organizovať tohtoročný festival. Pozvanie k organizácii prijal aj šéfkuchár dubajského kráľa Juraj Kalna, ktorý síce na podujatí vzhľadom na pracovné povinnosti nebude, ale aj napriek tomu sa bude snažiť prispieť pomocou pri príprave tohto festivalu.

„Veľmi sa mi pozdáva práca organizátorov podujatia, so spoluorganizátorom festivalu - šéfkuchárom Jurajom Hruškom sa poznám dva roky, mali sme tú možnosť spolu aj pracovať, dokonca za mnou prišiel aj do Dubaja. Je super vidieť, že sa snažia aj týmto spôsobom podporiť slovenskú kuchyňu. Kvalita, čo sa týka jedla, na Slovensku je. Čím viac takýchto podujatí sa bude konať, tým budeme mať viac dobrých kuchárov, ktorý sa budú snažiť byť dobrí, aby mohli byť na svoje remeslo pyšní,“ vysvetlil šéfkuchár v Dubaji Kalna.

Podujatím bude moderátorsky aj tento rok sprevádzať známy gurmán a milovník dobrého jedla Justin Topolský. Pre hostí je pripravených 48 výstavných stánkov, kde sa budú prezentovať slovenské reštaurácie, slovenské hotely a producenti z potravinárskeho segmentu, ktorí vyrábajú na Slovensku to najlepšie, čím môžu bez problémov konkurovať aj v zahraničí. Filozofiou festivalu je tiež podpora a prezentácia Slovákov, úspešných kuchárov zo zahraničia, ktorý majú slovenský pôvod, ale pracujú v zahraničí a niečo tam dokázali.

Predstavia sa aj slovenské regióny

Minulý rok bol hosťom festivalu pán Rabina z Rakúska, tento rok príde šéfkuchár, ktorý varí v Londýne. Novinkou bude prezentácia regiónov Slovenska, ktorých sa prihlásilo celkovo osem. Prezentovať sa budú kuchyňou, receptami a produktmi, ktoré sú pre daný región typické.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Zľava: šéfkuchári Juraj Hruška a Juraj Kalna.


Juraj Hruška z Gourmet clubu si myslí, že hostia sa určite nebudú nudiť. „Na festivale chceme prezentovať nové, trochu iné štýly varenia a techniky, než na aké sme možno na Slovensku zvyknutí, určite bude sa na čo tešiť. Každý kuchár alebo barman, ktorý sa bude prezentovať bude mať pripravených minimálne 15 až 20 degustačných porcií. Skúsenosť z minulého roka ukázala, že ich je treba väčší počet, aby aj viacej návštevníkov mohlo ich výtvory ochutnať,“ vysvetľuje šéfkuchár Hruška.

Úspechu tohtoročného festivalu verí aj jeho riaditeľka Martina Luknárová. „Jednou z noviniek bude aj spolupráca s Ústredím ľudovej umeleckej výroby, ktoré bude predvádzať pre hostí tradičné ľudové remeslá, vyrábať veci z hliny, či z dreva. Ostatné veci budú fungovať ako minulý rok, každú celú hodinu bude prezentácia na pódiu, ktoré budú tvoriť najmä predstavitelia Gourmet klubu, ale aj rôzni pozvaní hostia,“ vysvetlila Martina Luknárová. Mimo kuchárov sa budú prezentovať aj barmani, vinári a vystavovatelia. Po skončení kuchárskych šou bude pripravený aj zaujímavý kultúrny program.

Vstup je zadarmo, uvidíte aj hokej

Aby sme nezabudli, vstup na festival je pre všetkých návštevníkov zadarmo. Pri vstupe do označeného areálu sa budú predávať balíky festivalových lístkov. Po skúsenostiach z minulého roka budú tento krát k dispozícii 2 druhy balíčkov – prvý v hodnote 6 € za ktoré dostanete 5 lístkov a druhý za 12 €, za ne dostanete 10 lístkov. Tieto budú slúžiť ako peniaze, ktorými sa bude platiť za jedlá, prípadne produkty v stánkoch vystavovateľov.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Atmosféra na Slovak Food Festivale minulý rok.


Ako ste si iste všimli, festival sa uskutoční počas vrcholenia hokejových majstrovstiev sveta, organizátori však mysleli aj na toto. V areáli konania festivalu bude preto stan s obrazovkami, kde si budú môcť návštevníci pozrieť hokejové zápolenie v priamom prenose. Dajú sa tak spojiť dve príjemné veci – výborné jedlo a všetko s ním spojené, a pri tom si pozrieť aj finálový zápas v hokeji, v príjemnom prostredí na čerstvom vzduchu. Čo viac si môže človek priať? Azda už len dobré počasie.

Tím redakcie Varecha.sk prisľúbil svoju účasť na súťaži médií vo varení, tak vás srdečne všetkých pozývame, príďte nám držať palce. Dúfame, že sa stretneme v čo najväčšom počte, a opäť festival „prevalcujeme“ našou povestnou spolupatričnosťou :-D. Uvidíme, či budú úspešnejší naši hokejisti, alebo tím Varechy. A možno budeme oslavovať dvakrát!




Komerčná informácia





Diskusia k článku

zdezda
už sa tešíííííííím, páči sa mi, že tam budú aj stánky s typickými slovenskými jedlami, z niektorých našich regiónov :-)
jerica
Bolo výborne , len ten vietor znepríjemňoval pohodu , dúfam že bude dobré počasie.






 



TOPlist