Skúste to:
Halloumi, syr ako stvorený na panvicu. Ako ho urobiť čo najchrumkavejší?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Tento syr sa pri tepelnej úprave nerozteká, a to je jeho veľká devíza, pretože sa dá výborne opiecť.



Foto: Shutterstock

Syr halloumi je známy 2000 rokov, my ho poznáme možno dvadsať, ale za ten čas sa stal obohatením mnohých jedálničkov. Buď len tak opečený samotný, alebo ako súčasť wrapov, burgerov, špízov či šalátov. Ako ho urobiť čo najchutnejší a najchrumkavejší?

Najprv ho namarinujte

Halloumi sa vyrába zo zmesi ovčieho, kravského a kozieho mlieka, takže má celkom výraznú chuť, ale ešte lepší bude, keď ho namarinujete aspoň dve hodiny, ale ideálne ešte dlhšie.

Tradičná marináda obsahuje mätu, citrónovú šťavu a čili. Zmiešajte 100–120 ml oleja, 3 PL citrónovej šťavy, 2 ČL medu, 1 strúčik nasekaného cesnaku, 1 nasekanú červenú čili papričku a pridajte lístky z troch stoniek mäty a tymianu. Halloumi vyberte z obalu, ak treba, osušte ho papierovou kuchynskou utierkou, nakrájate na 1–1,5 cm hrubé plátky a zalejte ho marinádou. Pred opekaním či grilovaním bylinky odstráňte, pretože sa rýchlo pripália.

Nenáročne na panvici

Ak chcete halloumi opiecť na panvici, použite nepriľnavú alebo grilovaciu panvicu. V grilovacej ho opekajte na strednom ohni 3–4 minúty z každej strany, kým sa objavia charakteristické hnedé pásiky a syr zozlatne. V nepriľnavej panvici ho opekajte 4–6 minút, kým nebude zo všetkých strán zlatistý.



Foto: Shutterstock

Dá sa piecť aj v rúre

Aj v rúre sa halloumi pripravuje jednoducho, jediná nevýhoda je, že syr potrebuje trochu viac času, aby získal farbu. Odporúča sa ho piecť ho pri teplote 200 stupňov spolu so zeleninou – napríklad s cuketou, paprikou a paradajkami. Za necelých 30 minút máte hotové kompletné jedlo.

Toto zaistí chrumkavý výsledok

Najchrumkavejšie halloumi urobíte, keď ho fritujete alebo vyprážate v oleji. Namarinovaný syr obaľte v múke, ak máte nemarinový, tak ho nakrájate na plátky alebo hranolčeky a obaľte v zmesi múky a korenín. Zohrejte asi 1 liter oleja na 170 °C a vyprážajte po malých dávkach asi 2-3 minúty, kým nebude zlatohnedý. Je potrebné, aby boli kúsky úplne ponorené v oleji.

Udomácnil sa aj na grilovačke

Mnohí už objavili čaro halloumi, ktoré na letnej grilovačke dokáže obohatiť ponuku a uspokojiť tých, ktorí nekonzumujú mäso. Výborne drží tvar aj pri silnom ohni. Gril predhrejte, marinovaný syr nechajte odkvapkať a položte ho na grilovaciu tácku. Alebo ho potrite olejom a položte priamo na rošt. Grilujte 3–4 minúty z každej strany.

Pozrite si aj ďalšie tipy, čo pripraviť s halloumi syrom:





ANKETA: Už ste niekedy skúšali opiecť syr halloumi?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku










TOPlist