Skamaráťte sa:
Ako pripraviť jedlo v nerezovej panvici bez pripálenia? Chce to tréning a naše užitočné rady

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Pre kuchárskych začiatočníkov môže byť nerezová panvica postrachom. Dôvodom je najmä obava, že sa na nich pokrm pripáli. Pri správnom používaní však nič také nehrozí.



Foto: Shutterstock

Nerezové panvice sú odolné, univerzálne a vhodné na prípravu všetkých druhov jedál. Ich veľkou výhodou je ich povrch, ktorý sa na rozdiel od nepriľnavých panvíc, časom nepoškodí. Navyše, ak má panvica aj nerezovú rúčku, je vhodná aj do rúry.

Panvica z nerezu je napriek nováčikovským obavám z pripálenia priam ideálna na prudké opekanie mäsa, smaženie zeleniny, prípravu vajec a ďalších jedál, ktoré si vyžadujú vyššie teploty. Hoci neobsahuje chemické povlaky, pri správnom používaní dokáže byť takmer nepriľnavá.

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že sa vám príprava jedál na nerezovej panvici pravdepodobne nepodarí na prvý raz, ale tréning a dobré rady robia majstra. S nerezovou panvicou sa skrátka treba skamarátiť.

Poriadne zohriatie je základ

Nerezovú panvicu treba na samotné varenie najprv pripraviť. Pred pridaním oleja je nutné panvicu najskôr zahriať, to je základ, aby sa jedlo nepripálilo.

Nechajte ju zohrievať na stredne silnom stupni 2 až 3 minúty. Skúšku teploty môžete urobiť kvapkou vody, ktorú do panvice pridávajte každých 10 až 15 sekúnd – ak sa voda rozpadne na malé guľôčky „tancujúce“ po povrchu takmer ako ortuť, panvica je pripravená. Ak tento pravý moment premeškáte, voda sa rýchlo vyparí. Vtedy musíte nechať panvicu trochu ochladiť. Presný návod nájdete v tomto videu:



Zdroj: YouTube/The Prince Eats

Nešetrite olejom

Po zahriatí panvice do nej pridajte olej. Olejom nešetrite, mal by byť rovnomerne rozložený po celej ploche panvice. Ak sa začne jemne trblietať, je to signál, že môžete začať variť.

Tip: Nie je pravda, že kovové kuchynské nástroje nerezovú panvicu nepoškodia. Ak chcete, aby vám slúžila dlho, používajte drevené, teflónové alebo silikónové pomôcky.

Panvicu neprepĺňajte

Osušené suroviny izbovej teploty do panvice pridajte až keď je olej horúci. Ak by ste to urobili skôr, mohli by sa prilepiť ku dnu panvice. Prilepeniu zabránite aj tým, že panvicu nepreplníte. Nechajte jedlu dostatok priestoru, aby sa mohlo variť rovnomerne.



Foto: Shutterstock

Suroviny neodlepujte

Nehýbte surovinami na panvici príliš skoro, neodlepujte ich od dna - najmä v prípade steakov či volského oka je trpezlivosť namieste. Tie sa môžu zo začiatku prilepiť, ale keď sa správne opečú, uvoľnia sa z panvice samovoľne.

Keďže nerezová panvica udržiava teplotu dlhšie, znižovanie teploty ohrevu robte v predstihu, aby ste zabránili spáleniu jedla.

Studené jej nesvedčí

Pri správnej starostlivosti vám nerezová panvica vydrží roky a nemusíte ju, ako v prípade panvíc s nepriľnavými povrchmi, meniť po čase za novú.

Pripálené zvyšky môžu ovplyvniť ďalšie varenie, preto treba panvicu po každom varení dobre umyť. Po príprave jedla panvicu nechajte vychladnúť, neponárajte ju do studenej vody, ani do nej nelejte studenú vodu. Predídete tak jej deformáciám.

Tip: Rovnako ako studená voda môžu na rozohriatu panvicu pôsobiť aj mrazené potraviny. Predtým, než ich vložíte do panvice, vytvorte bariéru z oleja, prípadne omáčky.

Panvicu nedávajte do umývačky riadu, umyte ju ručne s bežným saponátom a hubkou na riad. Do teplej panvice môžete tiež naliať horúcu vodu a nechať niekoľko minút postáť. Potom jej povrch vyčistite nylonovou hubkou, nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky. Na záver panvicu vyutierajte dosucha.



Foto: Shutterstock

Do viac znečistenej panvice nalejte vodu, priveďte ju k varu a miešaním vareškou pripálené zvyšky oddeľte od dna.

Alebo si zoberte na pomoc sódu bikarbónu. Do mierne vychladnutej panvice nasypte sódu bikarbónu, zalejte ju trochou vlažnej vody a nechajte prebublať. Dajte pozor na to, aby sa neodparila všetka voda, a sóda bikarbóna sa nepripálila na dno panvice. Po rozpustení sódy bikarbóny vyčistite povrch nylonovou hubkou a utrite dosucha.



ANKETA: Používate doma nerezovú panvicu?

65,0%



35,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist