S jedlom do prírody:
Ako sa zbaliť na piknik, aby nič nevytieklo a mali ste všetko poruke

Jana Klimanová, 18. júna 2024     5 minút čítania

Plánujete ísť na piknik a rozmýšľate, ako zabaliť a preniesť všetky tie dobroty, ktoré ste nachystali? Poradíme vám.



Foto: Shutterstock

Tekutiny

Použitie nádob s tesne priliehajúcimi viečkami je pri tekutinách samozrejmosťou. Ak sa chcete poistiť, medzi viečko a nádobu môžete vložiť ešte potravinovú fóliu.

Pri tekutých potravinách nádoby nepreplňte, nechajte určitý priestor, aby ste zabránili ich rozliatiu.

Ak prepravujete omáčky a dresingy, zabaľte pre istotu nádobu ešte aj do alobalu. To platí takisto v prípade polievok. Akých? Na pikniku najlepšie osvieži studené gazpacho.

Sklenené nádoby zabaľte na čas prepravy pre istotu ešte do utierky alebo bublinkovej fólie. Umiestnite ich do prepravky alebo prenosnej chladničky tak, aby nemali priestor na pohyb.

Piknikový kôš alebo batoh?

Oldschoolový piknikový kôš je krásny, ale, priznajme sa, komu sa s ním chce ťahať, najmä ak náš piknikový cieľ nie je pár metrov od auta? Ak plánujete piknik na vzdialenejšom mieste, siahnite radšej po piknikovom batohu, ktorý odnesiete na chrbte.



Foto: Shutterstock

Čo namiesto ľadu

Počas teplých a horúcich dní sa nezaobídete bez chladiacej tašky. Potraviny môžete uložiť aj do termovaku. A nemusíte so sebou vôbec ťahať chladiace tehličky. Miesto nich použite napríklad vrecko s mrazeným hráškom a zabijete dve muchy jednou ranou. Po jeho rozmrazení máte chutnú prílohu navyše. Rovnako môžete na chladenie použiť zmrazený džús alebo citronádu.

Najlepšie je jedlo do ruky

Ak pripravujete teplé jedlá, zvoľte také, ktoré chutia aj po vychladnutí - vhodné sú cestoviny alebo grilovaná zelenina, roastbeef, vyprážané rezne, kuracie stehienka či fašírky. Predtým, než ich zabalíte, nechajte ich vychladnúť.

Nič nepokazíte ani nátierkami, ktoré môžete vkusne nachystať do širších zaváraninových pohárov. Vhodné sú tiež pokrmy, ktoré sa dajú jesť jednou rukou a na konzumáciu ktorých nepotrebujete príbor - slané koláče, wrapy a sendviče s kúskom mäsa či šunky či zeleninové pre vegetariánov.



Foto: Shutterstock

Po jednom ich zabaľte do potravinárskej fólie. Fólia suroviny udrží čerstvé a zabráni, aby jedlá absorbovali pachy z okolia. Takto zabalené porcie vložte do mikroténového alebo ekologickejšieho papierového vrecka, prípadne do vrecka s rýchlouzáverom. Sendviče a obložené chlebíky môžete zabaliť aj do papiera na pečenie.

Šalátové listy doma po umytí osušte, vložte ich do nádoby s uzáverom, ale predtým ich prekryte papierovou utierku namočenou vo vode. Listy zostanú dlhšie svieže.

Zeleninu nakrájajte na paličky, ovocie môžete napichať na špajle ako špízy. Pomôže vychytávka s jablkom - jablko nakrájajte na mesiačiky, tie spojte do pôvodného tvaru a upevnite po obvode gumičkou, aby rezné plochy neobschli a nezoxidovali.



Foto: Shutterstock

Sladká bodka ku káve

Ak má byť piknik dokonalý, na záver nesmie chýbať šálka kávy, ktorú si prinesiete v termoske. No a ku káve patrí aj dobrý koláč.

Najvhodnejšie sú koláče bez krémových plniek, ideálna je bábovka či bublanina. Tie si nakrájajte ešte doma alebo upečte radšej samostatné porcie, napríklad muffiny. Na ich prevoz stačí plastová nádoba.

Do malých zaváraninových pohárikov s viečkom môžete pripraviť aj dezerty vo forme ovocných pohárov.

Ukladajte naopak

Do koša, chladiaceho boxu alebo batohu ukladajte jedlo a nápoje v opačnom poradí, ako ich budete servírovať.

Okrem jedla, samozrejme, nezabudnite na vodeodolnú piknikovú deku, opaľovací krém, repelent, servítky, vlhčené obrúsky, otvárače na fľaše alebo konzervy, nôž a vrece na odpadky.



ANKETA: Chutí vám jedlo viac na čerstvom vzduchu?

90,0%



10,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist