Pšenové guľky
Pšenové guľky

Pšenové guľôčky so syrom a slaninou fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 14. septembra 2025
Pšenové guľôčky so syrom a slaninou (fotorecept)
Foto: tejaja

Aj pšeno patrí k surovinám, ktoré sa v našich domácnostiach veľmi nepoužívajú. Pritom je prirodzene bezlepkové, takže výhodné aj pre tých, čo lepok Zobraziť celý popisAj pšeno patrí k surovinám, ktoré sa v našich domácnostiach veľmi nepoužívajú. Pritom je prirodzene bezlepkové, takže výhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu. Dá sa použiť na sladké aj slané jedlá. Tieto guľôčky sú robené naslano.

3-4
porcie
45 (+ chladnutie) minút
príprava

Suroviny

250 g
4 dl
1 ks
2 PL
čerstvé  (podľa chuti)
Na posypanie:
100 g
150 g



Postup

  1. 1

    Pšeno uvaríme v mlieku s troškou soli domäkka. Zakryté necháme úplne vychladnúť. Môžeme variť aj vo vode, ale uvarené v mlieku je chutnejšie.

  2. 2

    Potom k nemu pridáme vajce, múku, nasekané bylinky, korenie a soľ a rukou dobre premiešame. Použila som tentokrát feniklovú vňať, ale je možné použiť čerstvú majoránku, saturejku a iné bylinky.

    Pšenové guľôčky so syrom a slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vlhkými rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 3 cm.

    Pšenové guľôčky so syrom a slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Guľôčky varíme v osolenej vode 8 minút. Potom ich vyberieme dierkovanou naberačkou a ukladáme na taniere.

  5. 5

    Kým sa guľôčky varia, nakrájame na kocky slaninu a vyškvaríme ju. Na tanieri polejeme guľôčky slaninou aj s výpekom a posypeme syrom. Ihneď podávame.

Diskusia k receptu

haji
Neotřelé gulky na slano, pěkný receptík.
1x hanis
chemik
Dík za neběžný recept na slano místo pšenové kaše. Pokud uvařené kuličky budou pevně držet pohromadě, zkusím je i opéct na sádle.
1x haji