![](/uploady/velky-shutterstock_1974102593.jpg)
Foto: Shutterstock
Fazuľa je jednou z najvýživnejších a najuniverzálnejších potravín. Ak nemáte čas na namáčanie a varenie suchej fazule, ktorú chcete použiť na prípravu jedla, konzervovaná fazuľa je skvelým riešením.
Rôzne druhy, rôzne využitie
Na trhu sú dostupné rôzne druhy konzervovanej fazule, ktoré sa hodia na širokú škálu receptov. Biela fazuľa (napr. cannellini alebo maslová fazuľa) je skvelá do polievok, šalátov a pyré. Červená fazuľa (red kidney) je zas ideálna do chilli, mexických jedál alebo karí. Čierna fazuľa sa hodí sa do mexických jedál - wrapov, tacos aj k avokádovému guacamole. Adzuki fazuľa sa zase často sa využíva v sladkých receptoch, pretože má jemnú sladkastú orechovú chuť.Treba ju scediť a opláchnuť?
Konzervovaná fazuľa je už predvarená, stačí ju pridať priamo do jedla, prípadne krátko zohriať. Vo väčšine prípadov je vhodné fazuľu pred použitím scediť a opláchnuť. Tekutina v konzerve obsahuje soľ a škrob, ktorý môže zmeniť chuť a konzistenciu jedla. Ak však varíte jedlo, kde chcete viac chuti a krémovosti ako sú napríklad omáčky alebo polievky, môžete tekutinu použiť.Nespotrebovali ste všetku fazuľu z konzervy? Preložte ju z plechovky do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ju čistou vodou. Skladujte ju v chladničke a spotrebujte do 2-3 dní. Ak máte otvorených viac konzerv, fazuľu zmiešajte a vytvorte si vlastnú fazuľovú zmes na polievky či šaláty.
Konzervovaná fazuľa sa dá zmraziť. Stačí ju rozložiť na plech, zamraziť a potom presypať do uzatvárateľného vrecúška.
![](/uploady/velky-shutterstock_2466763079.jpg)
Foto: Shutterstock
Kde všade ju môžete použiť
Uplatnenie fazule z plechovky je naozaj všestranné, dá sa použiť do mnohých jedál, ale aj pri pečení sladkých koláčov.Polievky
Pre bohatšiu chuť a extra dávku bielkovín pridajte bielu fazuľu do krémových polievok, napríklad paradajkovej alebo zeleninovej. Takáto polievka dokáže oveľa viac zasýtiť.
Šaláty
Aj bežný zeleninový šalát môžete obohatiť fazuľou, po takomto šaláte vás hlad len tak ľahko nezaskočí. Skúste napríklad čiernu fazuľu v spoločnosti avokáda, paradajok a limetkovej šťavy.
![](/uploady/velky-shutterstock_687437323.jpg)
Foto: Shutterstock
Nátierky a dipy
Z bielej fazule si môžete pripraviť jemnú nátierku s cesnakom a citrónovou šťavou. Dá sa spracovať podobne ako cícer aj na hummus, teda rozmixujte ju s cesnakom a trochou sezamovej pasty tahini. Nezabudnite olivový olej a soľ a k chlebovým plackám máte ideálnu prílohu.
Hlavné jedlá
Červená fazuľa sa perfektne hodí do chilli con carne alebo hustých gulášov. Pridajte fazuľu do cestovín s paradajkovou omáčkou pre vyššiu nutričnú hodnotu. Upečte si zeleninové fašírky z čiernej fazule, ovsených vločiek a byliniek. Nezaškodí pridať aj nejaký syr, prípadne mleté mäsko. Vytvarujte a upečte ich ako burgery a servírujte v žemli.
Sladké prekvapenie
Adzuki fazuľa alebo červená fazuľa sa využíva aj v sladkých receptoch. Napríklad čokoládové brownies z fazule sú vláčne, bezlepkové a plné bielkovín. Ak časť fazule pridáte ku gaštanom a spolu rozmixujete, získate väčšie množstvo chutného gaštanového pyré, trebárs na roládu.
Diskusia k článku