Fedor Malík:
Rebarborové palacinky

Fedor Malík, 7. júna 2016     2 minúty čítania

Náš sused Miško prežil väčšinu života na Ostravsku. Pracoval tam pre blaho spoločnosti, založil si rodinu a dýchal tam nedobrý vzduch.



Prišiel dôchodok a nostalgia k rodnému kraju ho premohla. Každé dva týždne prebýva pár dní v modranskom rodičovskom dome. Kosí trávu, stará sa o pár viničov a striedmo popíja malokarpatské červené.

V rohu jeho záhrady rastie rebarbora. Jeho manželka Vlaďka vie, ako na ňu. Vždy začiatkom leta ju „schosňuje“ do podoby chutných koláčov. Tohto roku nás znovu prekvapila. Pripravila nám rebarborové palacinky. Nie však ledajaké. V ceste na ne vymenila hladkú múku za špaldovú.

K 150 g múky pridala štyri vajcia, 100 g rozpusteného masla, štyri lyžice minerálky a štipku soli. Bezhrudkové cesto nechala polhodinku odstáť a potom na horúcom oleji piekla tenké palacinky do zlata.

Palacinkovú plnku pripravila z pol kila rebarbory. Tú umyla, olúpala, očistila a pokrájala na menšie kúsky. Dala ich variť do hrnca a keď boli mäkučké, pridala čajovú lyžičku citrónovej kôry, 200 g medu a 50 ml pomarančového koncentrátu. Rebarborový „zázrak“ potom zahustila varom do podoby nenewtonovskej kvapaliny. Voňavou plnkou potrela palacinky, zrolovala ich a posypala ešte vanilkovým cukrom.

Špaldovo-rebarborové „crèpes“ krásne vyzerali a lascívne provokovali. Zapíjali sme ich našim polosuchým tramínom z honu Plázle...



Diskusia k článku

venusa
Kde kuknem, sama rebarbora-;) ta moja z kúta sa az dožaduje pozornosti. Kazdy rok z nej robím klasicky kysnutý s posypkou na ktorú prihodim mandľové lupienky. Rebarbora znesie veľa cukru aj tak je furt kyselkava. Naposledy som ju podusila na karameli a s tym istým postupom a trochu pomohol od kyslosti, skúste, kto to ma tak rad.
Tie palacinky s rebarborou naplnou skúsim, nic proti spadlovej, ale u nas budu z klasickej.






 



TOPlist