Rady od profíka:
K jarným sviatkom patrí aj jahňacina. Ako ju čo najlepšie pripraviť, nám prezradil Marcel Ihnačák

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     5 minút čítania

Čo nám poradil známy šéfkuchár, aby sme si pôžitok z tohto vzácneho mäsa nepokazili?



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vzácne mäso

Jahňacina je vyniká nielen svojou chuťou, štruktúrou, krehkosťou, ale aj nutričnou hodnotou. Najkvalitnejšie jahňacie mäso pochádza z druhého konca sveta, z Nového Zélandu, tamojšie jahňatá majú viac svaloviny ako „naše“ európske. Jahňatá sa chovajú aj na Slovensku, ale väčšina sa stále vyváža. U dobrého mäsiara sa však kvalitné jahňacie mäso dá zohnať.

Krátky čas prípravy

Výhodou jahňacieho mäsa je, že čas prípravy, keďže ide o mladé zvieratá, je polovičný v porovnaní s časom prípravy mäsa z akýchkoľvek dospelých zvierat.

Ako ho nevysušiť

Jemná štruktúra mäsa a krátky čas prípravy je na jednej strane výhodou, na druhej strane treba dávať pozor, aby sme mäso nepripravovali príliš dlho a nevysušili ho.

Ak mäso dusíme, ale najmä ak ho pečieme, je alfou a omegou často ho polievať výpekom. Ak ho máme už v pekáči málo, tak treba doň doliať biele víno alebo vodu. Na jahňacinu používame vždy biele víno, nie červené.

Ak pečieme mäso v rúre, napríklad stehno, začneme pri 180 °C, ale potom teplotu znížime na 130 °C. Zabezpečíme tak, že mäso bude šťavnaté.

S dochucovaním opatrne

Jahňacie mäso možno ochutiť bylinkami či cesnakom, musíme však byť opatrní. Ak ich dáme veľa, prekryjeme jemnú a delikátnu chuť mäsa.



Foto: Lidl

Nie je to jeho srdcovka
Keď sme sa šéfkuchára Marcela Ihnačáka pýtali, ako s jahňacím mäsom nakladať, ochotne nám poskytol svoje profesionálne rady. So smiechom však dodal, že sami v detstve chovali jahniatka a ich plač sa mu zaryl hlboko do pamäti, a preto nie je dodnes až takým veľkým fanúšikom tohto mäsa.



Lahôdka zvaná kotlety

Najlahodnejšou, ale aj najdrahšou časťou jahňacieho mäsa sú kotletky, teda chrbtová časť. Ich mäso je také jemné, že na prípravu stačí niekoľko desiatok sekúnd.

Najlepšie ich pripravíte tak, že ich z každej strany opečiete na olivovom oleji asi po 30 sekúnd, potom pridáte kúsok masla, podlejete vínom, prikryjete a minútku dusíte.

Príloha ako bodka na i

K jemnému jahňaciemu mäsu sa hodia aj jemné prílohy, ktoré jeho chuť neprebijú. Výborná je napríklad špargľa. Ak jej sezóna ešte nie je, tak vhodná je brokolica či cuketa. Každú zeleninu môžeme dochutiť bylinkami, prípadne aj troškou čili.

Celé či rozporciované jahňa?

V niektorých mäsiarstvach prijímajú objednávky na celé jahňatá či na polovičky jahniat. Ak vás takáto kúpa láka, vedzte, že najlepšie sa oplatí, ak chcete robiť hostinu pre viac ľudí a jahňa máte možnosť upiecť v celku.

Samozrejme, jahňa možno kúpiť aj tak, naporciovať, časť pripraviť a časť dať do mrazničky, ale... Musíte mať doma príslušenstvo, ktorým ho možno naporciovať, takže nevyhnutnosťou je ostrý nôž a sekáčik.

Tiež treba vedieť, že z finančného hľadiska nie je kúpa celého jahňaťa oveľa výhodnejšia. Kilogramová cena je síce nižšia, ale pri celom jahňati tvoria polovicu kúpenej „suroviny“ kosti a niečo aj odpad, teda časti, ktoré sa nedajú využiť.

Pripravte si jahňaciu špecialitu podľa Marcela Ihnačáka:

Alebo si vyberte niektorý z receptov našich prispievateľov:




ANKETA: Chutí vám jahňacina?

90,0%



10,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist