Prínosné bobule:
Arónia je kráľovná antioxidantov. Ako z nej vyťažiť maximum pre svoje zdravie?

Jana Klimanová, 14. septembra 2024     7 minút čítania

Užitočné tipy, ako drobné bubule spracovať, aby ste z nich profitovali celú zimu.



Foto: Shutterstock

Arónia čiernoplodá, nazývaná aj jarabina čierna, sa zbiera najčastejšie na konci leta alebo začiatkom jesene, keď sú bobule úplne zrelé. Zrelosť bobúľ naznačuje ich tmavá, takmer čierna farba a charakteristická, sladkokyslá chuť. Jej plody sa môžu konzumovať priamo (odporúča sa 1 PL bobúľ denne), ale dajú sa použiť podobne ako čučoriedky do koláčov aj slaných omáčok.

Pomáha na cievy aj na cukrovku

Arónia je známa svojím vysokým obsahom antioxidantov, najmä antokyanínov, ktoré sú zodpovedné za jej tmavú farbu. Tieto antioxidanty pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a môžu prispieť k zníženiu rizika chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Okrem toho arónia obsahuje rutín, ktorý podporuje pevnosť ciev, vysoký obsah vitamínu C, vitamíny A, B, E a K, ako aj minerály železo, vápnik, sodík, jód a draslík.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny je užitočná pri problémoch s trávením. Prospešná je aj pri cukrovke – obsahuje totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Arónia je tiež účinnejšia pri infekcii močových ciest ako brusnice.

Ak ste nazbierali veľké množstvo plodov arónie a nemôžete ich hneď skonzumovať alebo spracovať, tak ako väčšinu bobuľových plodov, aj aróniu môžete mraziť či sušiť.

Mrazenie

Po umytí a osušení bobule vysypte v jednej vrstve na plech a vložte do mrazničky. Až po zmrazení ich presypte do plastových nádob alebo vreciek. Mrazenú aróniu môžete pridať do jogurtov, smoothies, koláčov, do omáčok či marinád. S receptom na zaujímavý spôsob spracovania arónie sa na Varecha.sk podelila naša prispievateľka @zolik:

Sušenie

Ak nemáte sušičku ovocia, bobule sušte na plechu v rúre pri nízkej teplote. Nastavte spodný a horný ohrev a teplotu na 50 °C, sušenie by malo trvať približne dve hodiny.

Sušené bobule uchovávajte v dobre uzatvorených nádobách na chladnom, tmavom a suchom mieste. Sú ideálne na prípravu čajov alebo ako prísada do rôznych jedál.

Domáci džem z arónie

Džem z arónie je univerzálny - skvelý na použitie v dezertoch, v sladkých receptoch, hodí sa k mäsovým pokrmom, najmä ku kačacine či husacine.



Foto: Shutterstock

Potrebujeme:
  • 500 g bobúľ arónie
  • 350 g cukru
  • vodu
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • najemno nastrúhanú kôru z polovice pomaranča alebo citrónu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • štipku soli

  • 1. Plody arónie umyjeme a odstránime z nich stonky. Bobule vložíme do vyššieho hrnca. Zalejeme vodou tak, aby boli všetky pod vodou. K arónii pridáme zázvor a nastrúhanú kôru z citrusov.
    2. Džem privedieme k varu a povaríme 2-3 minúty. Keď bobule začnú púšťať šťavu a praskať, všetko v hrnci rozmixujeme ponorným mixérom. Ak chceme jemnejší džem, zmes precedíme cez sitko a vrátime späť do hrnca.
    3. Pridáme cukor so soľou a zmes varíme, kým sa všetko nerozpustí a džem nezhustne. Zaberie to asi 10-15 minút. Následne džem odstavíme z platne a primiešame 1 PL citrónovej šťavy. Ešte horúci aróniový džem plníme do zaváraninových pohárov, ktoré obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

    Zdroj: starkl.sk


    Aróniový sirup bez varenia

    Skvelý sirup na podporu imunity je veľmi osviežujúci. Dá sa zamiešať do smoothies, ktorému pridá zaujímavú chuť a zvýši jeho nutričnú hodnotu. Vhodný je tiež ako poleva na palacinky, do rôznych dezertov či na zmrzlinu. Môžete ho zmiešať s bielym jogurtom alebo tvarohom. Výborne sa hodí aj do marinád, na dochuteniu jedál z mäsa, a to najmä diviny, kačky alebo husi.



    Foto: Shutterstock

    Na 2 litre sirupu z arónie budeme potrebovať 1 l čerstvej šťavy z umytých plodov. Ak nemáme odšťavovač, môžeme bobule rozmixovať a precediť cez jemné sitko alebo plátno.

    Potrebujeme:
  • 1 l šťavy z arónie
  • 2 kg trstinového cukru
  • 1 l vody
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • ľubovoľné - škorica, pomarančová kôra, medovka alebo mäta

  • 1. Šťavu z arónie nalejeme do hrnca a pridáme vodu. Prisypeme cukor a kyselinu citrónovú. Všetko spolu miešame, kým sa cukor nerozpustí.
    2. Chuť aróniového sirupu môžeme ozvláštniť pridaním škorice alebo pomarančovej kôry či rôznych byliniek ako medovka alebo mäta.
    3. Hotový sirup nalejeme do fliaš, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke.

    Najviac živín sa zachová pri výrobe sirupu za studena. Ak chcete, aby vám vydržal dlhšie, sirup v bode 2. povarte. Uzatvorené fľaše so sirupom sterilizujte 20 minút na 70 °C.

    Aróniový likér ako liek

    Ako z každého ovocia, aj z arónie sa dá vyrobiť alkohol. Pre vysoký obsah antioxidantov sa víno z arónie považuje za liek. Rovnako aj likér, ktorý je pre svoju príjemnú chuť vhodný ako digestívum. Jeho príprava nie je zložitá, potrebuje len čas - 4 až 6 týždňov:



    Zdroj: SimplyClever

    Aróniová tinktúra pre zdravie



    Foto: Shutterstock

    Potrebujeme:
  • 1 diel bobúľ arónie (môžu byť aj sušené)
  • 3 diely alkoholu (vodka alebo domáca pálenka)

  • 1. Bobule dáme do uzatvárateľného skleneného pohára a zalejeme alkoholom. Necháme lúhovať tri týždne pri izbovej teplote.
    2. Po tomto čase zmes precedíme do menších uzatvárateľných nádob.
    3. Užívame 3-krát denne po 20 kvapiek.




    ANKETA: Rastie niekde vo vašom okolí arónia?

    86,7%



    13,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist