Fedor Malík:
Presladký pôžitok

Fedor Malík, 29. októbra 2009     2 minúty čítania

Nedávno som navštívil vinárstvo Josefa Biffara vo falckom Deidesheime. Išli sme tam kvôli vínu a našli sme tam čosi úplne iné. Bolo to sladšie ako med a napriek tomu to v ústach pálilo.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Už pred tisíckami rokov to milovali egyptskí faraóni a o čosi neskôr i starí Gréci a Rimania. V našich končinách sme to dlhé stáročia nepoznali. Až kedysi koncom stredoveku to pod Ďumbierom vykopal neznámy bylinkár – liečiteľ. Písmo je, prosím, o ďumbieri, o zázvore. O kandizovanom zázvore. Pozri recepty na koláčové pokušenia Zingiber officinale L. pochádza z tropickej južnej Ázie a patrí do čeľade zázvorovitých. Jeho hľuzy obsahujú vonné silice, ktorým Korán i Talmud pripisujú zázračnú silu. Zázvor nie je len tajomným korením, zázvor aj lieči. Má antibakteriálne účinky, upokojuje, uľahčuje látkovú výmenu.

Najpopulárnejší je v kandizovanej forme. Očistený a na rezance nakrájaný koreň sa na 10 – 14 dní zaleje hustým ovocno–cukrovým sirupom. Potom sa nechá odkvapkať a dosušiť. Confiserie Biffar GmbH funguje od roku 1890 a dnes ako jediná nemecká fabrika tohto druhu ponúka zázvorové špeciality.

Likérový zázvor, zázvor s mandľami, zázvorové pralinky, zázvorové želé, zázvorové mušty, džemy, konfitúry... Biffarovou špecialitou sú kandizované zelené mandle a zelené orechy v mliečnej zrelosti. Aj tie som ochutnal a na Josefovo odporúčanie sme ich vlhčili malými dúškami jeho ľadového ryňáku.

Bol akýsi prikyslý. Bodaj by aj nie, veď v ňom bolo štyri razy menej cukru ako v tom, slovami Nemca napísané, božskom a kráľovskom ďumbierovom pôžitku.




Diskusia k článku







 



TOPlist