Pre zdravý chrup:
7 potravín, ktorým sa vaše zuby poďakujú

Jana Klimanová, 19. januára 2024     3 minúty čítania

Stav nášho chrupu a ďasien ovplyvňuje nielen ich dôkladná hygiena, ale aj strava, ktorú prijímame. Aké potraviny by v našom jedálničku nemali chýbať?



Foto: Shutterstock

1. Surová zelenina a ovocie

Chrumkanie čerstvej surovej mrkvy, kalerábu, či stonkového zeleru odstraňuje povlak z povrchu zubov a masíruje ďasná. Zelenina a ovocie navyše obsahuje cenné vitamíny a minerály podporujúce zdravie ústnej dutiny. Rovnako vám vyčistí zuby aj hryzenie jablka, jadierka jahôd pôsobia na zuby ako píling, ktorý ich zbaví nežiaducich pigmentov a povlaku.

Zdraviu zubov prospieva tiež kyselina listová, ktorá je bohato zastúpená v listovej zelenine, ale aj v brokolici, ružičkovom keli, chrene, paradajkách, kapuste, karfiole a v strukovinách.

2. Tvrdé syry

Vďaka vysokému obsahu vápnika a kazeínu syry posilňujú zubnú sklovinu a znižujú výskyt zubného kazu u dospelých aj u detí. Čo tak dať si nejaký namiesto dezertu?



Foto: Shutterstock

3. Orechy

Kombinácia vysokého množstva vápnika, vitamínov, zinku a železa robí z orechov (vlašské orechy, mandle, arašidy, kešu) skvelých pomocníkov pri boji proti zubnému kazu. Takže ich chrumkanie v rozumnej miere je prospešné.

4. Pivo

U ľudí, ktorí holdujú alkoholu, sa tvorí v oveľa vyššej miere zubný povlak. Avšak striedma konzumácia piva je výnimkou. Pivo je významným zdrojom kremíka, ktorý podporuje mineralizáciu zubov. Navyše bojuje proti baktériám v ústnej dutine a predchádza zápalu ďasien. Koho táto informácia potešila?



Foto: Shutterstock

5. Klinčeky

Klinčeky sú účinným pomocníkom pri bolesti zubov a ďasien. Je to vďaka eugenolu, ktorý pôsobí ako prírodné anestetikum a analgetikum.

Ak vás teda trápi bolesť zubov, vložte dva až tri klinčeky do úst a žujte ich tridsať minút. Potom ich vypľujte. Ak je bolesť intenzívna, rozdrvte (alebo pomeľte na kávovom mlynčeku) pár klinčekov, navlhčite ich a aplikujte ich na postihnuté miesto.

6. Semienka

Vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravie zubov, ma bohaté zastúpenie v semienkach ako je sezam, slnečnica, mak alebo chia.

7. Ryby

Fluoridy, minerály potrebné pre budovanie zubnej skloviny, sa nachádzajú najmä v prostriedkoch dentálnej hygieny. V menších množstvách ich však obsahujú aj ryby, mäkkýše a čierny či zelený čaj.



ANKETA: Čistíte si zuby po každom jedle?

7,5%



92,5%







Diskusia k článku

chemik
Všechny odstavce platí, ale na konci 1.odstavce Zelenina a ovoce chybí v závěru zásada všech zubařů, že se nemá po snězení jablka jít spát bez vyčištění zubů. Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která váže vápník do rozpustného komplexu a povrch zubu pak přes noc narušuje. Výplach úst alkalickou minerálkou obsahující vápník ji bezpečně zneutralizuje.






 



TOPlist